Bu içerikte, güneş enerjisi sistemi ve güneş panelleri ilgili birçok konuyu detaylıca inceledik. Özellikle, güneş enerjisi santrali kurulumu, güneş panellerinden elektrik üretimi ve sistemin avantajları ile ilgili birçok faydalı bilgiye erişebilirsiniz.
Güneş Enerjisi Nedir?
Güneş enerjisi (ısınım enerjisi): Yeryüzüne ulaşmış olan gün ışınlarının, özel olarak hazırlanmış paneller sayesinde elektriğe dönüştürülmesidir. İçerisinde yüksek oranda hidrojen bulunmaktadır. Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynakları arasında en temiz yapıya sahiptir.
Güneş Enerji Santrali (GES) Nedir?
Solar (Güneş) enerji santrali: Yenilenen temiz enerji kaynakları arasında ilk sırada yer alan solar enerjisini, elektriğe dönüştüren ve buradan elektrik kullanım alanlarına aktarılmasını sağlayan santraldir. Bu işlemi direkt ve dolaylı olarak iki farklı yöntemle gerçekleştirir.
Güneş Enerji Santrali Nasıl Çalışır?
Bu sistemin çalışma mantığıdır son derece basittir. Aslında, solar (güneş) enerjisinden yararlanmak için farklı teknikler kullanılsa da bunlar arasında en çok tercih edilen ve verim sağlayanı güneş panelleridir. Çünkü, santralin kullanımı için güneş panelleri olmazsa olmaz bir parçadır.
Maddeler halinde çalışma prensibi:
- Birincisi; paneller ve enerji santralinin aynı anda kurulumu.
- İkincisi; güneş ışınlarının, güneş panellerine erişimi sonrasında enerjinin ortaya çıkışı.
- Üçüncüsü; güneş enerjisi sistemi içerisinde yer alan büyük güneş pilleri ve aküler ile ortaya çıkan enerjiyi depolaması.
- Sonuç olarak ise depoda biriken enerji kullanım alanlarına dağıtımı.
Üçay Mühendisliğin Geliştirdiği Proje: ZEROHOUSE
Bu proje kapsamında Güneş enerjisi sistemleri, fosil yakıtlardan bağımsız enerji üreten karbon salınımsız bir dünya için önem arz etmektedir. Verimli enerji çözümleri olarak adlandırdığımız proje ile ilgili daha detaylı bilgi için Zerohouse Verimli Enerji Çözümleri sayfasını ziyaret edin.
Güneş Enerjisi Paneli Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sistemin, sadece kurulum aşamasında bir maliyet oluşturduğunu yazımızın içerisinde belirtmiştik. Maliyetin sebebi de güneş enerjisi sistemi ile elektrik üretmek için gerekli malzemeler ve bu malzemelerin kurulumu. Bu nedenle listenin başında ise güneş panelleri yer alıyor. Peki, güneş paneli seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
- Solar panelinin fiyatına
- Malzemenin kalitesine
- Enerji verimliliğine
- Garanti süresine
- Solar panelinin gücüne
- Hücre tipine (polikristal – monokristal)
- Sıcaklık katsayısına
Güneş Enerjisi Sistemi Avantajları
Solar enerji sistemlerinin hem doğaya hem de kullanıcılara birçok avantaj sağladığı bir gerçek. Peki, bu avantajlar nelerdir? Gelin daha detaylı olarak inceleyelim…
Yenilenen Enerji Kaynağıdır
Güneş bütün enerji kaynaklarının temelini oluşturur ve yenilenen bir enerji kaynağıdır. %100 temiz bir yapıya sahiptir. Fosil yakıtlarla hiçbir bağı yoktur. Bu nedenle doğanın temiz kalmasına büyük katkı sağlar. Sonuç olarak, fosil yakıtlar sebebiyle birçok canlı türünün yok olacağı gerçeği, güneş enerjisi sistemi kullanımının ne derece önemli olduğunu ortaya koyar.
Güneş enerjisinden faydalanmak için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Kısacası ücretsizdir. Bu nedenle, herkes bu enerjiye kolayca ulaşıp istediği kadar kullanma hakkına sahiptir.
İlk ve Tek Kurulum Sayesinde Yıllarca Elektrik Üretme
Güneş santrali, kurulduktan sonra yıllarca bu sistem üzerinden elektrik kullanımından tasarruf sağlar. Uzun ömürlü bir yağıya sahiptir ve elektrik tüketimini büyük oranda düşürür. Tek bir maliyet söz konusudur. O da kurulum maliyetidir.
Ev, İş veya Sanayi Alanlarına Uygundur
Ev, iş yeri ya da sanayi tipi güneş enerji sistemleri aynı mantıkla çalışır ve her alanda tek bir kurulum geçerlidir. Sonrasında ise yıllar boyunca ücretsiz enerji elde edilip ve elektrik faturalarında tasarruf sağlanır.
