doğal gaz taşımacılığı nasıl yapılır

Doğalgaz Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

doğal gaz taşımacılığı nasıl yapılır

Doğalgaz taşımacılığı, taşıma hatları veya LNG zinciri ile yapılmaktadır. On dokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru kısa mesafeli hatlar için doğalgaz taşımacılığı yapılmaya başlanmıştır.

Tüketimin artması ve teknolojik gelişmeler sebebiyle günümüzde uzun mesafeli hatlar için borularla ve yüksek basınçla doğalgaz taşımacılığı gerçekleştirilmektedir.

Doğalgaz tesisatı hakkında bilgi almak için ise doğalgaz tesisatı sayfamızı ziyaret edin.

  1. Boru Taşımacılığı

Şehirlerarası doğalgaz taşımacılığında çelik borular kullanılmaktadır. 40-70 bar civarındaki yüksek basınçla taşınan doğalgaz, şehrin yakınında bulunan ana basınç düşürme istasyonlarında 14 ila 19 bara düşürülmektedir. Şehir içerisinde ise 4 bara düşürülerek taşıma işlemine devam edilmektedir. Polietilen borular yardımıyla mahalle araları ve konut girişlerindeki regülatör istasyonlarına getirilen doğalgaz, daha sonra 21 mbar’a ya da büyük tüketim noktalarında 300 mbar’a düşürülerek çelik borularla yakma cihazlarına getirilmekte ve kullanılmaktadır. Bu işlem, bina iç tesisatının dağıtımını yapan gaz firmasının yetkilendirdiği makine mühendisleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

  • LNG Taşımacılığı

Doğalgaz, boru hattıyla taşınmasının imkânsız olduğu durumlarda gemilerle taşınmaktadır. Bu taşımanın gerçekleştirilebilmesi için, doğalgaz -163 derecenin altında soğutulmakta ve basıncı yükseltilerek 600 kere hacmi küçültülmektedir. Buna LNG (Liquified Natural Gas) denmektedir. Sıvılaştırılmış doğalgaz olarak de geçmektedir. Sıvılaştırma esnasında kirleticiler arındırılmaktadır. Bu sebeple LNG doğalgazdan daha temizdir. Akabinde LNG metan tankeri adlı özel bir şekilde donatılmış gemilerle nakledilmektedir. Dünyanın en uzun denizaltı doğalgaz boru hattı, Kuzey denizinden Almanya’ya bağlanan 2000 km uzunluğundaki boru hattıdır. Günümüzde tüm dünyada hızla tüketilen doğalgazın tesisatının ulaşamadığı noktalarda LNG devreye girmektedir.

Sıvılaştırılmış doğalgaz 1 atm’de -161 C kaynama derecesine sahiptir. Stoklama ve taşıma işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için sıcaklığın korunması gerekmektedir. Isı izolasyonu içinse izolasyon malzemesi ile yalıtılan tanklar kullanılmaktadır. Sıvılaştırılmış doğalgazın içerisinde az miktarda propan, etan, azot ve normal doğalgazın içerisinde bulunan diğer bileşenler bulunmaktadır. Çoğunluğu metanın oluşturduğu bir hidrokarbon karışımdır. Genellikle 430 kg/m ile 470 kg/m arası LNG yoğunluğudeğişebilmekle birlikte bileşenlerine bağlı olarak da farklılık gösterebilmektedir. Yoğunluk bazı zamanlarda 520 kg/m’e kadar çıkabilmektedir. Bileşenine bağlı olarak atmosfer basıncında -166/157 derecelik kaynama noktasına sahiptir. Bir birim sıvılaştırılmış doğalgaz, 600 birim civarındaki doğalgaza eşittir. Yüksek basınç değerlerinde ortam sıcaklığında sıvı halde tutulabilmektedir. Bu sebeple atmosfer -162 derecelik kaynama noktasında soğutulmaktadır. Bu işlem neticesinde sıvılaştırılmış doğalgazın taşınabilmesi için bu sıcaklığın mümkün olduğunca korunması gerekmektedir. Korumanın sağlanması için de LNG kreyojenik tanklarda taşınmakta ve stoklanmaktadır. Tankların ısı izolasyonu yapabilmesi için, yapımında iç içe geçmiş iki tank kullanılmakta ve bu tankların arasına izolasyon malzemeleri konulmaktadır.

ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
  • ÜÇAY MÜHENDİSLİK'e ait tüm kampanyalardan telefon ve mail yolu ile haberdar olmak istiyorum