Fan coil sistemi, temel olarak su ile çalışan bir yapıya sahiptir. Kendi içerisinde özel bir kullanım yapısı bulunan bu sistemde tek bir merkez üzerinde hazırlanan sıcak su ve soğuk su bina içerisine dağıtılan bu cihazlar içerisine ulaşımı sağlanır. Bünyesinde iki farklı kazan türü yer almaktadır….
Kategori: Elektromekanik
Kömür Yakıtlı Kazanlar, Arızaları ve Yapılması Gerekenler
Kömür yakıtlı kazanlar, özellikle ülkemizde doğalgaz alt yapısını bulunması bölgelerde ısınma amacıyla kullanılmaktadır. Yakıt cinsinin kolay bulunmasından dolayı tercih edilen kömür yakıtlı kazanlar, merkezi sistemlerde kullanıldığında tüm binayı, bireysel olarak kat kaloriferi şeklinde kullanıldığında ise bir konutu ısıtırlar. Peki, kömürlü (katı) yakıt kazanı nedir? Ek…
Tüketim Hattı Nedir?
Tüketim hattı doğalgaz tesisatının bir bölümüdür. Tüketim hattı ana borulardan oluşur ve bu hat sayaçtan en son ayrım noktasına kadar devam eder. Tüketim hattının projelendirilmesinin alanına uygun olarak yapılması ve işinin uzmanları tarafından döşenmesi oldukça önemlidir. Tüketim hattı ve diğer tüm hatlarda sızdırmazlığa dikkat edilmelidir….
Orta Gerilim Nedir, Nerelerde Kullanılır?
Elektrik santralleri tarafından enerjinin dağıtılması için oluşturulan sistemlere dağıtım şebekeleri denir. Enerjinin hiçbir şekilde kesilmeyerek bütün şehir ve tüm uç noktalara dağıtılması için bu şebekelerin son derece iyi bir şekilde tasarlanması ve projenin gerçekleştirilmesi gerekir. Böylelikle üretilen enerji, olması gereken ufak enerji kayıplarına uğrayarak, hiçbir…
Şebeke Sistemleri Nelerdir?
Elektrik şebekesi üretilen elektrik enerjisini kullanıcılara iletmek için oluşturulmuş bileşik bir ağdır. Ayrıca, iletim amacı ile kullanılan şebekelere iletim şebekeleri, dağıtım amacı ile kullanılan şebekelere de dağıtım şebekeleri denir. Elektrik Şebeke Sistemleri Elektrik şebekesi, üretilmiş olan elektrik enerjisini tüketicilere iletmek adına oluşturulmuş bir bileşik ağdır. Elektrik…
Alçak Gerilim Nedir, Nerelerde Kullanılır?
Voltaj sınıflandırmaları hakkında konuşulduğunda en çok duyduğumuz terimler yüksek, orta ve düşük voltaj terimleridir. Uluslararası bir bakış açısında bu sınıflandırmalar ve sınıflandırmaların hangi voltaj aralıkların nerede yaşadığınıza bağlı olarak değişir. Alçak gerilim sistemleri hakkında detaylı bilgi için elektrik mühendislik hizmetleri sayfamızı ziyaret edin. Alçak Gerilim…
Kömürlü Kazan Çalışma Prensibi
Kömür kazanı, genellikle doğal gazın olmadığı yerlerde kullanılan kazan tipidir. Katı yakıt kazanı diye de adlandırılır. Kömür kazanı hakkında detaylı bilgi için kömür kazanı nedir yazımızı inceleyin. Kömürlü kazan haznesinde yer alan kömür, zaman ayarlı motorun çalıştırdığı ve yukarıya dönerek yol alan yakma haznesine taşınmaktadır….
Elektrik Nedir?
Elektrik, doğadaki enerji yüklerinin birbiriyle kaynaşarak ve iç içe geçerek birleşmesi sonucu ortaya çıkan enerji çeşididir. Manyetik alan içerisinde hareket eden iletken bir tel, elektriği meydana getirmektedir. Elektriğin ilk kez, Thales tarafından incelendiği söylenmektedir. Elektrik sözcüğü ise ilk kez 1634 yılında Sit Thomas Browne tarafından…
Elektrik Abone Bağlantı Bedeli
Elektrik abone bağlantı ücretleri aşağıdaki gibidir: 0-15 kW yeraltı kabloları için 1 metre 59,89 TL/havai kablolar için 1 metre 27,84 TL 15-50 kW yeraltı kabloları için 1metre 81,06 TL/havai kablolar için 1 metre 47,25 TL 50-100 kW yeraltı kabloları için 1metre 110,68 TL/havai kablolar için…
En Uygun Jeneratör
İŞYERİM VE EVİM İÇİN EN UYGUN JENERATÖR… Elektriklerin kesilmesi ile birlikte çalışmaya başlayan ve kullanım alanına göre kimi zaman hayat kurtarıcı olan jenaratörler, farklı çalışma modelleri ve güç tipleri ile ihtiyaçlara yanıt verir. Günümüzde pek çok alanda kullanılan jeneratörler, aldıkları enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek hayata…
Klima Bakımı Nasıl Yapılır?
