Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Elektrikli araç şarj istasyonu (E-Mobilite Sistemi), elektrikli araçların yaygınlaşmasına bağlı olarak şarj ihtiyaçlarının hızla artması ile yaygınlık kazanmıştır. Ülkemizde elektrikli araçların kullanımının sürdürülebilir olması ve elektrikli araçların çokça tercih edilmesinden dolayı etkin bir şarj altyapısı oluşturulması gerekmektedir. Bu noktada, ülkemizde EATON…
Kategori: Bilgi Bankası
Isı Pompası Neden Buzlanır?
Isı Pompası Neden Buzlanır? Isı pompaları dört mevsim çalışacak şekilde üretilmiştir. Dışarıdaki hava sıcaklıklarının kış aylarında düşmesi durumunda hatta 0°C’nin altında bir sıcaklıkta bile, ısı pompası bulunduğu ortamdan aldığı ısıyı içerisinde bulunan teknoloji ile beraber tüketim noktalarına ileterek sıcak su kullanımı ve ortam ısıtması için ısıtma…
HEPA Filtrenin Faydaları Nelerdir?
HEPA Filtrenin Faydaları Nelerdir? Yüksek verimli partikül filtresi olarak adlandırılan filtreler havadaki solunabilir tozları, virüsleri, polen ve dumanları partiküllerinden ayırarak temizlemekle birlikte bakteri ve çeşitli zehirli materyallerden de koruyor. Klima alırken HEPA filtreli klimaların tercih etmeniz gerekmektedir. Bu filtreye sahip klimaların tercih edilerek kullanılması oldukça…
Klima Neden Koku Yapar?
Klima Neden Koku Yapar? Klimaların koku sorunu, klimaların çalışması sırasında klima sisteminin içine biriken tozların ve kirlerin filtreleri, bobinleri tıkamasıyla gerçekleşir. Klima bakımlarını periyodik şekilde gerçekleştirmek bu sorunların çözümünü ve klimaların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Klimadan Neden Kötü Koku Gelir? Klimalardan gelen kötü koku,…
Güneş enerji santrali kurulumu için firma seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Güneş enerji santrali kurulumu için firma seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Güneş enerji santrali Çatı GES ve Arazi GES olmak üzere iki farklı şekilde kurulmaktadır. Çatı veya Arazi Güneş enerji santrali kurulumu için firma seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli faktör bulunmaktadır. İşte bu faktörler: 1….
Güneş enerji santrali kurulum sürecinde alınması gereken izinler nelerdir?
Güneş enerji santrali kurulum sürecinde alınması gereken izinler nelerdir? Türkiye’de Güneş Enerji Santralleri (GES) kurulum sürecinde alınması için yerel ve ulusal düzenlemelere uygun izinler ve yerine getirilmesi gereken prosedürler oldukça detaylı ve adım adım izlenmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçler arasında çevre izinleri, inşaat ruhsatı…
Güneş Enerji Santrali Kurulumu için Lokasyon Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Güneş Işınımı ve İklim Koşulları Güneşlenme Süresi; Bölgenin yıllık güneşlenme süresi yüksek olmalıdır. Türkiye’de özellikle Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve iç Anadolu bölgeleri coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerji potansiyeli açısından bir çok ülkeye göre şanslı durumda ve yüksek güneş ışınımına sahiptir. İklim Verileri; Bölgenin…
Güneş Enerji Sistemleri’nin Etkili Kullanımı
Panel Yerleşimi ve Bakımı Doğru Yerleşim; Panellerin en fazla güneş ışığını alacak şekilde yerleştirilmesidir. Güney yönde, maksimum verimlilik sağlamaktadır. Yerleşim ve açı coğrafi konuma ve mevsimlere göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden panellerinizi yerleştirirken firmamıza profesyonel bir değerlendirme yaptırarak ve en uygun dizilim şeklini seçmek, uzun…
Güneş Enerji Santrali Kurulum Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Güneş Panellerinin Kurulacağı Yer Seçimi Güneş Işınımı; Yüksek güneş ışınımı alan bölgeler tercih edilmelidir. Güneş enerjisi panelleri, güneş ışınlarını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik hücrelere sahiptir. Yüksek kaliteli paneller, güneş ışığını yüksek verimlilikle elektrik enerjisine dönüştürme kapasitesine sahiptir. Bu da daha fazla enerji üretimi demektir….
Kombi Donmalarına Karşı Alınacak Önlemler
Açık Balkondaki Kombi Donabilir mi? Bireysel ısınma sistemlerini kullanarak başta ev ve iş yeri olmak üzere yaşam alanlarının ısınmasını sağlayan tüketicilerin, soğuk kış aylarında alması gereken çeşitli önlemler vardır. Alınacak bu önlemler hem kombinin hem de doğal gaz tesisatının başta donma olmak üzere birçok hasarını…
Doğalgaz Abone Bağlantı Bedeli | 2024
Doğalgaz abonelik ücreti ya da doğalgaz abone bağlantı bedeli, yeni taşınan ya da ev sahibi olanların ilk sorduğu soruların başında gelmektedir. Çünkü, yıl sonlarında eski fiyatlara güncelleme gelir. Bizler de bu içerikte sizlere 2024 doğalgaz abonelik ücretleri ve güvence bedellerini listeledik. Aşağıda yer alan tabloyu…
Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılır?
