ges kurulum aşamasında dikkat edilmesi gerekenler

Güneş Enerji Santrali Kurulum Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

ges kurulum aşamasında dikkat edilmesi gerekenler

Güneş Panellerinin Kurulacağı Yer Seçimi

Güneş Işınımı; Yüksek güneş ışınımı alan bölgeler tercih edilmelidir. Güneş enerjisi panelleri, güneş ışınlarını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik hücrelere sahiptir. Yüksek kaliteli paneller, güneş ışığını yüksek verimlilikle elektrik enerjisine dönüştürme kapasitesine sahiptir. Bu da daha fazla enerji üretimi demektir.

Arazi Özellikleri; Arazi yapısı düz ve gölge yapıcı engellerden uzak olmalıdır. Gölgeleme güneş panel verimliliğini düşünen çevresel etkendir ve güneş panellerinin en büyük düşmanıdır. Çevredeki binalar, ağaçlar veya diğer engeller tarafından oluşturulan gölgeler, panellerin güneş ışığından tam olarak faydalanmasını engeller ve bu da enerji üretiminde düşüşlere neden olur. Gölgeleme etkisini azaltmak için, panellerin çevresindeki gölge yapabilecek unsurları minimize edecek şekilde bir yerleşim planı yapmak önemlidir. 

Erişim ve Altyapı; Ulaşım yollarına ve elektrik iletim hatlarına yakın olmalıdır.

GES Projelerinin Yasal İzinler ve Prosedürleri

Lisans ve Ön Lisans Başvuruları; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen izinlerin alınması gereklidir.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED); ÇED raporu hazırlanmalı veya ÇED Gerekli Değildir kararı alınmalıdır.

Belediye ve Yerel İzinler; İmar planı ve inşaat ruhsatları gibi yerel izinlerin tamamlanması.

Teknik Tasarım

Panel ve Ekipman Seçimi; Kaliteli ve verimli güneş panelleri, invertörler ve diğer ekipmanların seçilmesi uzun vadeli yatırımlar için tercih edilmelidir. Belirli parametrelere göre seçilen güneş enerji panelleri yatırım konusunda kaliteli oluşu ile ekstra maliyetlerin çıkmasını engelleyecektir.

Optimum Yerleşim; Panellerin doğru açı ve yönlerde yerleştirilmesi. Panellerin doğru açıda yerleştirilmesi ve güneşin konumuna göre optimal yerleşim, enerji toplama kapasitesini maksimize ederken, aşırı yüklenmeyi önler ve güneş panellerinin kullanım süresini uzatır.

Finansal Planlama

Maliyet Analizi; Kurulum ve işletme maliyetlerinin doğru hesaplanması ve uzun ömürlü bir sistem olmasından dolayı hem maliyet etkinliği hem de sürdürülebilir enerji üretimi açısından önemlidir.

Finansman Kaynakları; Projenin finansmanı için uygun kredi veya yatırım kaynaklarının bulunması.

Proje Yönetimi

Zaman Planlaması; Kurulum sürecinin etkin bir şekilde planlanması ve yönetilmesi.

Kalite Kontrol; Kurulum sürecinde kalite standartlarının sağlanması. Elektrik akımının güvenli bir şekilde iletilmesi için kablo ve bağlantı elemanlarının kalitesi ve doğru kurulumu şarttır.

Kurulum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bakım ve Onarım

Periyodik Bakım; Panellerin temizliği, bağlantıların kontrolü ve ekipmanların düzenli bakımı. Bakım sıklığı ve zamanlaması sistem bileşenlerinin türüne, çevresel koşullara ve sistemin genel kullanımına bağlı olarak değişiklik gösterebilir, Üçay Mühendislik firması bünyesinde tamamlanan ve yapımı devam eden güneş enerji sistemleri bu konu hakkındaki profesyonelliğimizi belgelemektedir.

Arıza Yönetimi; Olası arızaların hızlı ve etkili bir şekilde giderilmesi. Güneş enerji sistemlerin verimli çalışması için hayati önem taşır. Bu nedenle İnverter bakımı ve arıza tespiti, güneş enerjisi sistemlerinin düzenli bakım rutinlerinin ayrılmaz bir parçasıdır.

Performans İzleme

Verimlilik Takibi; GES’in ürettiği enerji miktarının düzenli olarak izlenmesi. Enerji üretimindeki verimlilik, sistemlerin sürekli izlenmesi ve arıza tespitinin hızlıca teşhis edilmesi gibi konularda güncellemeler güneş enerji panelleri için kritik rol oynar.

Sorun Tespiti; Verimlilikte düşüş olduğunda hızlı müdahale edebilmek için performans verilerinin analiz edilmesi, güneş enerji sisteminin verimliliğini korumasını panellerden alınacak verimliliği koruyacaktır.

Yasal ve Finansal Takip

Raporlama; İlgili kurumlara gerekli raporların zamanında sunulması.

Teşvik ve Destekler; Mevcut teşvik ve destek programlarının takibi ve bunlardan yararlanma.

Güvenlik

Çalışan Güvenliği; Sahada çalışan personelin güvenliği için gerekli önlemlerin alınmaması, yüksek voltajlı elektrik akımların ciddi yaralanmalara veya ölümlere yol açmasına neden olabilir, bu nedenle güvenlik önlemleri her zaman uygulanmalıdır.

Ekipman Güvenliği; Panellerin ve diğer ekipmanların hırsızlık, vandalizm gibi risklere karşı korunması.

Çevresel Sürdürülebilirlik

Doğa ve Çevreye Duyarlılık; GES’in çevresel etkilerinin minimize edilmesi ve doğayla uyumlu bir şekilde işletilmesi.

Atık Yönetimi; Kullanım ömrünü tamamlayan ekipmanların uygun şekilde bertaraf edilmesi.

Eğitim ve Bilinçlendirme

Personel Eğitimi; Çalışanların düzenli olarak eğitilmesi ve güncel bilgilerle donatılması.

Toplum Bilgilendirmesi; Yerel halkın ve paydaşların projeyle ilgili bilgilendirilmesi ve desteklerinin sağlanması.

Bu noktalar, güneş enerji santralinin verimli, güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde işletilmesini sağlar. Hem kurulum sürecinde hem de işletme aşamasında bu unsurlara dikkat edilmesi, projenin başarısını ve uzun ömürlü olmasını garanti eder.

ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
  • ÜÇAY MÜHENDİSLİK'e ait tüm kampanyalardan telefon ve mail yolu ile haberdar olmak istiyorum