Özellikle sıcak havalarda vazgeçilmez olan klimalar evlerin demirbaş eşyaları arasındadır. Hatta ülkemiz doğalgaz ile tanışmadan önce de kış şartlarında klimalardan faydalanılmaktaydı. Dolayısıyla yaz kış kullanılabilecek olan klimalardan daha fazla verim alabilmek ve daha konforlu mevsimler geçirebilmek için klima bakımlarının düzenli olarak yapılması gereklidir. Klima bakımları…
Eve Yıldırım Düşer mi?
Eve yıldırım düşmesi, özellikle kötü havalarda insanların aklına gelen ilk doğa olayları arasındadır. Her ne kadar eve yıldırım düşme ihtimali çok düşük olsa da imkansız değil. Çünkü, evin içerisinde yıldırımı kendisine çeken birçok etmen yer almaktadır. Peki, eve yıldırım nasıl düşer ve düşerse ne olur?…
Endüstriyel Tesisat Çeşitleri
Tesisat, genel anlamda iki kısma ayrılır. Elektrik tesisatı ve mekanik tesisat bu iki ana grubun ismi olmaktadır. Mekanik Tesisatın Alanları Nelerdir? Sıhhi Tesisat: Yapının oluşturulması için önem arz eden ve gerek duyulan suyun sağlanması, ısıtılması, depolanma işlemi, pis sudan arındırılması, yağmur suyunun tahliye edilmesi ve…
Jeneratör Nedir?
Jeneratörler, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren makinelerdir. Bu makineler alternatör ve motordan oluşur. Jeneratörlere, ışık enerjisinden elektrik üreten fotoelektrik hücreleri, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren makineler, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bataryalar ve ısı enerjisini elektrik enerjisine çeviren termoelektrik jeneratörler ve dizel jeneratörler de dahildir….
Radyatörlü Isıtma Sistemleri
Isıyı ortama taşınım yolu ile ileten bir ısı transfer aracı olarak tanımlanan radyatörler ile projelendirilmiş ısıtma sistemlerinde esas sıcaklığa bağlı olarak 90 derece sıcaklıktaki su kullanılır. Kazanda üretilen sıcak su borular yardımı ile ısıtılacak hacimlere yerleştirilmiş radyatör, konvektör ya da sıcak hava apereyi gibi ısıtıcı…
Sıcak ve Soğuk Su Tesisatı
Su yaşamın devam edilebilirliği için en gerekli elementtir ve günümüzde gelişen teknoloji ile su her alana taşınabilmektedir. Evlerimizde hem sıcak hem soğuk olarak kullandığımız suyu kullanılabilir kılan sistemler ise su tesisatlarıdır. İki tip su tesisatı vardır sıcak su tesisatı ve soğuk su tesisatı fakat, ev…
Katı Yakıt Kazanı Nasıl Çalışır?
Kömür ve odun gibi karbon miktarı yüksek katı yakıtlar sanayisinde çalışan kazanlar, kalorifer ve buharlı ısıtma sistemleri için tercih edilmektedir. Bu sistemlerde kullanılan katı yakıt kazanı yakıt cinsinin kolay bir şekilde bulunduğu ve alternatiflerin yer almadığı noktalarda tercih edilmektedir. Sobaya benzer bir yapı sağlamasına rağmen…
Elektrik Sistemleri Nedir?
Elektrik enerjisinin aktarımı ile birlikte işlem gerçekleştiren ve çalışma koşulları belirli standartlara bağlı olan sistemlere elektrik sistemleri adı verilebilir. Bu sistemler mühendislik çalışmaları sayesinde elde edilen projelere uygun şekilde hazır hale getirilir. Yapılarda farklı işlemlerin gerçekleştirilmesi açısından birçok farklı sistem kullanımı görülmektedir. Şehir şebekesi üzerinden…
Kaskad Sisteminin Avantajları ve Dezavantajları
Kaskad sistemi birden fazla cihazdan oluşur. Yan yana çalışan bu cihazlar modülasyonlu olarak çalışarak, büyük kazanların getireceği maliyeti ortadan kaldırır. Birbirine bağlı ve oransal olarak çalışan kaskad kazan sistemleri, büyük kazanlara göre yatırım maliyeti açısından daha ekonomik olabilirler. Kaskad sisteminde 30 cihaza kadar duvar tipi…
Kaskad Sistemi Nedir?