Doğalgazlı evde yaşayan bireylerin en merak ettiği soruların başında “kombi bakımı ne zaman yapılır?” gelir. Çünkü, kombi cihazları ısınma, sıcak su ve mutfak ihtiyaçlarımızı gideren son derece kullanışlı bir teknoloji. Bu yüzden, kombi bakımının aksatılmadan, periyodik olarak yapılması gerekir. Kombi Bakımı Ne Sıklıkla Yaptırılmalıdır? Kombi…
Oda Termostatı Nedir, Ne İşe Yarar? | Tasarruf Sağlar mı?
Oda termostatı; kombi cihazlarıyla birlikte çalışan gereksiz ısınmanın önüne geçen ve yakıt tasarrufu sağlayan cihazdır. Kullanımı ve kurulumu son derece basit olan bu cihazlar radyatörlere (petek) sabitlenir. Radyatör ısı seviyesini belirlenen ısı sıcaklığına geldiğinde cihazın yapısı bu uyarıyı alır ve ısıyı sabitlemeye çalışır. Yukarıda sizler…
Radyant Isıtma Nedir, Nasıl Çalışır? | Radyant Isıtıcı Tipleri ve Özellikleri
Radyant ısıtma sistemleri, bulunduğu ortamda yer alan kişi ya da nesnelerin direkt olarak ısınmasını sağlayan cihazlara denir. Radyant Isıtma Nasıl Çalışır / Çalışma Prensibi Nedir? Radyant ısıtıcı sistemlerine, güneş gibi ısı enerjisini hedeflenen bölgeye iletir ve bu bölgede yer alan kişi ya da nesnelerin ısınmasını…
Kombi Evin Neresinde Olmalı? Balkon mu Mutfak mı?
Doğalgazlı evlerde kullanıcıların en çok merak ettiği konuların başında “kombi evin neresinde olmalı?” sorusu gelir. Çünkü, bazı evlerde mutfakta ocağa yakın, bazılarında ise balkonda kullanıma uygun. Peki, mutfakta mı yoksa balkonda mı olması gerekir? Kombi Evin Hangi Bölümüne Monte Edilir? Doğalgazlı ısıtma sistemleri içerisinde hem…
Kombi Suyu Boşaltma | Kombide Yüksek Bar (Basınç) Nasıl Düşürülür?
Kombi suyu boşaltma süreci, yüksek basınca sahip kombilerde olmazsa olmaz işlemlerin başında. Kombiden tam performans almak için bar seviyesinin uluslararası standartlarda olması gerekir. Peki, kombinin suyu nasıl boşaltılır? Kombi suyu boşaltma vanası nerede bulunur? Adım Adım Kombi Suyu Nasıl Boşaltılır? Kombiye su bastınız ve basınç…
Fan Coil Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır | Avantajları ve Dezavantajları
Fan coil sistemi, temel olarak su ile çalışan bir yapıya sahiptir. Kendi içerisinde özel bir kullanım yapısı bulunan bu sistemde tek bir merkez üzerinde hazırlanan sıcak su ve soğuk su bina içerisine dağıtılan bu cihazlar içerisine ulaşımı sağlanır. Bünyesinde iki farklı kazan türü yer almaktadır….
Kombi Neden Su Akıtır?
Isınma ve ısıtma ihtiyacını karşılayan kombi hakkında en çok merak edilen konu “kombi neden su akıtır?” sorusudur. Çünkü kombinin eksiltmesi bir nevi basıncın düşmesine neden olur. Peki, ısıtma ve ısınma sürecinin performansını etkileyen kombi su akıtmasının nedenleri nelerdir? Kombi su akıtıyorsa ne yapmak gerekir? Kombinin…
Kömür Yakıtlı Kazanlar, Arızaları ve Yapılması Gerekenler
Kömür yakıtlı kazanlar, özellikle ülkemizde doğalgaz alt yapısını bulunması bölgelerde ısınma amacıyla kullanılmaktadır. Yakıt cinsinin kolay bulunmasından dolayı tercih edilen kömür yakıtlı kazanlar, merkezi sistemlerde kullanıldığında tüm binayı, bireysel olarak kat kaloriferi şeklinde kullanıldığında ise bir konutu ısıtırlar. Peki, kömürlü (katı) yakıt kazanı nedir? Ek…
Kombi Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Kombi çeşitleri ve özellikleri ile ilgili yazımızda hem kombinin tanımını, ne işe yaradığını ve özelliklerini detaylı olarak inceledik. Bu içerik sayesinde ister evinizde ister işyerinizde hangi kombi modelini tercih edeceğinizi net olarak algılayabileceksiniz. Kombi Nedir? Kombi, sıcak su ihtiyacının yanı sıra ısınma ihtiyacını karşılamak amacıyla…
Doğalgaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır?
