Yeni ev sahibi olan ya da kiracı olarak yeni bir eve taşınan insanların merak ettikleri konular arasında “doğalgaz aboneliği üzerine alma nasıl yapılır?” sorusu gelmektedir. Bunun sebebi ise mevcut ev sahibi ya da kiracı evden çıkarken doğalgaz aboneliğini kapatmak zorunda kalmasıdır. Böylece eve yeni gelecek kiracı da doğalgaz aboneliğini üzerime alması gerekir.
Peki, doğalgaz aboneliği üstüne alma süreci nasıl işler? E devlet üzerinden doğalgaz aboneliği devir işlemi gerçekleştirmek mümkün mü? Bunların yanı sıra kiracıların doğalgaz aboneliğini üzerine almama cezası ne kadar?
Adım Adım Doğalgaz Aboneliği Nasıl Üzerime Alırım?
Doğalgazın üzerine almak isteyen bireylerin başvuru sürecinde şu adımları yerine getirmesi gerekir;
- Doğalgaz dağıtım şirketine başvuru yapılması.
- Doğalgaz aboneliği için gerekli belgelerin sunulması.
- Firmanın sunduğu sözleşmenin imzalanması.
NOT: Ev sahibi ya da kiracı fark etmeksizin doğalgaz aboneliğini üzerine almak için, gaz kullanacak kişinin direkt olarak kendisi başvurmalı. Ancak, noter onaylı vekil belirlenerek başka bir kişi, doğalgaz aboneliği de açtırma işlemini gerçekleştirme hakkına sahip olmaktadır.
e-Devlet Doğalgaz Aboneliğini Üzerine Alma Nasıl Yapılır?
Birçok kişi, internetten doğalgaz aboneliği için başvuru yapılabildiğini maalesef bilemiyor. Oysa, şubelerde sıra beklememek ve süreci hızlandırmak için online olarak bu başvuruları gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için en bilindik yöntem ise e-devlet doğalgaz abonelik başvuru sayfası üzerinden gerekli adımları yerine getirmek
Peki, adım adım bu süreç nasıl işliyor?
- İnternetten doğalgaz abonelik işlemi yapmak için ilk olarak e devlet sitesinde hizmetler sekmesinde ya da arama bölümüne doğalgaz dağıtım işletmeleri sekmesine erişin. (Yukarıda yer alan linke tıklayıp direkt gidebilirsiniz.)
- Karşınıza çıkan ekranda abonelik oluşturacağınız ili seçin.
- Sonrasında ise hangi firmadan hizmet almak istiyorsanız onu tercih edin.
- En son aşamada ise “Abonelik Sözleşmesi Başvurusu” sekmesini tıklayıp karşınıza gelen ekranda bütün bilgileri eksiksiz olarak doldurun.
NOT: Doğalgaz dağıtım firmasının internet sitesi üzerinden de doğalgaz aboneliği üzerine alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kiracının Doğalgaz Aboneliği İçin Gerekli Evraklar
Yeni oturacağı eve doğalgaz aboneliği oluşturmak isteyen kiracıların, bazı belgeleri yanında bulundurması gerekir. Bunlar;
- Gaz kullanan kişinin nüfus cüzdanı
- Kira kontratı
- Dairenin tesisat numarası
İş Yeri Doğalgaz Aboneliği İçin Gerekli Evraklar
İş yerinde doğalgaz aboneliğinin alınması için sunulması gereken belgeler;
- Kaşe
- Vergi levhası (İnternet çıktısı)
- Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde şirketin yer aldığı sayfa fotokopisi
- Yetki belgesi
- İmza sirküleri
Doğalgaz Aboneliğini Üzerine Almama Cezası Ne Kadar?
Enerji Piyasaları Denetleme Kurumu’na (EPDK) göre doğalgaz aboneliğini üzerine almamanın yasalarla belirlenen bir cezai süreci var.
Kaçak ya da usulsüz kullanım gerçekleşirse +KDV hariç 90 TL para cezası verilmektedir. Ayrıca, usulsüz yol ile kullanılan doğalgazın miktarına göre ceza kesim işlemi uygulanır.
Doğalgaz Aboneliğini Üzerine Alma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Konu hakkında kullanıcıların en çok merak ettiği soruları bu kısımda bir sizler için uzman ekiplerimizce cevapladık.
Sözleşme imzaladıktan sonra yoğunluğa göre aynı gün ya da bir sonraki gaz açımı sağlanır.
Müşteriler, bütün işlemi bölgede gaz dağıtım yapan firmanın şubesinden ya da internet sitesi üzerinden gerçekleştirir.
Doğalgaz aboneliğinde alınan güvence ücreti firmalara depozito kapmasında verilmektedir. Bu sayede abonelik iptalinde eğer borç çıkarsa bu depozitodan kesinti yapılacaktır.
Sadece kombi ve ocak bağlatacak müşterilerin güvence bedeli 2020 yılında 390 TL’dir. Detaylı bilgi için “Doğalgaz abone bağlantı ve güvence bedelleri” içeriğini ziyaret edebilirsiniz.
Müşteri, doğalgaz aboneliği güvence bedelini, abonelik iptali sonrasında geri alınmaktadır.
Eğer doğalgaz abonelik iptali sırasında borç ortaya çıkarsa firma güvence bedeli üzerinden bu borcu tahsil eder. Geri kalan miktarı müşteri hesabına yatırır.
Vefat eden bireyin veraset ilanında yer alan kişiler doğalgaz aboneliğini sonlandırma ya da devir işlemini gerçekleştirme hakkına sahiptir. Güvence bedeli de mirasçılara ya da temsil eden kişiye aktarılmaktadır.