Herkese merhaba, bu yazımızda merkezi ısıtmada kullanılan ısıtma türlerinden olan kalorifer kazanlarının yakıtlarına göre yapılabilen dönüşümlere ve bu dönüşümlerinin nasıl yapıldığına değineceğiz.
Günümüzde kazan dönüşümlerinin çok büyük bir nedeni, katı veya likit yakıt türlerinden doğal gaza dönüşüm şeklindedir. Fosil yakıtların gerek çevreci olmayışı gerek kullanımında yaşanan zorluklar gerek ise daha yüksek maliyetli olmaları nedeniyle, günümüz teknolojisinin ve çağın bir gereği olarak çoğu fosil yakıt kazanı, doğal gaz kazanına dönüştürülmektedir. Bu yazımızda dönüşüm yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve bu dönüşümün nasıl yapıldığı üzerinde duracağız.
Siz de her türlü kazan dönüşümünüz için veya kazan ihtiyacımız için bizi arayabilir, kazan dönüşümü ve kazan ihtiyaçlarınızda fiyatlarımızı öğrenmek için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.
Ülkemizde yakıt cinsinin çeşitliliği ve uzun yıllardır kazan imal edebiliyor olmamız neticesinde çok çeşitli kazanlar bulunmaktadır. Evlerde kullanılan hem likit yakıt, hem kömür yakılabilen yarım silindirik kazanlar, silindirik sıcak su ve buhar kazanları, su borulu kazanlar, fabrikaların artıklarını yakmada da kullandığı ön ocaklı özel kazanlar, mekanik kömür kazanları gibi kazanlar bunlardan başlıcalarıdır.
Aslına bakılacak olursa verim ve kapasite üzerinde durulmadığı taktirde her yakıt yakılabilmektedir. Ancak bu ne verimli ne de sağlıklı olacak bir durumdur. Aynı zamanda çağımızın gerektirdiği ekonomik ihtiyaçlar ve çevre kirliliğine vermemiz gereken önem göz önüne alınırsa doğru yakıtı doğru kazan tipinde yakmak çok önemlidir.
Hangi Durumlarda Kazan Dönüşümü Yapılmalıdır?
- Doğal gaz yakılmak istenen kazan ömrünü doldurmuş ise.
- Mevcut kazan gereğinden büyük veya verimsiz ise.
- Kazan doğru tekniklerle üretilmemişse veya tadilat ile iyileştirilemiyor ise.
- Aynı kazanı kullanmak uzun vadede verimsiz olacak ise.
Kazan Dönüşümü Yapmanın Faydaları Nelerdir?
- Doğal gaz çevre dostu bir yakıttır. Diğer tüm yakıtlara göre daha az Co2 ve daha az NOx emisyonuna neden olur.
- Depolonma ve nakliye edilme gibi problemleri ortadan kaldırır.
- Yakıt kalitesi sabittir. Yakıtla ilgili bir ön hazırlık da gerektirmez.
- Personel tasarrufu sağlar
- Baca gazlarından faydalanılarak enerji elde edilebilir.
- Sistem çok çabuk bir şekilde yanar ve ısı üretebilir.