Merhaba, bu yazımızda sizlerle bina otomasyonlarının ne olduğunu, neden bina otomasyonlarına ihtiyaç duyulduğunu ve bina otomasyonlarının ortaya çıkışını paylaşacağız. Siz de bina otomasyonu yaptırmak veya bu konuda bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir, fiyat bilgisi için de bizleri arayabilirsiniz.
Bina otomasyonları ilkin, bina yönetim sistemlerini insandan bağımsız olarak çalıştırmak ve önceden belirlenmiş acil durum gerektiren senaryolarda gerekli koşulları yine insan gerekmeksizin oluşturmak adına geliştirilmiş sistemlerdir. Ancak günümüz teknolojisi ile birlikte bina otomasyonları birer konfor ve cazibe odağı haline gelmiş, konfor koşullarımızı oluşturmak ve yükseltmek ve enerji verimliliğini arttırmak için de kullanılabilir olmuşlardır.
Bina Otomasyonu Nasıl Fayda Sağlar?
Bina otomasyon sistemi ile aradan insan faktörünü çıkartarak yapabileceklerimize bakacak olursak;
-İklimlendirme ve havalandırma cihazlarını devreye alıp devreden çıkartabilir,
– İç ve dış ortam aydınlatmalarını, panjur ve perde sistemlerini kontrol edebilir,
-Trafo, jenaratör, ups gibi güç kaynaklarını kontrol edebilir,
-Yangın alarmı,yangın söndürme sistemleri, kapı kilitleri gibi uygulamaları açıp kapatabilir,
tüm bu sistemleri kontrol edebilir, açıp kapatabilir, aynı zamanda kapalı devre televizyondan tüm binayı veya merkezi kontrol edebiliriz.
Bu otomasyon sistemindeki asıl fayda tek bir kanaldan tüm sistemin izlenebiliyor ve kontrol edilebiliyor olmasıdır. Günümüzde bina otomasyon sisteminin üç ana yapı taşı bulunmaktadır. Bunlar :
- Mekanik sistem kontrolü
- Elektrik sistem kontrolü
- Aydınlatma sistem kontrolü
’dür.
Bina otomasyon sistemleri ile aynı zamanda herhangi bir doğal afet veya patlama, yangın, hırsızlık gibi tehlikeli durumlarda bina içerisinde bulunan insanlar hem doğru hem de hızlı ve güvenilir bir şekilde uyarılabilmektedir. Bu sayede bina içerisi daha çabuk boşaltılabilmekte ve olaya daha doğru şekilde müdahale edilebilmektedir. Aynı zamanda daha az personel ile bu işlerin tümünü yapabiliyor olmak personel giderlerinin azalması ve giderlerin düşmesine de vesile olacaktır.
Bir diğer yandan bina otomasyon sistemleri vasıtası ile binanızın veya tesisinizin enerji kullanımı değerleri analiz edilir ve yapılan bu analizin sonucuna göre arıza, bakım ve tasarruf istatistikleri çıkartılır. Bu istatistikler yardımı ile binanızın daha az enerji tüketmesi ve daha az gider çıkartması konusunda doğru adımlar atılır.