Belirlenen alanlarının ölçeği de çok önemli değildir. Kullanıcının istediği doğrultusunda her boyutta kurulumu gerçekleşir
Birçok Farklı Alanda Güneş Enerjisi Sisteminden Faydalanma
Güneş enerjisi, yaşantımızın birçok farklı alanında vardır. Fakat sadece ev ve iş yerleri diye kısıtlamamak gerekir. Örneğin; Güneş enerjili (Solar) powerbank ürünleri… Sonuç olarak, herhangi bir cihaza bağlı olmadan sadece güneş ışınları ile enerjiyi depolar ve cihazların bu enerjiyi ücretsiz ve tasarruflu şekilde kullanmasına olanak sağlar.
Bir başka örnek ise günümüzde sayıları hızla artan elektrikli araçlar. Son teknolojinin kullandığı araçların bazılarında, gündüzleri güneş ışığından elde ettiği enerjisi sayesinde depolama işlemini gerçekleştirir. Bu sayede gece sürüşlerinde depolanan bu enerjiyi kullanmaktadır. Sonuç olarak, araç kullanımında da elektrik tüketiminde tasarruf sağlanır.
BUNU DA OKU: Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Çalışma Prensibi, Kurulum Ücreti ve Şartları
Bakımı Kolay ve Maliyeti Düşüktür
Güneş enerjisi sitemlerinin bakımı, piyasada ısı ve enerji üreten diğer sistemlerin maliyetlerin göre ucuzdur. Güneş panelleri, santrali ve diğer ek parçaların ömürleri 25 yıldan fazladır. Ancak tercih edilecek ürünlerin kalitesi, sürenin uzamasına ya da kısalması ihtimalini ortaya çıkarır.
Sonuç olarak, bütün parçaların bakımı kolaydır. Maliyeti düşük olması sebebiyle uzun yıllar kar elde ederek kullanılmaktadır.
Kurulum Maliyetini 5-7 Yıl İçerisinde Amorti Eder
Sadece kurulum maliyeti olan güneş enerjisi uzun yıllar kullanılacağı için kurulum maliyetini de yıllar ilerledikçe amorti eder. Özellikle elektrik kullanımı yüksek olan ev ya da iş yerlerinde kendi maliyetini ortalama 5-7 yıl içerisinde dengeler.
Güneş Enerjisiyle Su Isıtımı Nedir, Ne İşe Yarar?
İngilizce adı Solar Water Heating olan su ısıtımı, kullanılan bir kolektör sayesinde güneş ışınlarıyla su ısıtılması işlemidir.
Talep oranı, ev tipi güneş panellerinde yüksektir. Çünkü, dairelerin sıcak su ihtiyacını karşılamasında son derece etkilidir. Zaman zaman endüstride de kullanılır ancak günümüzde yaygınlığı düşüktür.
Güneş Enerjisiyle Elektrik Üretimi Nedir, Ne İşe Yarar?
Solar enerji ile elektrik üretimi, güneşten gelen ışınların, sistem içerisinde kurulan panel tarafından emilmesiyle sonucunda ortaya çıkar. İlk aşamada, panel tarafından doğru akımla elektrik üretim gerçekleşir. Sonrasında, invertör sayesinde alternatif akıma dönüşür. Bu sayede elektrik üretimi tam anlamıyla gerçekleşir.
Güneş Enerjisinin Sistemi Kullanım Alanları
Güneş enerjisinin kullanım alanı genel olarak 2 ana kategoriden oluşur. Bunlar:
- Elektrik üretimi
- Isınma – Isıtma
Peki, bu iki kategorinin içerisinde güneş enerji sistemi hangi alanlarda kullanılarak hayatı kolaylaştır? Sonuç olarak enerji tüketiminde nasıl tasarruf oluşturur?
- Tarım ve hayvancılık sektöründe
- Ev ve iş yerlerinde
- Endüstriyel çalışma alanlarında
- Sokak Lambalarının ışıklandırılmasında
- Telefon, kol saati, hesap makinesi ve powerbank vb. aletlerin enerji üretiminde
- Elektrikli araç üretiminde
- Elektriğin bulunmadığı yerleşim alanlarında
BUNU DA OKU: Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır
Üçay Mühendislik Güneş Enerji Sistemi Kurulum Aşamaları
Türkiye’nin 22 yıllık tecrübeye sahip en iyi ve en güvenilir mühendislik firması Üçay Mühendislik, güneş enerji santralleri (GES) projesi kurulumunu 3 aşamada ele almaktadır.
- Ücretsiz Keşif Süreci
Güneş enerjisi sitemlerinin ilk aşaması keşiftir. Üçay Mühendislik olarak keşif sürecini müşterilere ücretsiz olarak sunuyoruz.
Burada ilk olarak sistemin yani panel ve santralin kurulacağı bölgenin ne kadar güneş ışığı alacağının kontrolü sağlanır. Sonrasında ev ya da işletme çatısının elverişliliği… Ayrıca, yapının ortalama elektrik tüketimi de hesaplanır.
- Teklif Süreci
Ücretsiz keşif sonucunda uzman ekipler raporu ve projeyi hazırlayıp, yapı sahibine bir teklif sunar. Bu teklif içerisinde bütün maliyet yer alır.
