Isı Pompası Neden Buzlanır

Isı Pompası Neden Buzlanır?

Isı Pompası Neden Buzlanır

Isı Pompası Neden Buzlanır?

Isı pompaları dört mevsim çalışacak şekilde üretilmiştir. Dışarıdaki hava sıcaklıklarının kış aylarında düşmesi durumunda hatta 0°C’nin altında bir sıcaklıkta bile, ısı pompası bulunduğu ortamdan aldığı ısıyı içerisinde bulunan teknoloji ile beraber tüketim noktalarına ileterek sıcak su kullanımı ve ortam ısıtması için ısıtma suyu üretilir. Buna bağlı olarak bazı hava kaynaklı ısı pompası modellerinin bazıları kış aylarında buzlanmaya başlayabilir. Havadaki su buharının soğuk yüzeyle temas ederek donmasından dolayı hava kaynaklı ısı pompası modellerinde bu durum oldukça normaldir ve karşılaşılabilecek bir durumdur.

Isı Pompalarının Buzlanmasına Sebep Olan Durumlar Nedir?

Isı pompalarının dış mekanda olmasından dolayı, kış aylarında yağan kar ve soğuk havalarda buzlanması normaldir fakat bir sorun değildir. Ünitenin üzerine yağan kar ve ünite üzerinde kalan kar endişelenmeniz gereken bir problem değildir. Bu ısı pompa ünitesinin içinde yer alan bobinlerinin içinin de buzla kaplandığını fark edebilirsiniz ve bu durum sadece soğuk hava ile ilgili olmayabilir. Isı pompaları ısıyı havadan emen bir soğutucu kullanarak çalışır. Havada bulunan nem partiküllerinin donarak ısı pompa ünitesinin etrafında buz oluşmasına neden olabilir. Ayrıca soğuk havalarda tahliye borusu tıkanır veya donarsa, ısı pompasının da donmasına sebebiyet verebilir. Bu sebeplerden dolayı birçok üreticinin ısı pompasının tabanında ısıtıcısı olabilir. Bu durum buzlanmanın ısı pompasına ciddi hasara neden olmasını önlemek içindir ve buz çözme döngüsüne sahip olacaktır. Ayrıca ünitenin etrafındaki alana da dikkat etmek gerekir. Ayrıca Isı pompası üzerinde yer alan sensörler arızalı veya bozuk ise, ısı pompasının önündeki engellerin veya buz birikmesinin algılanmaması, pompanın buz çözme döngüsünü etkinleştirilmemesinin nedeni olabilir.

Otoparklarda bulunan ısı pompalarına yakın park edilerek ısı pompasını hava emişini engellemek veya gizlemek için etrafına yerleştirilen ve ünitenin içine hava akışını engelleyen malzemeler birçok soruna neden olabilir. Üreticinin el kitabında yer alan minimum montaj mesafesi yönergelerini mutlaka kontrol ederek ısı pompalarının uygun alanlara monte edilmesi gerekmektedir.

Kışın Isı Pompasının Buzlanması Nasıl Çözülür?

Hava kaynaklı ısı pompası üniteleri üzerinde aşırı buzlanma fark ettiyseniz nedeni belirlemeniz için bir iklimlendirme uzmanıyla görüşmeniz uygun olacaktır. Bu gibi sorunlar göz ardı edildiğinde, ilerleyen zamanlarda ünitenizle ilgili sorunların yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle daha sonra değil, erkenden durumun araştırılması ve çözümlenmesi en iyisidir.

Buzlanmaların çözülmesi ısı pompası işletiminin normal bir parçasıdır. Buz çözme işleminin daha kısa sürmesi için genellikle boyler sistemine bağlanılarak monte edilir. Bu durum defrost işleminin daha kısa sürmesi için kullanılır.

ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
  • ÜÇAY MÜHENDİSLİK'e ait tüm kampanyalardan telefon ve mail yolu ile haberdar olmak istiyorum