Doğalgaz kaçağı, özellikle doğalgaz tesisatı ya da kombi tesisatının yönetmeliğe göre döşenmediği durumlarda ortaya çıkar. Hayati derecede öneme sahip olan bu gaz kaçağına karşı belli dönemlerde kontrollerin sağlanması gerekmektedir. Çünkü, bu soruna karşı bir önlem alınmazsa hem mal hem de can kayıpları ortaya çıkacaktır. Peki,…
Sonradan Yerden Isıtma Sistemi Yapılır mı?
Evet, sonradan yerden ısıtma sistemi yaptırmak mümkündür. Sonradan yapılacak yerden ısıtma sisteminin maliyeti genel olarak ilkinden daha pahalı olmaktadır. Sonradan yerden ısıtma sistemini yapabilmek için betonun kırılması gerekir. Bilinmesi gereken bir diğer nokta da kablolu sistemin yeni inşaatlarda ya da tadilat halindeki yapılarda yapılmasının mümkün…
Neden Klima Bakımı Yapmalıyım?
Klima bakımı sağlık açısından oldukça önemlidir. Hastalıklardan kaçınmak ve bir sağlık problemi yaşamamak için klima bakımlarının yapılması gerekir. Klima bakımı yapılmadığında arınmamış, kötü kalitede bir hava solunur. Bakteri, polen gibi maddelerden arınmış kaliteli bir havanın solunması için klima bakımının düzenli periyotlarla yapılması gerekir. Sağlıklı ve…
Baca Tipleri ve Özellikleri
Baca tipleri kullanılma alanları, malzeme çeşitleri gibi özellikleri bile birbirinden ayrılır. Metal, seramik ve hermetik bacalar bulunur. Çelik ve paslanmayan bacalar genellikle sıvı ya da gaz yakıtlarında kazan bacası olarak tercih edilir. Sızdırmazlığın önemli olduğu bu bacalarda yalıtım da oldukça büyük öneme sahiptir. Seramik bacalarda…
Klima Seçimi Nasıl Yapılır?
Boğucu sıcaklıklardan bizleri kurtaran ve daha rahat bir yaşam sürmemizi sağlayan klimalar bizlere yardımcı olurlar. Peki, klima seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Şimdi onlara bir bakalım… Öncelikle klima seçerken klima cinsine karar vermeliyiz. Klima tipine karar verirken nerede kullanacağınız size iyi bir rehberlik yapacaktır. Salon, yatak…
VRF Nedir, Nasıl Çalışılır?
VRF NEDİR? VRF klima sistemi, değişken akışkan debili sistemlerdir. Yani sistem, içinde tuttuğu akışkanın debisini değiştirerek gereken kapasiteyi tam ve net olarak ayarlayabilir. Son zamanlarda VRF klima sistemlerinde, hem çevre dostu olan hem de teknik özellikleri ile de son derece verimli R410A soğutucu akışkan kullanılır….
Multi Split Sistem Nedir?
Multi Split klimalar bir başka deyiş ile çoklu split anlamına gelir. Split’in Türkçe karşılığı ‘ayrık’ dır. Yani bu da iç ünite ile dış ünitenin ayrı olduğunu belirtir. Klimalar mono split klima ile multi split klima olarak ayrılır. Mono klimalar bir tek dış ünite ve bir…
Şebeke Sistemleri Nelerdir?
Elektrik şebekesi üretilen elektrik enerjisini kullanıcılara iletmek için oluşturulmuş bileşik bir ağdır. Ayrıca, iletim amacı ile kullanılan şebekelere iletim şebekeleri, dağıtım amacı ile kullanılan şebekelere de dağıtım şebekeleri denir. Elektrik Şebeke Sistemleri Elektrik şebekesi, üretilmiş olan elektrik enerjisini tüketicilere iletmek adına oluşturulmuş bir bileşik ağdır. Elektrik…
Kombi Ateşleme Arızası Nedir?
Kombi ateşleme yapmıyor sorunu tek bir nedene bağlı olmayabilir. Kombi ateşleme arızası aşağıdaki nedenlerden kaynaklanıyor olabilir: Kombiler, doğalgaz, elektrik ve su ile kullanılır. Bu kaynaklar olmadığında aşağıdaki sorunlar da ortaya çıkabilir: Kesintiler sonrasında da bazen ateşleme gibi sorunlara yol açabilir. Bazen ise kombi ateşleme sorunun…
Yazın Nasıl Klima Kullanılır?
Yaz mevsimi boyunca klima kullanımı, diğer mevsimlere göre daha yoğun bir hal almaktadır. Özellikle bu mevsimde, klima üreten birçok firma, bazı fırsat ve kampanyalarla klima satışını daha cazip kılmaktadır. Peki, yaz aylarında klima kullanımı nasıl olmalıdır? Yazın Klima Kullanımı Nasıl Olmalıdır? Öncelikle klimanın montajı kesinlikle…
Radyatör Montajı Nedir?
