Neden Hassas İklimlendirme

Neden Hassas İklimlendirme

Neden Hassas İklimlendirme

Hassas İklimlendirme Sistemleri Nedir?

1970’li yıllarda ilk bilgisayarların çalıştığı odalarda ilk olarak, insan sağlığını göz etmek ve teknolojik ihtiyaçları karşılamak amaçlı kullanılmaya başladı. Hassas İklimlendirme Sistemi, sıcaklık, bağıl nem ve hava saflığı şartlarını belirli standartlarda tutarak, sağlığa ve teknolojiye zarar vermesini engelleyen sistemin adıdır. İlk bilgisayarlar oldukça ısı yayıyordu ve genişlikleri oldukça büyük olduğu için, yaydığı ısı odanın sıcaklığını etkiliyordu. Ayrıca çevre kirliliğine de sebep oluyorlardı. Hem bilgisayarların düzgün çalışması hem de insan sağlığının sağlanması için iklim koşullarının sabit tutulması gerektiğinden hassas iklimlendirme sistemleri bir konfor olarak adlandırılmaktan çıktı ve gerçek bir ihtiyaç haline geldi.

Hassas iklimlendirme sistemlerinin amacı, işlem görmüş havanın; sıcaklık, bağıl nem ve temizlik parametrelerinin kontrol edilmesini ve belirli sınırlar içinde kalmasını sağlayarak elektronik cihazların düzgün çalışmasını sağlamak ve o cihazları kullanan insanlara cihazların verdiği hasarı en aza indirgemektir. 1970’lerde yalnızca ilk kullanılan bilgisayarlar için kullanılmıştır fakat günümüzde, veri merkezlerinde, telekomünikasyon odalarında, mobil TLC konteynerlerinde, güç odalarında, konfor amaçlı evlerde, ofislerde, hastanelerde (özellikle MR, röntgen gibi odalarda) ve otellerde kullanılmaktadır.

Hassas iklimlendirme sistemlerinin kullanılacağı ortamlarda belirli sayıda insan olması ya da hiç olmaması gerekmektedir. Bunun dışında filtrasyon verimliliğine ve bekleme ünitesine de ihtiyaç vardır. Bu sistemler sıcaklığı ve bağıl nem oranını kontrol altında tutmaya yaramaktadır. Hastanelerde ameliyathanelerin çok soğuk, dışarının ise ne çok sıcak ne de çok soğuk olmasını bu sistemlerle açıklamak mümkündür.

Hassas İklimlendirme Sistemlerinin Özellikleri

Diğer iklimlendirme sistemleriyle karşılaştırıldığında oldukça gelişmiş olduğu kabul edilir, çünkü diğerlerinden daha çok özelliğe sahip olmasının yanı sıra daha kullanışlıdır. Sahip olduğu bazı özellikler;

  • Tek ya da çift olması mümkün olan soğutucu akışkan devresi,
  • Yukarı, aşağı üfleme özelliği,
  • Deplasmanlı hava dağıtımı,
  • Gelişmiş mikroişlemcisi,
  • Geniş ve opsiyonel kullanım,
  • Besleme ve dönüş havasına göre sağlanabilecek kontrol,

Şeklinde sıralanabilir.

Ayrıca gelişmiş mikroişlemcisi sayesinde cihazların soğutma, ısıtma, nemlendirme ve nem alma fonksiyonları kontrol edilerek, ortama uygun koşullar sağlanması mümkündür. İstenen nem, sıcaklık, ısınma, soğuma ve temizlik koşullarının eksiksiz sağlanması ve cihazın problemsiz çalışması için sürekli çalıştırılıyor olması gerekmektedir.

İklimlendirme sistemleri 2 temelden oluşmaktadır. Bunların isimleri Evaporatör yani iç ünite ve Kondenser yani dış ünitedir. Bu iki ünite arasında soğutucu akışkan devreyi sağlayan bazı gazlar bulunmaktadır. Gazların ozon tabakasına zarar vermemesi için, çevre dostu gazlar kullanılmaktadır.

ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
  • ÜÇAY MÜHENDİSLİK'e ait tüm kampanyalardan telefon ve mail yolu ile haberdar olmak istiyorum