Daha konforlu ve enerji açısından tasarruf sağlayan ekonomik yapılar elde etmek için bina otomasyonu özellikle son yıllarda çok sık tercih edilen bir sistem haline gelmiştir. Bir elektrik sistemi olarak uygulanmaya başlanan bu otomasyon sistemi, binadaki yer alan tüm temel sistemlerin bir araya gelmesi ve entegre olması sayesinde elde edilir. Yani bir bina içerisindeki tüm sistemleri içeren ve daha büyük bir kontrol oluşturan bir sağlayıcı sayesinde bir kontrol sistemi sağlanmaktadır.
Bir çeşit iletişim ağı ve ağ sistemi kurulduğu için network ağı üzerinde tek bir merkez üzerinden yönetim imkanı sağlayan bina otomasyonu ile çok kabiliyetli bir sistem oluşturmaktadır. Binadaki tüm sistemler birbirleri ile koordineli bir hale geldiği için tek bir noktadan kontrol, izleme ve raporlama gibi imkanlar elde edilir. Bu imkanların sağlanabilmesi için bazı özel donanım ve yazılımların kullanılması gerekir. Aslında yapılarda ve özellikle çok büyük boyutlu bina ya da rezidans gibi yapılarda yönetim ve işletmenin merkezi bir şekilde daha az işgücü ve tasarruf ile yapılabilmesi için verimlilik oluşturur.
Otomasyon Sistemleri Hangi Noktaları Barındırır?
Bir bina içerisinde kurulan otomasyon sistemi sayesinde temel işlemler olan ısıtma, soğutma, aydınlatma ve güvenlik gibi işlemler tek bir noktada toplanabilir. Bir binanın nasıl bir kullanım alanı gösterdiğine göre otomasyon sistemi değişim gösterebilir. Yani yaşam alanı olarak kullanılan bir bina ile iş merkezi olarak kullanılan bir binada otomasyon sisteminin farklı işlevleri olabilir. Örneğin, bir iş merkezi içerisinde bina sistemleri kurulduğunda, bu sistem içerisinde personel takibi, kartlı geçiş sistemi, otopark kontrol sistemi gibi noktalar bulunabilir. Hangi türde kullanım sergilenirse sergilensin yapıda otomasyon sistemi ile alarm ve arıza takibi gerçekleştirilebilir.
Bina Sistemleri Nasıl Çalışma Gösterir?
Yapılarda tek bir noktadan otomasyon gerçekleştirmek için kurulan bina sistemleri özel bir şekilde elektrik enerjisi ile kullanılır ve iletişim ağı üzerinden bağlantı sağlanır. Bu yapının kurulması için binada bulunan her sistem özellikle bir çıkış noktası ile otomasyon sistemine ulaşan bir yapı gösterir. Her sistem belirli bir kontrol cihazı üzerinden otomasyon sistemine bağlı olduğu için haberleşme sağlanarak birbirini etkileyen bir kullanım elde edilir.
Örneğin, havalandırma sisteminde duman tespiti gerçekleştirildikten sonra haberleşme ağı sayesinde otomasyon sistemine bilgi gönderilir. Otomasyon sistemi bu tespiti gerçekleştirdikten sonra yangın güvenlik sistemine bilgilendirme gerçekleştirir. Yangın güvenlik sistemi devreye girerek duman tespit edilen noktaya ve yangın tehlikesine müdahale imkanı oluşturur. Aslında bu sistemlerde en önemli nokta, kullanılan donanım ve yazılımların ne kadar aktif ve nitelikli olduğudur.