Radyatör montajı, ısıtıcıların verimli olarak çalışmasını, sistemdeki enerji kaybının önlenmesini ve ısı kayıplarındaki değerlerin doğruluğunu sağlamak amacıyla yapılan bir işlemdir. Geçmişten bu yana farklı ısıtıcılar üretilmiştir. Bu ısıtıcılar üretilen malzemeye göre döküm, alüminyum, çelik olarak ayrılmasının yanı sıra; kanatlı, borulu, dilimli, sıcak hava apareyleri, levha…
Havayı Neden Nemlendirmek Gerekir?
Nem Nedir? Nem, havanın içinde bulunan su buharıdır. Tanımlanmış koşullarda havanın taşıyabildiği su ağırlığı, havanın mutlak nemidir. Tanımlanan koşullarda havanın taşıyabildiği su buharının, tanımlanan koşullarda taşıyabileceği en fazla su buharı miktarı oranına ise oransal nem adı verilir. Bağıl Nem ve Mutlak Nem Nedir? Bağıl nem,…
ERP Nedir?
ERP (Enterprise Resource Planning), işletmelerin mal veya hizmet üretiminde kullandığı malzeme, makine ve işgücünün bir araya getirilerek verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan yazılım ve sistemlerdir. Türkçede “Kurumsal Kaynak Planlama” olarak kullanılmaktadır. Satın alma, insan kaynakları, muhasebe, risk yönetimi gibi farklı iş yönetimleri sistem üzerinde bir…
Isı Pompası Kullanım Alanları
Isı pompası, ülkemizde de giderek yaygınlaşmaya başlayan bir iklimlendirme sistemidir. Hali hazırda kullanılan klima ya da buzdolabı aslında birer ısı pompası çeşididir. Isı pompası kavramı, ısının çevreden alınarak yüksek sıcaklık bölgesine transfer edilebileceği Carnot Çevrimi’nin ters çalıştırılması ile ortaya çıkmıştır. Termodinamik Kanunları’na göre, ısının düşük…
Güneş Enerjisi Nasıl Kullanılır?
Güneş enerjisinden yararlanmak üzere pek çok teknoloji geliştirilmiştir. Bu teknolojiler güneş ışınlarını ısı ve ışık enerjisi olarak direkt kullanılmaktadır. Güneş Enerjisi Sistemleri Kullanımı Bazı teknolojiler ise güneş enerjisinden elektrik elde etmek üzerine kurulur. Örneğin, güneş enerjisi ile çalışan sıcak su sistemleri, suyu ısıtmak için doğrudan…
Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır?
Hemen her sektörde kullanılabilen güneş enerjisinin kullanım alanı çok çeşitlidir. Zaten güneş enerjisi başlı başına bir sektördür. Günümüzde gittikçe gelişen teknoloji ile birlikte enerjiye olan ihtiyaç da giderek artmaktadır. Ancak son yıllarda insanlar tarafından üretilen ve atmosfere salınan karbondioksit miktarı ciddi miktarda artmıştır. Bu nedenle…
Evde Su Faturası Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Evde su tasarrufu yapmanın temelinde ihtiyacın dışında yani gereksiz su kullanımının önüne geçmek yer alır. Bu konuda alınabilecek bazı önlemler, su tasarrufu sağlayacağından ödenmesi gereken su faturaları da daha düşük meblağda gelecektir. Alınabilecek bazı önlemler şunlardır: Alışveriş sonrası alınan sebze ve meyveleri yıkarken musluğu açık…
Klima Bakımı Nasıl Yapılır?
Özellikle sıcak havalarda vazgeçilmez olan klimalar evlerin demirbaş eşyaları arasındadır. Hatta ülkemiz doğalgaz ile tanışmadan önce de kış şartlarında klimalardan faydalanılmaktaydı. Dolayısıyla yaz kış kullanılabilecek olan klimalardan daha fazla verim alabilmek ve daha konforlu mevsimler geçirebilmek için klima bakımlarının düzenli olarak yapılması gereklidir. Klima bakımları…
Isı Pompası Nerelerde Kullanılır?
Isı pompaları, son yıllarda ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan bir iklimlendirme sistemidir. Termodinamik yasaları gereği, ısının düşük sıcaklık seviyesinden daha yüksek sıcaklık seviyesine aktarılması için dış alandan sisteme verilmesi gereken enerji zorunluluğu, ısı pompalarının çalışma prensibini belirler. Dışarıdan alınan bu enerji elektrik, mekanik ya da termal enerji…
Güneş Enerjisi Sistemleri Avantajları
Güneş enerjisi, çevreye zarar vermeyen en bol ve en ucuz enerji kaynağından biridir. Güneş’ten gelen enerji, ısı ve elektrik enerjisi olarak kullanılabilir. Yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak dünyanın birçok bölgesinde konutların ısıtılmasında güneş kolektörleri kullanılmaktadır. Hatta son yıllarda güneş enerjisi ile çalışan arabalar ve pek…
Kentsel Dönüşüm Nedir?
