- Kazan Dairesi yeri olarak bodrum kat tercih edilir. Ancak son yıllarda yüksek boyutlu ve daha küçük boyutlu kazanların üretilmesiyle çatı katı da kazan dairesi kurulumunda tercih edilmeye başlamıştır.
- Herhangi bir kaza veya tehlike durumunda gazı kesecek olan ana kapama vanası ile elektrik akımını kesecek olan ana devre kesici ve ana elektrik panosu, kazan dairesi dışında kolaylıkla ulaşılabilecek ama herkes tarafından da bilinmeyen güvenli bir yere konulmalıdır.
- Olası bir tehlike anında dairenin bütün çalışma sistemini kesecek bir tehlike butonu, kazan dairesi dışına konulmalıdır.
- Kazan dairesine bütün makineler yeterli alanda sığacak şekilde konulmalı fakat bütün bunlar dışında sağlanabilen en minimum alan ayırılmalıdır.
- Kazan dairesi bodrum katta bulunuyorsa, bacaya uygun yer bulunması ve dağıtım borularının kısa ve dengeli tutulması için orta kısımlar tercih edilmelidir.
- Üstten dağıtım ve toplama sistemleri ısıtma için elverişsiz olacağından tercih edilmemelidir.
- Doğalgaz sayaçları kazan dairesinin dışına yerleştirilmelidir.
- Kazan dairesi kapıları yanmaz ve dışarıya doğru açılan kapılardan olmalıdır.
- Kazan dairesi içerisinde sıvı ve gaz tankları bulundurulmamalı, bulunuyorsa da duvar vasıtasıyla ortamdan ayırılmalıdır.
- Doğalgaz kullanılan kazan dairelerinde, gazları algılayacak gaz algılayıcıların bulunması gerekmektedir.
- Gaz kullanılan kapalı bölümlerde gaz kaçağına karşı doğal ve mekanik havalandırma sağlanması gerekir. Aksi takdirde tehlike oluşturabilir.
- Kullanılan gazın tüm özellikleri dikkate alınarak, aydınlatma ve açma kapama anahtarları ile panolar kapalı, uygun ve güvenli yerlere konulmalıdır.
- Aydınlatma sistemi tavandan 50 cm aşağıya sarkmalı veya üst havalandırma sisteminin altında kalacak şekilde yerleştirilmelidir. Zincirlenmelidir ya da başka bir güvenli yol tercih edilmelidir.
- Kullanılan gazın türü ve özellikleri dikkate alınarak, tablolar, panolar, anahtarlar, prizler, borular ve bütün elektrik tesisatı ilgili tüm yönetmelikler ve ayrıca Türk standartları ele alınarak tasarlanmalı ve tesis edilmelidir. Bu tesisat sisteminde kullanılacak bütün kablo ve materyaller de standartlara uygun olmalıdır. Aksi takdirde ciddi can ve mal kayıpları yaşanabilir. Tehlike arz eden bir durum olduğu gözden kaçmamalı, malzemeden her ne olursa olsun çalınmamalı, en iyisi kullanılmalıdır.
- Doğalgaz tesisatlı kazan dairesi tavanının olabildiğince düz olması ve gaz kaçağı olması halinde gazları biriktirecek ceplere sahip olması, odaya giren kişinin zehirlenmemesi ve gaz kaçağının büyüyerek tehlike oluşturmaması için alınacak ciddi önlemlerden bir tanesidir.
- Tüm bunlar dışında yetkili bir daire tarafından kazan dairesi işletmeciliğini bitirdiğine dair bir sertifikası olmayan kişiler, kazan dairesi işletemez ve kesinlikle çalıştıramaz.