Kazan dairesi kurmak masraflı olduğu için tercih edilen kaskad sistemi, aynı zamanda doğalgaz tasarrufu da sağlar. Kaskad sisteminde tüm kombiler birbirine bağlanarak tek bir beyin ile çalışması sağlanır. Bu sistemde ilk olarak ilk kombi çalışır ve su sıcaklık seviyesi istenilen seviyeye gelmezse diğer kombi otomatik…
Elektrik Tesisatı Periyodik Kontrolleri
Elektrik tesisatı kontrolünde, priz ve aydınlatmadan, branşman ve kompanzasyona kadar tüm elektrik tesisatını gözden geçirerek ilgili yönetmelikteki belirtilen standartlara uygun olarak kontrolü sağlanır. Bu işlemler esnasında termal kamera kullanımı oldukça önemli bir detaydır. Termal kameralar, kızılötesi ışınlar ile elektrik sistemleri içinde oluşan arızaların sonucunda ortaya…
Buhar Tesisatı ve Buhar Kazanları
Buhar dağıtım hatları, tesisatın içindeki buharın, istenilen kalite ve basınçta buhar kullanım noktasına taşınması görevini üstlenir. Küçük çaptaki bir buhar sistemleri dağıtım hattı, buharın kullanım noktasına düşük basınçta ulaşmasına ve yüksek basınç kayıplarına neden olur. Bununla birlikte cihazın performansının düşmesine, aşınma risklerinin artmasına, yetersiz buhar…
Klima Santrali Nedir?
Temel olarak klima santralleri atmosfer üzerinden alınan taze havayı belirli koşullardan geçirdikten sonra kullanıldığı ortama aktarır. Birçok farklı yapıda iklimlendirme ve havalandırma sistemleri için kullanılan bu santraller ortamda taze hava miktarını kontrol eder ve bu sayede sıcaklık ve nem oranlarının hassas şekilde ayarlamasını sağlar. Farklı…
Güvenlik Sistemleri Nedir Ve Kaygıları Nasıl Giderir?
İnsanlar yaşam alanlarında sahip olduklarını koruyabilmek ve huzurlu bir yaşam için her zaman güvenlik ihtiyacı duymaktadır. Bu nedenle konutlarda gerçekleştirdiğimiz elektrik faaliyetleri arasında güvenlik sistemleri tercih edilmektedir. Bu sistemler alarm, kamera ve görüntüleme sistemleri gibi parçalar ile çalışmaktadır. Kurulan sistemler sayesinde hem can güvenliği hem…
Elektrik Sistemleri Hizmeti
Yapılarda ihtiyaç duyulan elektrik sistemleri hizmeti birçok farklı işlevin gerçekleştirilmesi için birbirinden ayrı olarak sağlanmalıdır. Örneğin, ilk etapta elektrik kullanımının yapıya ulaştırılması için projelendirme yapılması gereklidir. Projelendirme sayesinde yapı içerisinde dolaşacak elektrik tesisatı, dışarıdan yapıya gidecek tesisat, her alanda enerji çıkış noktaları belirlenir. Projelendirme gibi…
BUS-BAR Sistemleri Nedir?
Üçay Mühendislik olarak faaliyet alanlarımız arasında elektrik sistemleri ve enerji sistemleri de barındırıyoruz. Bu sistemler arasında busbar sistemleri genellikle işletmeler tarafından elektrik enerjisinin kullanılması için uygulanan bir nevi prefabrik yapıdır. Elektrik güç dağıtımı gerçekleştirmek için ister standart ister standart olmayan aralıklar kullanılır. Bu sayede akımı…
Kazan Dönüşümü Nedir, Nasıl Yapılır?
Herkese merhaba, bu yazımızda merkezi ısıtmada kullanılan ısıtma türlerinden olan kalorifer kazanlarının yakıtlarına göre yapılabilen dönüşümlere ve bu dönüşümlerinin nasıl yapıldığına değineceğiz. Günümüzde kazan dönüşümlerinin çok büyük bir nedeni, katı veya likit yakıt türlerinden doğal gaza dönüşüm şeklindedir. Fosil yakıtların gerek çevreci olmayışı gerek kullanımında…
Kömür Kazanı Nedir?
Kömür kazanı, katı yakıtlı kalorifer kazanları diye de adlandırılan bir kazan tipidir. Genellikle doğal gazın olmadığı veya doğal gaza ulaşılamayan yerlerde kullanılır. Katı yakıta ulaşmanın kolay olması nedeniyle tercih edilir. Doğal gazın olmadığı bölgelerde, apartmanlarda ve toplu konut bölgelerinde, toplu yaşamın olduğu bölgelerde kullanımı görülür….