Kentsel dönüşüm, kanunlarla desteklenen çalışmalar olmaktadır. Kaçak konutlar genelde imarlı, imarsız birçok arazi içerisinde yapılanmış olabiliyor. Bu konutlar, çoğu zaman herhangi bir denetimden geçmediği için de elektrik, su gibi ücretli hizmetlerden büyük ölçüde yararlanabilmekteydi. Buna kaçak tüketim deniyor. Bu tarz kaçak tüketim durumlarının engellenip tamamen…
Jeneratör Nedir?
Jeneratörler, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren makinelerdir. Bu makineler alternatör ve motordan oluşur. Jeneratörlere, ışık enerjisinden elektrik üreten fotoelektrik hücreleri, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren makineler, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bataryalar ve ısı enerjisini elektrik enerjisine çeviren termoelektrik jeneratörler ve dizel jeneratörler de dahildir….
Zayıf Akım Sistemleri Nelerdir?
Zayıf akım sistemi olarak sözü edilen sistemler, yapıların içerisinde bilgi akışını ve iletişimi sağlayarak, kontrol ve güvenliğin düzenlenmesi ve yönetilmesi işlemini gerçekleştiren sistemlerdir. Herhangi bir yapı, zayıf akım sistemleri olmadan sadece betondan ya da ahşaptan ibarettir. Yapıya işlevselliğini kazandıran, güvenlik ve iletişimini sağlayan zayıf akım…
Yıldırımdan Korunma ve Topraklama Nasıl Olmalıdır?
Konutlarda, tesislerde, fabrikalarda ya da diğer yaşam alanlarında olası yıldırım düşmelerinden korunmak amacıyla kurulan sistemler bütününe yıldırımdan korunma sistemleri denir. Bu koruma görevini iki şekilde yerine getiren sistemler olası can ve mal kaybının da önüne geçmektedir. Koruma sisteminin ilki, yıldırımın ilk etkilerinden korunmak amacıyla dış…
Isı Pompası Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler
Isı pompaları, ısı enerjisini bir ortamdan diğer bir ortama taşıma prensibine dayanarak çalışan ve elektrikten güç alan bir sistemdir. Gerekli şartların sağlandığı durumlarda yüksek miktarlarda enerji, düşük maliyetlerle kullanıma hazır hale gelir. Isı Pompası Nedir? Isı pompası, doğada mevcut bulunan fakat sıcaklığı yetersiz olduğu için…
Klimalarımızı Daha Tasarruflu Kullanmanın Yolları
Hepimiz evlerimizi yazın serin, kışın ise sıcak tutmak istiyoruz, ancak her yıl enerji fiyatları artıyor. Klimalar da hemen hemen her evde kullanılıyorken, klimalarınızı daha tasarruflu nasıl kullanacağını bilmek, enerjiden ve paradan tasarruf etmenizi sağlar. Tasarruf etmenizi sağlayacak diğer noktalar ise klima tesisatı ve klima bakımının…
Sıcak ve Soğuk Su Tesisatı
Su yaşamın devam edilebilirliği için en gerekli elementtir ve günümüzde gelişen teknoloji ile su her alana taşınabilmektedir. Evlerimizde hem sıcak hem soğuk olarak kullandığımız suyu kullanılabilir kılan sistemler ise su tesisatlarıdır. İki tip su tesisatı vardır sıcak su tesisatı ve soğuk su tesisatı fakat, ev…
Aydınlatma Armatür Tesisatı Nedir?
Aydınlatma tesisatı Aydınlatma tesisatı, adından da anlaşılabileceği üzere bulunduğumuz ortamları aydınlatmak için kullanılan güneş ışığı dışındaki aydınlatma ürünlerini kapsayan sistemlerdir. Aydınlatma tesisatı, dış ve iç aydınlatma tesisatı olmak üzere ikiye ayrılır. Aydınlatma armatürleri, aydınlatma ürünlerinin yaydığı ışığa yön vermek için ve de parlamayı önlemek için…
Sıcak Su Kazanları
Sıcak su elde etmek için tasarlanmış ve tesisat alanın da kullanılan kazanlardır. Sıcak su kazanları, içinde buhar veya diğer sıcak akışkanların üretilmesi için su veya diğer akışkanların basınç altında ısıtıldığı kapalı bir kaptır. Sıcak Su Kazanları Hakkında Önemli Bilgiler Bir sıcak su kazanı boyutlandırırken, sistemin…
Yerden Isınma Montajı
Günümüzde sıklıkla kullanılmakta olan ve oldukça enerji tasarrufu sağlayan sıcak su veya elektrikli ısıtma sistemleri evlerimizde ısıtma sistemi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Yerden ısıtma sistemleri aşağıdaki avantajları sunar: Yerden Isıtma Sistemlerinin Avantajları Ayaklarınızın yakınında daha sıcak, fakat başınızın yakınında daha serin. Bu şekilde, yerden ısıtma sistemine…
Isı Pompası Sistemleri Nelerdir?
