Merhaba, bu yazımızda sizlere evlerimizde ısıtma, sıcak su, ocak gibi ihtiyaçlarımızda günlük olarak kullandığımız doğal gaz ve doğal gazın bize ulaşmak için izlediği yol olan doğal gaz tesisatları hakkında dikkat edilmesi gereken önemli hususlara yer vereceğiz.
Öncelikle bilmemiz gerekir ki; doğal gaz her ne kadar zehirlenmelere yol açmayan, renksiz ve kokusuz bir gaz olsa da ortamı doldurarak oksijensiz kalmamıza ya da aşırı yanıcı bir gaz olması nedeniyle en ufak bir ihmalde ya da yetkisi olmayan kişiler tarafından yapılan müdahalelerde yangın, patlama gibi istenmeyen durumlara yol açabilir.
Siz de böyle kötü durumlarda kalmamak için doğal gaz tesisatınızın kurulumundan, yapılacak her türlü müdahaleye kadar firmamıza yaptırabilirsiniz. Yetkili ve tecrübeli personelimizce yapılan işlemler sonucu gözünüz arkada kalmayacaktır.
Bir Doğal Gaz Tesisatında Dikkat Etmemiz Gereken Durumlar :
- Gaz Borularının Erişilebilirliği
Doğal gaz boruları sıva altına döşenmemeli, açıktan görünebilecek ve anında müdehale edilebilecek konumda olmalıdır. Yine bu doğal gaz boruları binada taşıyıcı eleman olarak kullanılamaz, kanal, havalandırma ve asansör boşluklarından geçirilemezler.
- Sızdırmazlık
Gaz borularında yapılmış dişli bağlantılarda bağlantı sızdırmazlık elemanları kesinlikle kullanılmalıdır. Sızdırmazlık elemanı yerine sızdırmazlık macunu keten ile birlikte kullanılabilir. Sızdırmazlık elemanı kullanılacak durumlarda bu eleman TS EN 751-2 standartlarına uygun olmalıdır.
Yapımı biten tesisatlar dönüşüm için yetkili gaz firması kontrollerini yapmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Boruların Korunması
Gaz taşıyan taşıyıcı borular binaya kolay ulaşabilecek ve tehlike anında kolay bulunabilecek bir noktadan girmelidir. Binaya giren ana gaz borusu ve kapama vanası tehlikelere karşı hasar görmeyecek şekilde korunmuş olmalıdır. Bu boruların muhafaza edildiği alan bina deposu olmamalıdır. Bina bağlantı hatları duvarlardan ve döşemelerden koruyucu borular kullanılmak suretiyle geçirilmelidir. Boru hatları korozyona ve mekanik darbelere karşı korunmuş olmalıdır.
- Boruların Yapı Elemanlarına Tutturulması
Doğal gaz boruları et kalınlıkları, çapları ve ağırlıkları da göz önünde bulundurularak belirli aralıklarla düşey borularda kelepçe, yatay borularda ise hem kelepçe hem konsol olacak şekilde duvara sağlam bir şekilde sabitlenmelidir.
- Boruların Yangına Karşı Korunması
Doğal gaz tesisat boruları zayıf akım ile çalışan tüm zil, telefon, kapı otomatı, kablolu tv gibi eleman ve kablolardan en az 15 cm uzaklıkta olmalıdır. Aynı zamanda tüm kuvvetli akım cihazlarından da 15 cm mesafeli bulunmalıdır.
Gaz boruları ve bu boruların bağlantı elemanları yanmaya karşı dayanıklı malzemeden yapılmalıdır.
Siz de dairenizde ve binanızda bu gibi hususlara dikkat ediniz ve yanlışlık gördüğünüz taktirde düzeltilmesi için bizim gibi yetkili firmalar ile iletişime geçiniz