Isı pompası, ısı enerjisini bir yerden diğer bir ortama taşıma prensibi ile çalışan ve elektrik ile beslenen bir sistemdir. Gerekli şartlar sağlandığında, yüksek miktarda enerjiyi düşük maliyetler ile kullanıma sunarak ciddi oranda tasarruf yapılabilir.
Birçok kişi için ısı pompası yeni bir terimdir, ancak evlerimizdeki buzdolabı, klima ya da derin dondurucu gibi cihazlar ısı pompasının çalışma mantığı ile aynı özellik gösterir. Bu cihazlarda ısı taşıma prensibine sahip oldukları için ısı pompası seçeneğine örnek gösterilebilir.
Isı Pompası Nasıl Çalışır?
Isı pompalarının enerjiyi bir kaynaktan diğer bir kaynağa aktardığından bahsetmiştik. İşte bu enerji alınan kaynak genellikle hava, su ya da toprak olmaktadır. Isı pompası, enerji aldığı kaynağı ısıtırken soğutmakta, serinletme yaparken de ısıtmaktadır. Yani yapılan işlem aslında gazın faz değiştirme işlemi ve bu enerjiyi taşımadan geçer. Bu taşıma ve değişim işleminde bir miktar enerji harcanır.
Bilindiğiz üzere, enerji yoktan var edilemez. Sadece ya biçim değiştirir ya da bir yerden başka bir yere taşınır. Isı pompası da, ısı enerjisini taşıdığı için “pompalama” yapmaktadır. Örneğin, buzdolabı bir ısı pompası görevi görür. Kaynak olarak buzdolabı içindeki hava kullanılırken; ısının iletildiği ortam ise buzdolabının arka kısmındaki hava olmaktadır.
Isı pompasının temel çalışma prensibi hakkında detaylı bilgi almak için Isı pompası nasıl çalışır sayfamızı ziyaret edin.
Isı Pompasının Avantajları
Su ya da toprak kaynaklı ısı pompası teknolojisi, yeryüzünün belirli bir derinliğinin yıl boyunca sıcak kalması gerçeğine dayanır. Belirlenmiş seviyedeki toprak, kış mevsiminde havadan sıcak; yaz mevsiminde ise daha soğuktur. Su ve toprak kaynaklı ısı pompaları, kış mevsiminde yeryüzünün altında ya da yer altı sularında depolanmış olan ısıyı bina içerisine; yazın ise bina içindeki ısıyı yer altına taşıyarak aslında doğanın verdiği bu büyük avantajı kullanırlar.
Özetle yer altı, yazın bir ısı çukuru iken; kışın iyi bir ısı kaynağıdır. Toprak ve su kaynaklı ısı pompaları günümüzde soğutma ve ısıtma ile sıcak su elde etme amacıyla kullanılmaktadır. Bu sayede 35 °C ile 55 °C arasında su sıcaklığına göre dizayn edilen yerden ısıtma sistemlerinde %40’a kadar elektrik tüketim tasarrufu oluşuyor. Isı pompalarının herhangi bir atık maddesi olmadığı için baca gereksinimleri de bulunmamaktadır. Yine atık gaz üretmedikleri için temiz bir ısıtma kaynağıdır.