ERP (Enterprise Resource Planning), işletmelerin mal veya hizmet üretiminde kullandığı malzeme, makine ve işgücünün bir araya getirilerek verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan yazılım ve sistemlerdir.
Türkçede “Kurumsal Kaynak Planlama” olarak kullanılmaktadır. Satın alma, insan kaynakları, muhasebe, risk yönetimi gibi farklı iş yönetimleri sistem üzerinde bir araya getirilmekte ve finansal planlama oluşturulmaktadır.
ERP sistemi sayesinde bir işletmenin tüm verileri tek bir sistemde toplanmaktadır. Bu sebeple veri yenilemesinin önüne geçilmekte ve veri doğruluğu sağlanmaktadır. Günümüzde birçok işletme ERP sistemi ile yönetimini desteklemektedir.
ERP’nin Temel Prensipleri
ERP sistemi genel olarak; kullanılan bilgilerin, genel tanımların ve kullanıcı deneyimlerinin ortak bir veri tabanında şema haline getirilmesine yardımcı olmaktadır. Oluşturulan bu yapılar daha sonra insan kaynakları, mühendislik, finans, pazarlama ve operasyon gibi işletme departmanlarına bağlanmaktadır. Bu süreç sonucu elde edilen verilerle sistemi kullananlar arasında bağlantı oluşturulmaktadır.
Özet olarak ERP, kurum içerisinde çalışanları, süreçleri ve teknolojileri birbirleriyle bütünleştirmektedir.Birçok tedarikçiden bileşen tedarik eden bir firmanın bir otomobil ürettiğini hayal edersek, parçaların istenmesi, satın alma ve ödemeye kadarki sürecin işletme iş akışına uygun bir şekilde sağlanması için ERP sisteminin kullanılabilmektedir.
ERP Sisteminin Tercih Edilme Nedenleri
- Kurum CEO’su şirketi hakkında genel bir performans değerlendirmesi yapmak istediğinde sistem sayesinde en doğru bilgiye ulaşmaktadır. Sistemde her veri tek bir tabloda toplanmakta ve verilerin değerlendirilmesi aynı sistem üzerinden gerçekleştirilmektedir.
- Müşteri taleplerinin bir arada toplandığı veri tabanı sayesinde, sipariş alımından fatura bilgilerine kadarki tüm süreç aynı sistem üzerinden takip edilmekte ve iş akışları arasında kopukluk yaşanmamaktadır. Bu durum imalatçı firmaların iş akışının takip edilebilmesi için de geçerlidir.
- Stok kayıtlarının düzenlenmesi ve kontrolü, müşteri teslimatlarının gerçekleştirilmesi konusunda tedarik zinciri yönetimi desteği de ERP sistemiyle sağlanabilmektedir. Stok seviyesinin ilgili kurum için ideal bir seviyede tutulması ve yüklemelerin problemsiz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için yardımcı olmaktadır.
- Bunun dışında çok sayıda departmana sahip şirketlerin İnsan Kaynakları bilgileri tek bir sistem üzerinde toplanmamaktadır. Çalışanlar sosyal hak, iletişim ve hizmetler gibi sorunlarla karşılaştıklarında ERP sistemi üzerinden bu sorunlar çözülebilmektedir. Her sektörün iş akışına ve gereksinimlerine göre sistem geliştirilmekte ve uygulanmaktadır.