zayıf akım sistemleri nelerdir

Zayıf Akım Sistemleri Nelerdir?

zayıf akım sistemleri nelerdir

Zayıf akım sistemi olarak sözü edilen sistemler, yapıların içerisinde bilgi akışını ve iletişimi sağlayarak, kontrol ve güvenliğin düzenlenmesi ve yönetilmesi işlemini gerçekleştiren sistemlerdir. Herhangi bir yapı, zayıf akım sistemleri olmadan sadece betondan ya da ahşaptan ibarettir. Yapıya işlevselliğini kazandıran, güvenlik ve iletişimini sağlayan zayıf akım sistemleridir. Bu sebeple yaşam alanlarının olmazsa olmazıdır.

Zayıf Akım Nedir?

Kısaca bahsetmek gerekirse zayıf akım, elektrik tesisatlarında düşük gerileme sahip olan kaynaklara verilen isimdir. Bu tesisat içerisinde telefon, zil, anten ve yangın alarm sistemi bulunabilir. Zayıf akım kabloları genellikle bina içi uygulamalarında yer alır. Ev, ofis ya da diğer yaşam alanlarında bulunan tesisatlarda çoğunlukla trafo kullanılarak bir zayıf akım kaynağı elde edilir. Bu sistemlerin geriliminin düşük olması olası bir elektrik çarpma riskini de ortadan kaldırmaktadır. Sistemler genellikle 12V ile çalışsa da 15V ile çalışan zayıf akım sistemleri de bulunmaktadır.

Zayıf Akım Sistemleri

Zayıf akım sistemleri, düşük bir elektrik gerilimi taşıdıkları için insanlara zarar vermez ya da maddi hasara neden olmazlar. Düşük gerilim ile çalışan ve insan yaşamına bir tehlike oluşturmayan bu sistemler konutlarda, ofislerde, ticari ya da endüstriyel tesislerde sıklıkla tercih edilir. Bir yapı için tüm bilgi ve kontrol akışını sağlamaya yardımcı olan ve bütün iş süreçleri için temel oluşturan zayıf akım sistemleri; bilgisayar ağı, internet, bina kontrol, ses iletişimi ve güvenlik gibi pek çok sistemin işleyişini kontrol altında tutar. Tüm bunların yanı sıra günümüzde havalandırma, ısıtma, sıhhi tesisat ve kanalizasyon sistemleri gibi sistemlerde de işlevsellik gösterir.

Bir yapının olmazsa olmazı zayıf akım sistemleri kurulacak olan yapının gereksinimlerine göre belirlenir. Bu sebeple her sistemin de kendi içerisinde farklı özellikleri bulunur. Yapılacak işçilik ve kurulum aşaması da bu özelliklere göre şekil alır. Yetkili kurum ve kuruluşlar bir genelge ve şartname yayınlayarak gerekli kriterleri belirler. Kurulan sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışması ve uzun ömürlü olması için bakım ve onarımlarının düzenli bir şekilde yapılması gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
  • ÜÇAY MÜHENDİSLİK'e ait tüm kampanyalardan telefon ve mail yolu ile haberdar olmak istiyorum