Oda termostatı; kombi cihazlarıyla birlikte çalışan gereksiz ısınmanın önüne geçen ve yakıt tasarrufu sağlayan cihazdır. Kullanımı ve kurulumu son derece basit olan bu cihazlar radyatörlere (petek) sabitlenir. Radyatör ısı seviyesini belirlenen ısı sıcaklığına geldiğinde cihazın yapısı bu uyarıyı alır ve ısıyı sabitlemeye çalışır.
Yukarıda sizler için sistem hakkında kısa bir bilgilendirme yaptık. Yazımızın devamında ise kullanımı, ne işe yaradığı, çalışma prensibi ve avantajları – dezavantajları hakkında detaylara değineceğiz.
Oda Termostatı Ne İşe Yarar?
Evlerde kullanılan kombi ve peteklerde ısı derecesi 20°C. Derece 1 seviye yükseldiğinde %10’a yakın ısı artışı meydana gelir. Bu nedenle, doğalgaz faturaları da aynı oranda yükselir. Bu durumu engellemenin en basit yollarından bir tanesi oda termostatları…
Oda sıcaklığını net bir şekilde algılayan termostatlar sayesinde kullanıcılar ortalama %20 enerji tasarrufu sağlar. Ek olarak ısı belirlenen seviyeye geldiğinde kombi açma kapama işlemini kendi kendine halleder. Sonuç olarak bütün işlem otomatik olarak cihaz tarafından uygulanır.
Gereksiz kombi kullanımının önüne geçtiği için de cihazın yıpranmasını engeller. Bu sebeple daha uzun ömürlü bir cihaz kullanımı sağlar.
İlgili İçerik: Yeni Nesil Radyatör (Petek) Modelleri ve Özellikleri
Kablolu ve Kablosuz Oda Termostatları Arasındaki Fark Nedir?
Enerji kaybını önlemeye yarayan oda termostatlarının farklı kullanım tipleri var. Bunlar kendi içerisinde kablolu ve kablosuz olarak incelenir. Her iki cihaz türünde performans farkı yok denecek kadar az. Peki, iki türün arasındaki farklar neler?
Kablolu Oda Termostatı; Kombi ile termostat arasında enerji ve iletişim süreci bir kablo ile sağlanır. Kablo üzerinden bağlantı sağlandığı için pile ya da bataryaya ihtiyaç duymaz. Ayrıca, kurulduğu noktaya uygun kablo çekileceğinden yerinden hareket ettirilemez. Ancak kullanıldığı alan içerisinde kablo göze hoş gelmeyen görüntü oluşturur.
Kablosuz Oda Termostatı; Kombiye bağlanan wifi benzeri bir alıcı sayesinde uzaktan kumanda etmek mümkün. Kullanılan alıcının batarya ve pil ömrü kontrol etmek gerekir. Herhangi bir kablo bağlantısı olmadığı için kolayca hareket eder. Aynı zamanda görüntü kirliliği oluşturmaz.
Oda Termostatları Nereye Konmalı?
Bu cihazlar hakkında en çok merak edilen soru, termostatın nereye konulması gerektiği… Oda termostatlarından en iyi performansı almak için, daire içerisinde en çok vakit geçirilen odanın tercih edilmesi gerekir. Örneğin, bireylerin en çok oturma odasında vakit geçirdiğini düşünürsek sistem o odaya konur.
Özellikle cam ya da kapı yanlarına koyulmamasına dikkat etmek daha iyi performans alınmasına neden olur.
Ortalama olarak yerden yüksekliği 50 cm – 1.5 metre arasında olmalı. Genellikle kablolu oda termostatları kablo görüntüsünden dolayı daha düşük seviyelere koyulurken, kablosuz termostatlar ise 1.5 metre seviyelerinde konumlanır.
Oda Termostatının Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde kombi cihazlarıyla kullanılan termostatlar kullanım, kurulum ve programlanma açısında farklı tiplerde üretilmektedir. Bunlar;
1. On-Off Termostat
Kullanıldığı odanın sıcaklığın ölçen ve ortalama sıcaklığa ulaştığında ne zaman açılıp kapacağının bilgisini cihaza sinyal göndererek bildiren termostat türüdür. Örneğin; oda sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde kombiyi durdurur, düştüğünde ise tekrardan çalıştırır.
2. Modülasyonlu Termostat
İlk maddede bahsettiğimiz on/off modeline göre modülasyonlu termostatlarda cihaz kış ve yaz mevsimine otomatik olarak geçiş sağlar. Böylece, kombinin içerisinde yer alan tesisat ve kullanım sularını kontrol eder. Cihaz sayesinde kombinin kapasitesi belirlenir ve gereksiz yere yakıt tüketiminin önüne geçer.