Geleceğe yönelik bir yapı oluşturarak giderek kullanımı artmaya başlayan ısı pompası farklı markalar tarafından üretilen bir iklimlendirme cihazı olarak bilinmektedir. Bu sistem temel prensip olarak doğada bulunan enerjiyi kullanır ve daha düşük elektrik enerjisi kullanarak ısıtma enerjisi üretir. Aslına bakılırsa 100 yılı aşkın süredir kullanılmakta…
Radyatör Tesisatı Nasıl Yapılır?
Kalorifer kullanımının gerçekleştirilmesi için ister doğalgaz ister merkezi sistem kalorifer kullanımı sağlansın radyatörler ile ısı aktarımı sağlanır. Döküm, çelik veya alüminyum sac paneller gibi malzemeler sayesinde üretilen radyatörler belirli bir tesisat şeması şeklinde döşenir ve kullanılır hale getirilir. İşte bu noktada gerçekleştirilen uygulamaya radyatör tesisatı…
Güneş Enerjisi Sistemleri Ne İşe Yarar?
Elektrik ve yakıt giderlerini kendi imkanları ile karşılamak isteyen kişiler veya iş yeri sahipleri, güneş enerjisi sistemleri sayesinde hem bir yatırım hem de bir çözüm imkanı elde eder. Dünyada yararlanabilen en yüksek enerji kaynağı olarak güneş, bağımsız bir kaynak oluşturduğu için ülkeler arası bir bağımlılığı…
Kaskad Sisteminin Avantajları ve Dezavantajları
Kaskad sistemi birden fazla cihazdan oluşur. Yan yana çalışan bu cihazlar modülasyonlu olarak çalışarak, büyük kazanların getireceği maliyeti ortadan kaldırır. Birbirine bağlı ve oransal olarak çalışan kaskad kazan sistemleri, büyük kazanlara göre yatırım maliyeti açısından daha ekonomik olabilirler. Kaskad sisteminde 30 cihaza kadar duvar tipi…
Kaskad Sistemi Nedir?
Kazan dairesi kurmak masraflı olduğu için tercih edilen kaskad sistemi, aynı zamanda doğalgaz tasarrufu da sağlar. Kaskad sisteminde tüm kombiler birbirine bağlanarak tek bir beyin ile çalışması sağlanır. Bu sistemde ilk olarak ilk kombi çalışır ve su sıcaklık seviyesi istenilen seviyeye gelmezse diğer kombi otomatik…
Kombi Basıncı Neden Düşer?
Soğuk havalarda peteklere sıcak su göndererek ısınmamızı sağlayan araçlara kombi denir. Kombiler diğer ısıtma cihazlarına göre daha ekonomik cihazlardır. Kombilerin üzerinde su depolama haznesi bulunmamaktadır. Kombiler, sıcak suyu, içinde bulunan eşanjör adı verilen parça sayesinde anlık olarak üretir. Eşanjörün kendini soğutabilmesi için de kombi içinde…
Buhar Tesisatı ve Buhar Kazanları
Buhar dağıtım hatları, tesisatın içindeki buharın, istenilen kalite ve basınçta buhar kullanım noktasına taşınması görevini üstlenir. Küçük çaptaki bir buhar sistemleri dağıtım hattı, buharın kullanım noktasına düşük basınçta ulaşmasına ve yüksek basınç kayıplarına neden olur. Bununla birlikte cihazın performansının düşmesine, aşınma risklerinin artmasına, yetersiz buhar…
Yüksek Binalarda Yangın Güvenliği
Eski dönemlerde gökdelen olarak tanımlanan şimdi çok daha yüksek katlara ulaşarak rezidans gibi isimler alan yüksek binalarda yangın güvenliği daha hassas bir şekilde sağlanmalıdır. Üçay Mühendislik olarak bu tip yapılarda hem yangın güvenlik sistemleri hem de yangın söndürme sistemleri gibi birçok farklı hizmet gerçekleştiriyoruz. Bu…
Petek Temizliğinin Faydaları
Yapılarda ister kombi ister merkezi kalorifer sistemi ile olsun ısıtma gerçekleştirilirken, petekler sayesinde sirkülasyon sağlayan su, sıcaklığı ortama aktarır. Örneğin, Üçay Mühendislik olarak gerçekleştirdiğimiz kombi tesisatı hizmetlerinde alanın büyüklüğüne, ölçülerine ve oda sayısına göre petekler ile kalorifer tesisatı kurulumu yapıyoruz. Petekler farklı malzemelerden elde edilerek…
Güvenlik Sistemleri Nedir Ve Kaygıları Nasıl Giderir?
İnsanlar yaşam alanlarında sahip olduklarını koruyabilmek ve huzurlu bir yaşam için her zaman güvenlik ihtiyacı duymaktadır. Bu nedenle konutlarda gerçekleştirdiğimiz elektrik faaliyetleri arasında güvenlik sistemleri tercih edilmektedir. Bu sistemler alarm, kamera ve görüntüleme sistemleri gibi parçalar ile çalışmaktadır. Kurulan sistemler sayesinde hem can güvenliği hem…
Akıllı Ev Sistemleri İle Neler Yapılabilir?
