Kombiye su basma işleminin halk arasında kullanılan bir terim olarak karşımıza çıkar. İşlemin diğer bilinen tabiri ise kombi basıncının yükseltilmesidir.
Bu işlemde, kombiye su vererek bir nevi cihazın içerisinde yer alan basıncın arttırılması sağlanır. Kombi basıncının olması gereken seviye ise 1.5 civarıdır. Kısaca belirtmek gerekirse, BAR olarak belirtilen sayaç kısmının 1 ve 2 rakamlarının tam ortasında olması gerekir.
Kombiye Su Nasıl Verilir? 4 Adımda Kombiye Su Basma
Kombinin basıncının düşük olması durumunda cihazın altında yer alan vanadan kombiye su basmak gerekir. Bu işlemi kullanıcının kendisi kolayca gerçekleştirebilmektedir. Çünkü son derece kolay ve güvenli bir işlem. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. O da kombiye su basma işlemi cihazdan cihaza farklılık göstermesi. Peki, adım adım kombiye nasıl su verilir?
- Basıncı arttırmak adına gerekli olan suyu basmak için cihazınızın altında yer alan ve genellikle mavi ya da siyah renkte olan vanaya benzer aparatı bulmanız gerekir.
- Bu aparat daha çok silindir şeklinde olsa da aynı zamanda klasik doldurma musluklarına da benzer.
- Eğer kombi su basıncı düşüksek, bu aparat sayesinde saat yönünün tersine döndürülerek bu basmak gerekir.
- Kombinin basıncını yeterli seviyeye (1.5) çıkardıktan sonra ise vana tam tersi yöne çevrilerek kapa
- Böylece basınç normal seviyeye gelmiş olur.
“Kombiye su verme işlemini, yukarıda 4 adımda size aktardık. Kombinin altında yer alan su basma vanası ile bu işlemi çok kolay ve güvenli şekilde kendi başınıza halledebilirsiniz. Ancak, tüm bu işlemlere rağmen sürekli olarak basınç düşüyorsa ve siz bu işlemi yerine getirdiğinizde basınç artmıyorsa cihazınızda sorun olabilir. Bunun için yetkili servisinizi ya da alanında uzman bir ustadan destek alabilirsiniz.
İlgili İçerik: Kombi Neden Su Akıtır? Kombi Su Akıtıyorsa Ne Yapmalıyım?
Kombiye Su Basma / Basınç Artırma Vanasını Nasıl Bulurum?
Yukarıda yer verdiğimiz görseller, farklı kombi markalarının su basma vanası göstermektedir. Resimlerde de görüldüğü üzer kombiye su basma işlemi için kullanılan vanalar birbirinden farklı yapıya sahip.
Sonuç olarak, sizler de kullandığınız kombinin basıncını arttırmak yani su basmak için bu vanalara benzer olanı tespit edip, işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Genel olarak sola doğru çevrildiğinde çalışır. Aynı zamanda sistem çalıştığında su basma sesini duyabilirsiniz.
Kombinin Su Basıncı Kaç Olmalı?
Kombi cihazlarında bahsedilen basıncın diğer adı BAR’dır. BAR sisteminin sahip olduğu dijital ekranda 1’den 4’e kadar seviyeler yer alır. Renkleri ise kırmızı ve yeşildir.
Peki, kombi basıncı renkleri neyi ifade eder?
- 0 – 1 arası kırmızı renk (Kombinin basıncı düşük)
- 1 – 2,5 arası yeşil renk (Kombinin basıncı ideal)
- 2,5 – 4 arası ise kırmızı (Kombinin basıncı yüksek)
Sonuç olarak, 0-1 seviyesinde olan basıncı arttırılması, yapılan işlem sonrasında bar seviyesi 1 ile 2 arasına geldiğinde vananın kapatılması gerekir.
NOT: Örneğin; kombi su basma işlemi sırasında bar seviyesini 3’e yani kırmızı alana getirdiniz. Bu durumda yüksek basınç problemini ortaya çıkartır. Bazı kombi modelleri bir zaman sonra otomatik olarak bu dengeyi sağlar. Sağlayamayanlar için ise su boşaltma vanası kullanıp barı gerekli yere kadar düşürmesi gerekir.
Kombi Su Basma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kombinin basıncı arttırma işlemi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları…
Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir. Bu durumda basınç arttırmak için kombiye su verilmesi gerekir.
Su doldurma musluğu (vanası) kullanılır.
Basıncın düşmesi durumunda ısıtma işlemi gerçekleşmez.
Cihazın basınç vanası çalışmıyorsa, yetkili servisle ya da alanında uzman tesisatçıdan destek alınmak zorundadır.
Bu tarz durumlarda kombinin üzerinde RESET ya da “R” düğmesi kullanılması gerekir. Bu sayede sistem kendisin yenileyerek düzgün çalışması sağlanır.
Cihazının altında yer alan su doldurma vanası üzerinden bu işlem gerçekleşir.
Saat yönünün tersine doğru çevrilerek su basma işlemi gerçekleşir.