Kömür kazanı, katı yakıtlı kalorifer kazanları diye de adlandırılan bir kazan tipidir. Genellikle doğal gazın olmadığı veya doğal gaza ulaşılamayan yerlerde kullanılır. Katı yakıta ulaşmanın kolay olması nedeniyle tercih edilir. Doğal gazın olmadığı bölgelerde, apartmanlarda ve toplu konut bölgelerinde, toplu yaşamın olduğu bölgelerde kullanımı görülür.
Tüm kömür kazanı ekipmanları, kömür kazanı kurulumu ve fiyatları için Üçay Mühendislik ile iletişime geçebilirsiniz.
Kömür kazanının parçaları aşağıdaki gibidir:
- Ocak (Yanma Odası)
Kömürün yakıldığı bölüme verilen isimdir. Hava bu yanma odasına yeterli miktarda girebilmelidir ki yanma gerçekleşsin. Ayrıca yanmanın tam olarak gerçekleşebilmesi için ocakta tüm şartlar sağlanmaktadır.
- Küllük
Kömür kazanlarında yanma sonrasında meydana çıkan yanma artıklarının yani küllerin toplandığı bölüme verilen isimdir. Dökme demir olan kazanlarda kazanın içinde, yarım silindirik olan kazanlarda ise, kazanın altında yer almaktadır. Küllükte küllerin aşırı birikmesi önlenmeli ve düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir.
- Izgara
Yanma odası ile küllük arasında kalan bölümdür. Kömürü üstte tutar ve küllerin dökülebilmesine imkan verir. Dökme demir kazanlarda kazanın bir parçası, yarım silindirik kazanlarda ise kazandaki özel yatağında ızgara tipinde oluşturulur.
- Duman Boruları
Sıcak gazların bacaya gitmesi görevini yaparken suyun da ısıtılmasını sağlayan borulardır. Dökme dilim kazanlarda duman borusu yerine duman kanalcıkları bulunmaktadır.
- Ön Duman Kutusu (Kazan Aynası)
Sadece çelik kazanlarda bulunan ve kazanın önünde yer alan kutudur. Alt duman boruları ve üst duman boruları bu haznede birleşir.
- Arka Duman Kutusu
Üst duman borularının birleştiği kutuya verilen isimdir. Duman ve atık gazlar buradan duman kanalı yardımı ile bacaya gider. Küçük döküm kazanlarda duman kutusu, büyük kazanlarda duman kanalı bulunur.
- Ocak Kapağı
Kömür kazanlarına kömür bu noktadan verilir. Bu kapak aynı zamanda yanma odasına erişilmesini sağlar. Aynı zamanda kapağın ortasında bulunan kelebek vasıtası ile yanma odasına girecek havanın miktarı ayarlanabilmektedir.
- Küllük Kapağı
Küllüğün önünde bulunan ve külü ve cürufu boşaltmaya yarayan kapaktır. Küllüğün temizlenmesi, yanma odasına hava girmesi gibi işler bu kapak vasıtası ile yapılır. Kazan çalışırken kapalı olmalıdır.
- Baca Klapesi
Arka duman kutusunun bacaya çıktığı boruda yer almaktadır. Bacanın çekişi bu vasıta ile ayarlanabilmektedir.
Ayrıca kömür kazanı nasıl çalışır öğrenmek için kömür kazanı çalışma prensibi yazımızı ziyaret edin.