Üçay Mühendislik olarak akıllı ev sistemleri gibi profesyonel uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Bu uygulamalar evinizde birçok işlemin daha kolay şekilde yerine getirilmesini sağlamaktadır. Bilhassa son yıllarda çok daha yoğun bir gündem oluşturmaya başlayan akıllı ev konsepti, nesnelerin İnterneti uygulamaları sayesinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Birçok farklı beyaz…
Kalorifer Peteği Nedir?
Merhaba, bu yazımızda sizlerle evlerimizde ısınmak için kullandığımız gerek merkezi ısıtma sistemleri, gerek ise kombilerimizin değişmez elemanı kalorifer peteklerini yani radyatörleri tanıtacak ve kalorifer peteği olarak da bilinen bu parçaların kurulumunda nelere dikkat edilmelidir, bu parçalar en verimli ne şekilde kullanılabilir gibi konuları işleyeceğiz. Siz…
Bina Otomasyonu Nedir?
Merhaba, bu yazımızda sizlerle bina otomasyonlarının ne olduğunu, neden bina otomasyonlarına ihtiyaç duyulduğunu ve bina otomasyonlarının ortaya çıkışını paylaşacağız. Siz de bina otomasyonu yaptırmak veya bu konuda bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir, fiyat bilgisi için de bizleri arayabilirsiniz. Bina otomasyonları ilkin, bina yönetim sistemlerini…
Kazan Dönüşümü Nedir, Nasıl Yapılır?
Herkese merhaba, bu yazımızda merkezi ısıtmada kullanılan ısıtma türlerinden olan kalorifer kazanlarının yakıtlarına göre yapılabilen dönüşümlere ve bu dönüşümlerinin nasıl yapıldığına değineceğiz. Günümüzde kazan dönüşümlerinin çok büyük bir nedeni, katı veya likit yakıt türlerinden doğal gaza dönüşüm şeklindedir. Fosil yakıtların gerek çevreci olmayışı gerek kullanımında…
Merkezi Kazan Sistemleri Nelerdir?
Merhaba, bu yazımızda genellikle toplu konut, site ve komin yaşamın olduğu bölgelerde, ortak ısıtma sağlamak için kullanılan merkezi kazan sistemi tiplerine ve özelliklerine değineceğiz. Merkezi sistemlerde ocakta yakılan yakıtın ısı enerjisi sisteme dahil olarak suya geçer veya suyu ısıtır. Isıtılan bu su hafifler ve sıcak…
Kömür Kazanı Nedir?
Kömür kazanı, katı yakıtlı kalorifer kazanları diye de adlandırılan bir kazan tipidir. Genellikle doğal gazın olmadığı veya doğal gaza ulaşılamayan yerlerde kullanılır. Katı yakıta ulaşmanın kolay olması nedeniyle tercih edilir. Doğal gazın olmadığı bölgelerde, apartmanlarda ve toplu konut bölgelerinde, toplu yaşamın olduğu bölgelerde kullanımı görülür….
Radyatör Nedir?
Ev tesisatı ve mekanik tesisat alanlarında ısıtma ve soğutma elemanı olarak kullanılabilen radyatörler, ısıtılan ya da soğutulan suyun radyatör kanallarından dolaştırılması ile ısınan ya da soğuyan radyatörün sıcak veya soğuk yayarak ortamın havasının ısıtılmasını ya da soğutulmasını sağlar. Radyatörler sahip oldukları avantajlar nedeniyle mekanik tesisatçılıkta…
Katı Yakıt Kazanı Nedir?
Katı yakıtlı kazanlar genel olarak kömürlü kazan olarak da bilinir. Yakıt cinsinin kolay bulunmasından dolayı sıkça tercih edilen katı yakıt kazanları, genellikle doğalgazın bulunmadığı yerlerde kullanılır. Sobanın tek bir yeri ısıtması sorunu ile diğer odaların soğuk kalması, katı yakıt kazanının kullanılma oranını arttırmaktadır. Katı yakıt…
Doğalgaz Nedir? Doğalgazın Keşfi
Yüzyıllar önce var olan canlıların kalıntıları yer altında yüksek sıcaklık ve basıncın etkisi ile başkalaşmış böylece doğalgaz oluşmuştur. Genelde kaya boşluklarının arasına sıkışmış bir şekilde veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğalgaz, büyük hacimler halindedir. Doğalgazın bileşiminde %95 metan, etan ve bütan gibi diğer maddeler bulunur….
Ev Isıtma Sistemleri Nelerdir?