- Kurulum Süreci
Sözleşmenin kabul edilmesi durumunda güneş sisteminin kurulumuna başlanır. Lakin, yapının büyüklüğüne göre kurulum süresi farklılık göstermektedir.
Solar enerji paneli kurulumu ile ilgili talep oluşturmak ve uzman ekibimizden detaylı bilgi almak için “Güneş Enerjisi Sistemleri Ücretsiz Keşif Formu ” sayfamızı ziyaret edin. Ek olarak her bütçeye uygun esnek taksit seçeneklerinden faydalanın
Güneş Enerjisi Teknolojileri Nelerdir?
Güneş enerjisinin kullanımı ve dağıtımı konusunda teknoloji sürekli gelişmektedir. Bu sebeple, bu teknoloji de birçok farklı tekniktedir. Fakat iki teknik ön plana çıkmaktadır. Bunlar, aktif güneş enerjisi ve pasif güneş enerjisi teknikleridir.
Aktif güneş enerjisi tekniği: Isınma ve sıcak su için güneş enerjisi sistemlerinden ön plandadır.
Pasif güneş enerjisi tekniği: Aktif güneş enerjisi tekniğinden farklı olarak ısınma işlemi, dolaylı olarak gerçekleşir. Kısacası, bina tasarımı, kullanılan malzeme, baktığı cephe ve güneş enerjisinin bina içerisinde alınması gibi durumlar pasif güneş enerjisi tekniğini oluşturur.
Sıkça Sorulan Sorular (Güneş Enerjisi Sistemi)
Güneş enerji sistemi ve paneli hakkında sıkça sorulan sorulara yazımızın bu bölümünde yer verdik.
Bölgenin bir yıl içerisinde toplamda elde ettiği güneş enerjisi kapasitesidir. Her bölgenin güneş enerjisi potansiyeli coğrafi yapı ve iklim koşullarına göre farklılık gösterir.
Herhangi bir bölgede gün boyunca güneşin göründüğü süreye güneşlenme süresi denir. Sonuç olarak, hedeflenen bölgede güneşlenme süresi ne kadar uzun olursa güneş enerjisinden faydalanmak o kadar yüksek olacaktır.
Monokristal güneş paneli, polikristal güneş paneli, ince film güneş paneli, esnek güneş paneli, saydam güneş paneli olmak üzere 5 farklı türü vardır.
Bir ev günde ortalama 3000 – 3500 KwH elektrik tüketir ve 8 saat güneş alır. Tek bir güneş panelinin günlük elektrik üretimi 934 kWh seviyesinde olur. Sonuç olarak, ortalama bir ev için 4 güneş paneli (4000 kWh) yeterli olacaktır.
Günümüz teknolojisinde ortalama bir güneş paneli 300-500 kWh elektrik üretmektedir. Fakat güneş panelinin kalitesi ve özelliklerine göre bu sayı değişebilir.
10 Kw güneş paneli ortalama 6-7 saat gün ışığı aldığında bir saatte 10 kWh, bir ayda ise 60-70 kWh enerji üretir.
280 Watt güneş paneli genel olarak çatılarda ve bahçelerde kullanımı daha yoğundur. 24 volt çıkış vermesi sebebiyle 24 volt şarj kontrol cihazı ile kullanılır. Bu yüzden, ev ve tarımsal sulama sistemlerinde elektrik ihtiyacını karşılar seviyededir.
Güneş panellerinin sabit bir fiyatı yoktur. Panelin hücre sayısı ve yapıları, kullandığı teknoloji, kalitesi ve yetkili firması bir adet güneş panelinin fiyatının farklı olmasında en büyük etkenlerdir.
Elektrik ve ısı üretilir.
Sıcak su ihtiyacı karşılanır.
Ev içerisinde aktif kullanılan elektronik cihazların çalışmasını sağlanır.
Tarımda ve endüstride günlük kullanımda elektrik ihtiyacı giderilir.
Trafik ışıkları, sokak aydınlatmaları ve park aydınlatmaları gibi birçok alanda elektrik üretiminde kullanılır.
Türkiye’de güneş enerjisi kullanımı büyük oranda Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yoğundur. Çünkü bu bölgeler Türkiye ortalamasının üzerinde güneş ışığı almaktadır.
Aydınlatma, haberleşme, elektrik dağıtımı, petrol boru hatları, su dağıtım sistemi, saatler, deprem ve hava gözlem istasyonları, meteoroloji istasyonları ve cep telefonlarının şarj edilmesi…
Ev ve sokak lambaları, powerbank, şarj aleti, saat, projektör, güvenlik kameraları, sırt çantası, laptop şarj çantası, taşınabilir medya oynatıcısı, fan, yeraltı tarım zararlısı kovucu gibi birçok cihazın elektrik üretmesinde ve depolamasında kullanılır.
Güneş enerji sistemi ana parçaları, güneş paneli, akü, invertör ve akü regülatörüdür.
Bir dönüm tarlaya ortalama 50 KW güneş enerjisi santrali kurulabilir. Ayrıca, 1kW güneş paneli ortalama 8 m2 boyutundadır.
Güneş panelleri, güneşlenme süreleri uzun olan bölgelere kurulmaktadır.