Elektrik, doğadaki enerji yüklerinin birbiriyle kaynaşarak ve iç içe geçerek birleşmesi sonucu ortaya çıkan enerji çeşididir. Manyetik alan içerisinde hareket eden iletken bir tel, elektriği meydana getirmektedir. Elektriğin ilk kez, Thales tarafından incelendiği söylenmektedir. Elektrik sözcüğü ise ilk kez 1634 yılında Sit Thomas Browne tarafından kullanılmıştır.
Elektrik sistemleri hakkında detaylı bilgi için elektrik tesisatı sayfamızı ziyaret edin.
Elektrik Nasıl Ölçülür?
Elektrik, Watt adlı güç birimleriyle ölçülür. Adını, buhar türbinlerinin muciti James Watt’dan almıştır.
En küçük güç birimi watt (W) ile gösterilir. 1 KW=1000 Watt ile eş değerdir. 1 KWh (1 kilovatsaat), 1000 watt gücündeki elektriğin 1 saat boyunca kullanımı anlamına gelir.
Elektrik Nasıl Meydana Gelir?
- Elektrik akımının üretilmesinde elektrik jeneratörü kullanılır. Jeneratörün güçlü elektrik üretiminde verimli bir şekilde dönebilmesi için büyük güç santralleri kullanılır.
- Bu santrallerde sıvılar buharlaşarak kızgın buhar üretir.
- Kızgın buharın yüksek enerjisi sayesinde, elektrik jenaratöründe bulunan türbini döndürerek elektrik üretilmiş olur.
Fosil yakıtlı santraller ise ısı üretiminde kömür, petrol ve doğalgaz yakmaktadır. Nükleer santraller ise uranyum yakıtını parçalamakta ve ısı üretmektedir. Ancak bu santraller ürettikleri ısıyı, suyu buharlaştırmak için kullanmaktadır. Oluşturulan bu buhar, türbine verilmektedir. Türbin şaftının üzerindeki binlerce kanatçıktan geçen su buharı, üretilen ısıdan aldığı enerjiyle türbin şaftını döndürmektedir. Bu sayede jeneratör elektrik üretmektedir. Oluşturulan bu elektrik, iletim hatları aracılığıyla kullanılacak yere gönderilmektedir.
Sıcaklığı ve basıncı azalmış buhar ise yoğunlaştırıcı (kondenser) adı verilen bir yerde soğutulmakta ve su haline getirilmektedir. Daha sonra tekrar kullanılması için santralin ısı üretilen noktasına geri gönderilmektedir. Kondenser noktasında soğutma işlemi uygulanabilmesi için ırmak, göl veya denizlerdeki sular kullanılmaktadır. Santralin yakınlarında su kaynağı bulunmuyorsa, genellikle santralin hemen yanına inşa edilen ve büyük bacalara sahip olan soğutma kuleleri yardımıyla işlem gerçekleştirilmektedir.
Elektrik üretimi için kullanılan bir diğer metot ise hidrolik santrallerdir. Hidrolik santraller için barajlarda biriken sular, su türbininin üzerinden geçirilmekte ve bu sayede türbine bağlı olan elektrik jeneratörü döndürülmektedir.
Belirtilen bu yöntemlerin dışında yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş, rüzgar ve jeotermal enerjiler de elektrik üretiminde kullanılabilmektedir. Fakat bu kaynaklar tarafından üretilen enerji miktarı, tek başına elektrik ihtiyacını karşılamamaktadır.
Ayrıca şebeke sistemleri hakkında detaylı bilgi için şebeke sistemleri nelerdir yazımızı ziyaret edin.