3. Mekanik Termostat
İçerisinde yer alan ve “bimetal sensörü” adı verilen sistem sayesinde oda sıcaklığına bağlı olarak otomatik şekilde kombi açma – kapama işlemini yerine getirir. Sensör ısındığında termostat uçları genleşerek mekanizmaya temas eder kombiyi kapatır. Tam tersi durumda ise büzülür ve uçlar birleşir. Gösterge ekranı dijital özellikte değildir. Sonuç olarak, cihazın devreye girmesi için üzerinde bulunan mekanizmanın sağa sola döndürülmesi gerekir.
4. Dijital Termostat
Yeni nesil teknolojinin kullanıldığı ve en çok tavsiye edilen termostatlar arasında yer alan dijital oda termostatı hem kablolu hem de kablosuz olarak tasarlanmış durumda. Diğer termostat tiplerinin bütün özelliklerini içerisinde barındırırken ek olarak gösterge ekranı tamamen dijitaldir. Bu yüzden daha ince (hassas) ölçümler yapar.
Oda Termostatı Kullanmanın Faydaları
Türkiye geneline bakıldığında doğalgazlı ısıtma sistemleri kullanılan birçok evde termostat sisteminin kurulumu çok az. Bu yüzden, kullanıcılar için fazladan enerji kullanımını ortaya çıkıyor. Çünkü, termostat kullanılmayan evlerde kombi, sizin belirlediğiniz ısı seviyesine göre sistemini çalıştırıyor. Yaşam alanınızın ortam sıcaklığının hangi seviyede olup olmadığıyla ilgilenmiyor. Bu sorunu ortadan kaldırma ve enerji kullanımını daha verimli hale getirmek için termostat kullanımı öneriliyor. Peki, bu cihazın faydaları neler? Gelin maddele halinde inceleyelim;
- Evin ortam sıcaklığı kullanıcının belirlediği seviyede sabit kalır.
- Kombinin çalışma prensibine pozitif katkı sağlayarak yakıt tüketimini en aza indirir.
- Dijital oda termostatları sayesinde evde bulunulan ya da bulunmayan saatlere göre sıcaklık seviyesi ayrı ayı belirlenir.
- Sürekli ısı değişimi olmayacağı için daha sağlıklı bir ortam sağlar.
- Kombi cihazından ısı seviyesini manuel olarak arttırma ya da azaltma sürecini ortadan kaldırır.
- Bütün sistem termostat tarafından otomatik olarak çalışır. Dijital kumanda sayesinde uzaktan kontrol sağlanır.
- Bütün ısı seviyesi radyatör (petek) sıcaklığına göre değil ortam sıcaklığına göre ayarlanır. Çünkü, bu sistemde ana fikir ortam sıcaklığıdır.
- Her ay sonunda yakıt tüketimi ve gelen fatura daha detaylı olarak analiz etmek mümkündür.
Oda Termostatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Oda termostatı ne kadar tasarruf sağlar?
Kombi + oda termostatı kullanımında ortalama %5 ile %15 arasında yakıt tasarrufu sağlanır.
Kombiyle birlikte oda termostatı kullanılmazsa ne olur?
Eğer oda termostatı kullanılmaz kombi, kalorifer peteği sıcaklığına göre çalışma gerçekleştirir. Oda sıcaklığı ön planda değil. Bu yüzden verimli ısınma sağlanamaz.
Oda termostatının kullanıldığı kombinin kaç derece olması gerekir?
En verimli şekilde kullanım için kombinin derecesi maksimum düzeyde, oda termostatının derecesi ise 22-24 derece aralığında olması gerekir.
Oda termostatı kombiyi bozar mı?
Oda sıcaklığına göre işleyen sistemde kombinin açıp kapanması sebebiyle kullanıcılar cihazın bozulabileceğini düşünse de aslında oda termostatı cihazların ömrünü uzatma açısında son derece etkili.
Termostat kullanımı yakıt tüketimini ve faturayı düşürür mü?
Kombiyle beraber kullanılan oda termostatları sayesinde hem yakıt tüketiminden tasarruf sağlanır hem de fatura daha düşük gelir.
Kombi ile kullanılan oda termostatı markası aynı mı olmalı?
Hayır. Aynı olmasına gerek yok. Sadece kullanılan termostatın cihaz ile uyumlu olması gerekir.
Oda termostatının kalibrasyon ayarı kaç derece?
Uzmanlara göre cihazın ayarı -8 ile +8 arasında değişir. Önerilen sıcaklık kalibrasyonu ise 0°C.
Hangi oda termostatı modelleri daha iyi?
Sektörde bu alanda hizmet veren birçok büyük marka ve model yer alıyor. Tercih ederken markanın büyüklüğü, satış sonrası hizmeti ve garanti süresine dikkat edilerek size en uygun marka ve modeli tercih edebilirsiniz.