Elektrik tesisatı kontrolünde, priz ve aydınlatmadan, branşman ve kompanzasyona kadar tüm elektrik tesisatını gözden geçirerek ilgili yönetmelikteki belirtilen standartlara uygun olarak kontrolü sağlanır. Bu işlemler esnasında termal kamera kullanımı oldukça önemli bir detaydır. Termal kameralar, kızılötesi ışınlar ile elektrik sistemleri içinde oluşan arızaların sonucunda ortaya çıkabilecek sorunları ve nesnelerin yanlışlıklarını algılayarak elektronik sinyale dönüştürür ve termal görüntü olarak yansıtır. Bu sayede birçok sorunun önüne geçmek de mümkündür. Tüm ısınma yapan cihazlar, termal kamera ile kontrol edilerek raporlanır. Kaçak akım koruma rölelerinin aktif olup olmadığı, açma akımları ve zamanlarının testini gerçekleştirerek uygunluk kontrolü yapılır.
Eğer sizler de Elektrik Tesisatı hizmetleri alanında hizmet almak istiyorsanız Evjet’in profesyonel ve sertifikalı ustalarından randevulu hizmet oluşturabilirsiniz.
Elektrik tesisatı kontrolleri Elektrik Mühendisleri Odasına kayıtlı olan, elektrik iç tesisleri eğitimi alan ve sertifika sahibi elektrik mühendisleri tarafından yapılır. Elektrik mühendisleri tarafından termal kamera ile ölçümlerin yapılması ve bunların raporlanması hizmetinin eksiksiz bir şekilde sunulması gerekir. Elektrik tesisatı kontrolünde aşağıdakiler kontrol edilir;
- Ana elektrik panosu ve yardımcı panolar,
- Makine, motorlar ve jeneratör,
- Elektriksel etiketlemenin uygunluğu,
- Elektriksel tehlike uyarı levhalarının uygunluğu
- Eş potansiyel inceleme,
- Priz kutuları ve enerji kabloları.
Elektrik Tesisatı Nedir?
Ev, iş yeri ve fabrika gibi yerlerde elektrikli aletleri kullanabilmek için sigorta, anahtar ve priz gibi tesisatların döşenmesi işlerine elektrik tesisatı adı verilir. Elektrik tesisatı oldukça titizlikle yapılması gereken bir iştir. Elektrik tesisatı binanın proje aşamasında belirlenmekte ve uygulanmaktadır. Elektrik tesisatı döşeme işleminde yapılabilecek en küçük hata, yangınlara ve elektrik çarpması gibi insan hayatını tehlikeye sokacak durumlara sebebiyet verir. Bu nedenle elektrik tesisatının, elektrik iç tüzük yönetmeliğine göre onaylanması gerekir. Yetkili elektrik mühendisi tarafından onaylanan proje ilgili elektrik hizmetleri dağıtım şirketi tarafından da onaylanarak döşenmektedir.
Periyodik Kontroller Ne Zaman Yapılmalıdır?
Elektrik tesislerinde topraklama yönetmeliğine göre tesislerdeki ölçme, muayene ve denetleme periyotları aşağıdaki gibidir;
- Enerji dağıtım ve nakil hatları hariç, elektrik üretim, iletim ve dağıtım tesisleri için 2 yılda bir,
- Enerji dağıtım ve nakil hatları için 5 yılda bir,
- Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri topraklama dirençlerinin ölçümü için her yıl,
- Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri topraklama tesisleri ile ilgili diğer ölçme ve kontroller için 2 yılda bir,
- Sabit olmayan tesisler, sabit işletme elemanları için her yıl,
- Sabit olmayan tesisler yer değiştirebilen elemanlar için 6 ayda bir,
- Parlayıcı ve patlayıcı gibi tehlikeli maddelerle çalışan işyerleri için her yıl.