yıldırımdan korunma ve topraklama nasıl olmalıdır

Yıldırımdan Korunma ve Topraklama Nasıl Olmalıdır?

yıldırımdan korunma ve topraklama nasıl olmalıdır

Konutlarda, tesislerde, fabrikalarda ya da diğer yaşam alanlarında olası yıldırım düşmelerinden korunmak amacıyla kurulan sistemler bütününe yıldırımdan korunma sistemleri denir.

Bu koruma görevini iki şekilde yerine getiren sistemler olası can ve mal kaybının da önüne geçmektedir. Koruma sisteminin ilki, yıldırımın ilk etkilerinden korunmak amacıyla dış yıldırımlıkların kurulması ikincisi ise düşen yıldırımın elektrik hatlarında meydana getireceği olası etkilerden korunmak adına iç yıldırımlıkların kurulmasıdır.

Yıldırımdan korunma sistemleri bu iki yönteme de ihtiyaç duyar ve iki sistem de entegre edilerek çalışır. Hem ülkemizde hem de dünyada yıldırım ve yüksek gerilimin sebep olduğu olaylar sık gerçekleşmekte ve hasarları oldukça fazla olmaktadır. Bu sebeple yıldırımdan korunma ve topraklamaya önem gösterilmedir.

Yıldırım Topraklama

Yıldırım topraklaması da bir bakımdan koruma topraklamasıdır ve bunun için iki topraklama birbirine bağlanır. Yıldırım topraklamasının asıl amacı her elektrik tesisine düşen yıldırımın sebep olduğu aşırı gerilimi, işletme araçlarına zarar vermeden toprağa iletmektir. Bu sayede binalara düşen yıldırımın insan hayatına ya da çevreye zarar vermesi engellenir, yangın çıkmasına sebep olabilecek yüksek gerilimin toprağa atılarak zararsız hale gelmesi sağlanır.

Kendi içerisinde bir bütün olan yıldırımdan korunma sistemi, direkt yıldırım darbelerinin binada oluşturacağı zararları azaltmak amacıyla kullanılır. Dahili yıldırımdan korunma sistemi bina içerisinde oluşacak zararlı arkları, elektrik sistemleri olarak iletken parçalar sayesinde dış yıldırımlık koruma parçalarının arasında yapılacak bağlantıyla ve ya ayırma mesafesi yöntemi ile yapılır. Yıldırımdan korunma sistemleri içerisinde uygulanacak bazı yöntemler bulunur. Bunlardan bazıları; Franklin Çubuk Paratoneri, Faraday Kafesi, Radyoaktif Paratonerdir.

Yıldırımdan korunma sisteminin yanında mutlaka temel topraklama da yapılmalıdır. Bu sayede bina içerisinde yaşayanların yıllarca güvenli kalması amaçlanmıştır. Yıldırımdan korunma sistemlerinin alanında uzman mühendislerce projelendirilmesi ve uygulanması oldukça önemlidir. Can ve mal güvenliğininin yanı sıra tesislerin sürekliliğini sağlayan bu sistemlerin uygulaması aşamasında yapılacak küçük bir hata tüm bu projenin başarısız olmasına sebep olacaktır. Bu sebeple projelerin uygulanması aşamasında uzman kişilerden yardım alınmalı ve montaj ekibine mühendislerin de eşlik etmeleri gerekmektedir.

ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
  • ÜÇAY MÜHENDİSLİK'e ait tüm kampanyalardan telefon ve mail yolu ile haberdar olmak istiyorum