Teknolojinin gelişmesi ve ihtiyaçların artmasıyla birlikte ev ısıtma sistemlerinin alternatifleri de zamanla değişiklik göstermiştir. Farklı yakıt türü ve birçok ısınma şekli bulunan ev ısıtma sistemlerinin, birbirinden farklı özellikleri ile oldukça fazla tercih ediliyor. Geçmişten bugüne kadar uzananın ev ısıtma sistemlerinden kömür ile ısınma, oldukça fazla…
Evde Doğalgaz Kullanmanın Avantajları
Doğal gaz, etan ve metan gibi hidrokarbonlardan oluşan, kokusuz ve renksiz, yanıcı bir gaz olarak bilinmektedir. Ülkemizde oldukça yaygınlaşan doğal gaz kullanımı ile, hem insanların hayatında büyük oranda kolaylık sağlar hem de çevreci bir gaz olmasından dolayı birçok zararın önüne geçmektedir. Günümüzde doğalgazın kullanım alanları oldukça…
Çevreye Daha Duyarlı Yaşamak İçin Evimizde Yapmamız Gerekenler
Artan insan nüfusu ve tüketim alışkanlıklarının giderek kötüye gitmesiyle birlikte çevre kirliliği giderek artmaktadır. Sadece o bölgeyi değil ekolojik sistemdeki tüm canlıların hayatını riske atan çevre kirliliği, zamanla gelişen teknoloji ve değişen şartlara göre değişkenlik göstermektedir. Doğal Çevreye Duyarlı Olmak İçin Neler Yapılmalı? Çevre Kirliliği…
İç Tesisat Yetkili Firmalar
İç Tesisat Nedir? İç tesisat yetkili firmalar konusunda detaylı bir bilgiye sahip olabilmek için öncesinde temele inerek “tesisat” kavramından söz etmek istiyoruz. Kelime anlamı olarak tesisat ise belli bir işin sağlanmasına yardım eden araçların uygun yerlere döşenmesi veya döşenen bu araçların tümü, donanım anlamına gelmektedir….
Bina Isı Yalıtımı Nedir?
Bina Yalıtımı Nedir? Bina yalıtımı binanın soğuk havalara karşı korunması ve enerji tasarrufu sağlanması açısından önemlidir. İç ve dış ortamı iyi bir şekilde birbirinden izole etmek açısından bina yalıtımı yaptırmak en önemli ısı tasarruf yöntemidir. Bir yanda kış aylarına hazırlık ve özellikle ucuz ısınma yöntemleri…
Yangın Tesisatlarında Boru Ve Bağlantı Elemanları Neden Önemlidir?
Yangın tesisatlarında tasarımın inşa edilmesi ve uygulanması aşamasında ulusal standartlarda veya dünya standartlarında belirlenen kriterler göz önünde tutularak yapılmalıdır. Oluşturulan sistemler belirlenen standart normlarına uygun olmalıdır. Tasarımı seçilen yangın tesisatının türüne göre de boru ve bağlantı elemanları seçimi yapılır. Yangın Tesisatlarında Kullanılacak Borular Yangın söndürme…
Su Soğutmalı Cihazlarda Isı Geri Kazanımı
Enerji harcamalarını en aza indirgemek için alternatif enerji kaynakları devreye girmektedir. En ucuz enerji ise geri kazanılan enerji olduğundan dolayı su soğutmalı cihazlar ile ısı geri kazanım sistemleri devreye girmektedir. Yaz aylarında çok sıcak olan ve kışları ılıman geçen bölgelerde büyük işletmelerin çoğunda özellikle otellerde…
Neden Hassas İklimlendirme
Hassas İklimlendirme Sistemleri Nedir? 1970’li yıllarda ilk bilgisayarların çalıştığı odalarda ilk olarak, insan sağlığını göz etmek ve teknolojik ihtiyaçları karşılamak amaçlı kullanılmaya başladı. Hassas İklimlendirme Sistemi, sıcaklık, bağıl nem ve hava saflığı şartlarını belirli standartlarda tutarak, sağlığa ve teknolojiye zarar vermesini engelleyen sistemin adıdır. İlk…
Klima Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Klima kullanırken dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir: Eğer klimanız yeteri kadar soğutmuyorsa, kendi başınıza yapabileceğiniz 2 şey şunlardır. Filtrenizi değiştirin Dış mekân kondenserinizi temizleyin. Eğer bu iki işlem sorununuzu çözmezse servisi arayın. Eğer klimanız aşırı ısınıyorsa, acil olarak servisinizle temasa geçin. Ayrıca klima nasıl seçilir…
Entalpi Isı Tutumu Nedir?
Mutlak 0 noktasına kadar bütün maddelerin mevcut bir iç enerjisi bulunmaktadır. Bir sisteme iş veya iş etki ettirildiğinde maddenin iç enerjisi ve ısı tutumu değişecektir. Bunların değişmesiyle entalpi ısı tutumu da değişir. Bazen bir sistemin toplu ısı miktarını bulmamız gerekebilir. Bir sistemin toplu ısı miktarını…
Doğalgaz Tasarrufu Yapmak İçin Yöntemler
Doğalgaz Tasarrufu Yapmak İçin Yöntemler Soğuk havaların iyice bastırmasıyla birlikte doğalgaz faturasına yüksek meblağ ödemek istemeyenler, çeşitli yöntemler ile doğal gazda tasarruf yapmak için çaba gösteriyorlar ve doğalgazdan tasarruf etmek için genelde yanlış teknikler uyguluyorlar. Doğal gaz kullanıcılarının yaptığı en büyük yanlışlardan biri dışarı çıktıkları…