Elektrik abone bağlantı ücretleri aşağıdaki gibidir:
- 0-15 kW yeraltı kabloları için 1 metre 59,89 TL/havai kablolar için 1 metre 27,84 TL
- 15-50 kW yeraltı kabloları için 1metre 81,06 TL/havai kablolar için 1 metre 47,25 TL
- 50-100 kW yeraltı kabloları için 1metre 110,68 TL/havai kablolar için 1 metre 58,86 TL
- 100 kW ve üzeri yeraltı kabloları için 1metre 110,68 TL+(ilave her metre için 0,6).
Orta gerilim bağlantı bedelleri yeraltı kabloları için 282,98 TL, havai kablolar için 75,65 TL’dir.
Yeni Bina İçin Elektrik Aboneliği
Yeni bina için elektrik aboneliği yaptırılmak istendiğinde, kişi adına elektrik kullanımı için sözleşme yapılması yeterlidir. Bina yapım aşamasında inşaat yetkilileri elektrik bağlantısı anlaşması yaptığından kişinin sadece aboneliği kendi üzerine alması gerekmektedir. Fakat bağlantı anlaşması olmadığı takdirde satış sözleşmesi yapılamamaktadır. Bağlantı yaptırmak için bölgeden sorumlu olan dağıtım şirketlerine başvurulabilmekte ve anlaşma ücretinin tahsisi sonucu bağlantı anlaşması yaptırılabilmektedir.
Başvuru sonrası anlaşma sürecindeki 90 günde perakende satış sözleşmesi yapılmazsa enerji verme şartları tekrar değerlendirme sürecine girmektedir ve süreç yenilen başlatılmaktadır. Başvurunun kabul edilmesinin ardından yukarıda belirtilen bağlantı ücretlerinden başvuru sahibine uygun olanı dağıtım şirketine ödenmektedir. Bu ücret bir kerelik alınmakta ve geri ödenmemektedir. Kullanım yerinin değişmesi durumuna kadar anlaşma devam etmektedir. Mevcut kullanım yerindeki tüketici değişikliğinde dahi yeni bir anlaşma talep edilmemektedir.
Üzerine Alınan Abonelik İçin Ödenen Ücretler
Mevcut aboneliği kendi üzerine almak isteyen kişi, bir elektrik tedarikçisiyle perakende satış sözleşmesi yapması gerekmektedir. Kesme-açma, güvence, damga vergisi ve dosya bedelleri olmak üzere devir ücretlerinde dört bileşen bulunmaktadır.
Mesken için sözleşme gücü kW başına 33 TL güvence bedeli, İşlem başına 37,3 TL kesme-bağlama bedeli, toplam güvence bedelinin binde 9,48’i kadarı damga vergisi ve güvence bedeline göre belirlenen dosya bedeli ödenmektedir. Sözleşme gücü, ilk elektrik bağlantısı yapıldığında evdeki lamba ve prizlerin sayısına göre hesaplanmaktadır. Mevcut aboneliğin üzerine alınması durumunda sözleşme gücü görevli elektrik tedarikçisinden öğrenilebilmektedir. Ayrıca elektrik faturasının alt kısmında görüntülenebilmektedir.
Elektrik Bağlantısı İçin Gerekli Belgeler
Elektrik bağlantısı için;
- posta adresi ve ayrıntılı tapu,
- kullanım amacı için yazılan bir dilekçe ve talep edilen bağlantı gücü ile başvurulması gerekmektedir.
Dilekçenin onaylanması durumunda tedarik ve teslim aşamasında kişiden yapı ruhsatı ya da iskân belgesi, kimlik belgesi, enerji talep edilen tapu kaydı ya da kira kontratı fotokopisi, zorunlu deprem sigortası, ruhsat gerekmeyen yerler için mevzuat doğrultusunda izin belgesi ve başvurulan dağıtım şirketine kayıtlı olan yetkili tesisatçı ya da elektrik mühendisi tarafından hazırlanan imzalı plan ya da proje istenmektedir.