Katı Yakıt Kazanı Nedir?
Katı yakıtlı kazanlar genel olarak kömürlü kazan olarak da bilinir. Yakıt cinsinin kolay bulunmasından dolayı sıkça tercih edilen katı yakıt kazanları, genellikle doğalgazın bulunmadığı yerlerde kullanılır. Sobanın tek bir yeri ısıtması sorunu ile diğer odaların soğuk kalması, katı yakıt kazanının kullanılma oranını arttırmaktadır. Katı yakıt…
Kombi Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Kombi, doğal gaz kullanımını ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak için üretilmiş ev veya işyeri gibi küçük ölçekli kapalı alanlara uygun ısıtma cihazlarıdır. Bu ısıtma cihazlarının ebatlarının küçük olması ve bu sebeple çok yer kaplamaması en çok tercih edilme sebeplerindendir. Diğer önemli bir sebep ise kombinin…
Kombi Nasıl Seçilir?
Kombi Nasıl Seçilir? Bireylerin kombi seçimi için en doğru seçim, evin ısı ihtiyacının doğru şekilde hesaplanması sonucu yapılmalıdır. Evin ısı ihtiyacına uygun kapasitede kombi seçilmesi ile işe başlanılması tavsiye edilir. Genelde Türkiye’de daha büyük kapasitede cihaz seçilerek bu konuda yanlış yapıldığı bilinmekte ve cihazların daha…
Yangın Tesisatlarında Boru Ve Bağlantı Elemanları Neden Önemlidir?
Yangın tesisatlarında tasarımın inşa edilmesi ve uygulanması aşamasında ulusal standartlarda veya dünya standartlarında belirlenen kriterler göz önünde tutularak yapılmalıdır. Oluşturulan sistemler belirlenen standart normlarına uygun olmalıdır. Tasarımı seçilen yangın tesisatının türüne göre de boru ve bağlantı elemanları seçimi yapılır. Yangın Tesisatlarında Kullanılacak Borular Yangın söndürme…
Su Soğutmalı Cihazlarda Isı Geri Kazanımı
Enerji harcamalarını en aza indirgemek için alternatif enerji kaynakları devreye girmektedir. En ucuz enerji ise geri kazanılan enerji olduğundan dolayı su soğutmalı cihazlar ile ısı geri kazanım sistemleri devreye girmektedir. Yaz aylarında çok sıcak olan ve kışları ılıman geçen bölgelerde büyük işletmelerin çoğunda özellikle otellerde…
Kazan Dairesi Emniyet Kuralları Nelerdir?
Kazan Dairesi yeri olarak bodrum kat tercih edilir. Ancak son yıllarda yüksek boyutlu ve daha küçük boyutlu kazanların üretilmesiyle çatı katı da kazan dairesi kurulumunda tercih edilmeye başlamıştır. Herhangi bir kaza veya tehlike durumunda gazı kesecek olan ana kapama vanası ile elektrik akımını kesecek…
Elektrik Nedir ve Nasıl Üretilir?
ELEKTRİK NEDİR? ELEKTRİK NASIL ÜRETİLİR? ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAKLARI NELERDİR? Elektrik Nedir? Elektrik çeşitli kaynaklardan üretilen, doğada yer alan elektrik yüklerinin birbirine geçmesi ve birbirini çevrelemesi ile ortaya çıkan bir tür enerji çeşididir. Elektriği ilk kez inceleyen kişinin Thales olduğu söylenmektedir. Thales MÖ 624-546 yılları arasında…
Hidromat Nedir? Hidromat (Fluid Kontrol) Ne İşe Yarar?
Hidromat Nedir? Hidromat Ne İşe Yarar? Hidromat Kullanımının Avantajları Hidromat Nedir? Hidromat üniteleri pompaların basma ağzı olarak adlandırılan ağızlarına takılarak herhangi bir başka işlemciye ihtiyaç duymadan (denge tankı, basınç şalteri vs.) pompayı hidrofor hale getirirler. Hidromatlar kuru çalışmaya dayanıklı olduklarından, depoya gerek kalmadan şebekeye bağlanabilirler…
Elektrik Tasarrufu Yapmak İçin 11 ipucu
Elektrik Tasarrufu Nedir? Günlük hayatta en çok ihtiyaç duyduğumuz araçlardan birisidir belki de elektrik… Biz elektriğe bu kadar ihtiyaç duyarken “doğada sürdürülebilir olmaları için gerekli tedbirleri alıyor muyuz?” sorusu akıllara geliyor. Bu noktada da elektrik tasarrufu konusu ortaya çıkmış oluyor. Elektrik tasarrufu basit bir şekilde…