Kömür yakıtlı kazanlar, özellikle ülkemizde doğalgaz alt yapısını bulunması bölgelerde ısınma amacıyla kullanılmaktadır. Yakıt cinsinin kolay bulunmasından dolayı tercih edilen kömür yakıtlı kazanlar, merkezi sistemlerde kullanıldığında tüm binayı, bireysel olarak kat kaloriferi şeklinde kullanıldığında ise bir konutu ısıtırlar.
Peki, kömürlü (katı) yakıt kazanı nedir? Ek olarak, katı yakıt kazanı hangi yanıcı ürünler tercih edilmektedir. En önemlisi ise kömür yakıtlı kazanlarının arızları ve çözümleri nelerdir?
Kömürlü (Katı) Yakıt Kazanı Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Katı (kömür) yakıtlı kazan, kömür gibi kalorisi yüksek, ekonomik ve kolay bulunan yakıt cinsiyle çalışan kazanlara denir. Örneğin, içerisinde yer alan ızgaraların font dökümlü olarak üretimi sağlanır. Bu sayede yüksek ısıdan oluşacak aşınma ortadan kalkar.
Kömür yakıtlı kazanların çeşitleri ise şunlardır;
- Kül boşaltmalı
- Pistonlu
- Stokerli
İlgili İçerik: Merkezi Kazan Sistemleri ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler?
Kömürlü Yakıt Kazanı Ne İşe Yarar?
Kömür yakıt kazanlar, kömürün yakılması sonucu kimyasal enerjinin ısı enerjisine dönüştürülmesini sağlar. Aynı zamanda, ısı enerjisiyle akışkan bir sıvıyı ısıtarak, ısıyı başka bölgelere aktarımını gerçekleştirir.
Katı yakıt kazanında oluşan ısı enerjisinin seviyesini, kazan içerisinde oluşacak olan ısının gücüne ve ne kadar sürede alana aktarılacağı ile doğru orantılıdır.
BUNU DA OKU: Kömür Yakıtlı Kazanlar Nasıl Çalışır?
Kömür Yakıtlı Kazanların Arızaları ve Çözümleri
Katı yakıt sistemi ile çalışan kazanlar ile ilgili en çok merak edilen konuların başında arıza durumları gelmektedir. Bizler de içeriğin bu bölümünde, kullanıcıların en çok karşılaştığı kömür yakıtlı kazanların arızalarını ve çözümleri bir araya getirdik. Gelin, bu arızalara soru – cevap şeklinde inceleyelim…
Bacayı temizletmeniz gerekir.
Kazan yakıt besleme süresi azaltmak ve 2 saat sonra tekrar gözlemlenmesi gerekir.
Kazanın yakıt besleme süresinin attırmak ve 1-2 saat sonra tekrar denetlemek gerekir.
Fanın hızı 1 kademe düşürüp, ertesi gün tekrar kontrol etmek gerekir.
Büyük parça sıkışması nedeniyle yakıt alamıyor, bunun için yetkili servise başvurunuz.
Kazan gövdesi ya da stoker giriş borusunda aşırı ısınma nedeniyle termostat atmış. Bu yüzden, limit termostatın resetlenmesi gerekir. Örneğin; kontrol panelinin arkasındaki küçük kırmızı nokta ince bir çivi vasıtasıyla ittirilir. Eğer arıza tekrarlarsa yetkili servise başvurulmak gerekir.
Yakıtın bitmesi halinde yeniden yakıt yüklenir ve kazan kapatma işlemi uygulanır. Yakıt bitmeden bu hatayı veriyorsa besleme süresi uzatmak doğru bir uygulama olur. Benzer şekilde helezon yapraklarının kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle de böyle bir hata vermesi söz konusudur.
Fan ayarı düşürmek, baca tesisatı temizlemek ve kazanın temizliğini daha sık aralıklarla yapmak gerekir. Ayrıca, kaliteli yakıt kullanarak ve kömürün tam olarak yanıp yanmadığı test etmek gerekir.
Kalorifer bacasına izolasyonun yaptırılması gerekir. Kazan sistemleri rüzgâr görmeyecek şekilde kapalı bir odaya tesis etmek uygun olacaktır. Ayrıca düşük sıcaklıklarda çalıştırmak da terleme sorunu ortaya çıkarır.
Bacanın temiz olduğundan emin olmalısınız. Duman hortumu sayesinde giriş ve çıkışları temizlemek, stoker kapağını kapalı tutmak gerekir. Aynı zamanda, kazanın istenen ısıya geldikten sonra ne kadar sürede soğuduğu gözlemlenir. Sonuç olarak, yarım saatten fazla sürede soğuyorsa, kazan gücünün çok altında kullanıldığı için yakıt geriye doğru yanma yapacaktır.
Kazan sirkülasyon pompası hava yapma ihtimali yüksek. Ek olarak pompanın havası alındıktan sonra yine petekler ısınmıyorsa, pompayı değiştiriniz.
Kontrol paneli üzerinden genel ayarlar uyku moduna girip, uyku modu besleme süresi düşürmek iyi bir sonuç verecektir.