Doğalgaz ısıtma sistemi ülkemizde en yaygın kullanılan ısıtma sistemdir ve kullanıldığı dairelere sıcak su ihtiyacını da karşılar. Doğalgaz tesisatı kendi içerisinde kolon tesisatı ve iç tesisat olarak ikiye ayrılır. Kolon tesisatı bina girişinde bulunan ana kesme vanasından daire girişindeki sayaç vanalarına kadar giden ve kaynaklı birleştirilmesi zorunlu olan tesisat bütünüdür. Doğalgaz iç tesisatı ise sayaçtan sonra başlayıp tüketici cihazlar dediğimiz (şofben, ocak, kombi, soba) cihazlara kadar olan tesisat bütünüdür.
Doğal Gaz Kaynaklı İklimlendirme Sistemleri konut veya binalardaki yaşam ve çalışma alanlarının ısıtılmasında kullanılmaktadır. Doğal Gaz Kaynaklı İklimlendirme Sistemleri’nin tercih edilmesinin nedeni ise, doğal gazın uygun fiyatlı olması, ön hazırlık gerektirmemesi, sabit yakıt kalitesi sağlaması, ısıtma sisteminin hızlı ve kolay bağlaması, kolaylıkla her alanı ısıtması, çevre dostu olması ve sıcaklık seviyesinin otomatik kontrole daha uygun olması nedeni ile enerji tasarrufu sağlaması gibi birçok avantaj barındırmasıdır. Doğal gazlı ısıtıcı sistemlerinde kombi, kazan (merkezi ısıtma), radyant ve benzeri cihazlar kullanılmaktadır.
Konut veya binalar için doğal gazlı ısıtıcılar arasında kullanımı en yoğun olan cihaz kombidir. Doğal gazın yanmasıyla ortaya çıkan enerji sayesinde kombi cihazı içerisinde yer alan suyun ısınması ve ısınan suyun radyatörlere aktarımı sağlanır. Konut veya bina içerisinde yer alan radyatörler de odaların ısınmasını sağlar. Kombi cihazı elektrik ve su tesisatı ile birlikte çalışır. Şirketimizin 20 yılı aşkın süredir sürdürmekte olduğu Doğal Gaz Kaynaklı iklimlendirme Sistemleri faaliyetine ilişkin iş tanımları ile ilgili sınıflandırma açıklamalarını aşağıda sunmaktayız:
Ana Kolon Doğalgaz Tesisatı bina girişindeki doğal gaz servis kutusundan başlayıp doğal gaz sayaç girişlerindeki vanalara kadar olan boru hattı tesisatı olarak tanımlanmaktadır.
Full Tesisat: Kombi montajını, radyatör montajını, kalorifer tesisatı montajını ve doğalgaz tesisatı montajını içeren işçilik hizmetlerine verdiğimiz faaliyet ismidir. Kalorifer tesisatı, montaj türüne göre şap altı ve şap üstü tesisat olarak ayrılmaktadır (Full şap altı tesisat-full şap üstü tesisat).
Montaj Tesisat: Konutun veya binanın eksik ve ihtiyacına göre belirlenmekte olup, full tesisattaki işçilik hizmetleri ayrı ayrı sunulabilmektedir. Örneğin, uygulama yapılacak konut veya binada kalorifer tesisatı mevcut ise, ancak radyatörler yok ise ‘radyatör montajı’, gaz tesisatı mevcut ise ancak kombi kurulmamış ise ‘kombi montajı’ yapılması ve tesisatın işler hale getirilmesi mümkündür. Öte yandan, talep edilen işçilik hizmetleri sadece konut veya binanın içindeki doğal gaz hattının mutfaktaki ocak veya balkondaki kombi arasındaki gaz tesisatı bağlantısı ile sınırlı ise, verilecek hizmet ‘gaz montaj hizmeti’ olarak sınıflandırılmaktadır. işçilik hizmetleri ayrı ayrı sınıflandırıldığı gibi, müşteri ihtiyaçlarına ve talep edilen montaj hizmetine göre ‘doğalgaz tesisatı’, ‘radyatör montaj hizmeti, ‘kombi-gaz montaj hizmeti’ gibi iş tanımlarıyla sınıflandırılabilmektedir
Doğalgaz Tesisatları Nasıl Yapılır?
Doğalgaz tesisatı gaz dağıtım şirketlerinden onaylı ve sertifikalı firmalar tarafından yapılmaktadır. Doğalgaz tesisatı yapımı iki kısımdan oluşur:
İlk aşama proje aşaması, ikinci aşama ise tesisatın döşenmesidir.
Sertifikalı firmalar tarafından hazırlanan ve doğalgaz dağıtım şirketlerine onaylatılan doğalgaz tesisatı projeniz doğrultusunda imalatınız gerçekleştirilir.
Evinize ya da iş yerinize doğalgaz tesisatı yaptırmak için siz de gaz açma yetki belgesine sahip mühendislerin hazırladığı proje ve yetki belgeli teknisyenler tarafından yapılacak temiz bir çalışma ile bu hizmeti almak/yaptırmak istiyorsanız buraya tıklayarak “ücretsiz keşif” için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Doğalgaz Tesisatı Nasıl Olmalı?
Doğalgaz tesisatı konutunuzdaki cihazlara en kısa güzergahtan ve gaz dağıtım şirketlerinin şartnamelerine uygun olarak götürülecek şekilde olmalıdır.
Doğalgaz tesisatında aşağıdaki noktalara dikkat edilir:
- Gaz boru bağlantıları yanmaya karşı emniyetli olmalıdır.
- Gaz boru bağlantılarının taşıyıcı kısımları (kelepçeler, konsollar) yanmayan malzemeden yapılmalıdır.
- Gaz boruları, ulaşılması güç kapalı hacimler içinden, söz gelişi kanal vb. geçirilmemelidir.
Doğalgaz Tesisatı Yaptırmak İçin Neler Gereklidir?
Binanızın önünde doğalgaz dağıtım şirketi tarafından koyulan bir servis kutusu var ise ilk önce doğalgaz dağıtım şirketine aboneliğinizi gerçekleştirip daha sonra gaz dağıtım şirketi tarafından yetkilendirilmiş firmalara başvurarak doğalgaz tesisatınızı yaptırabilirsiniz.
Servis kutunuz yok ise doğalgaz tesisatı yaptırmak için sokağınızda doğal gaz dağıtım şirketinden hat bağlantısı talep edilir. Talep halinde tüketiciye doğal gazı ulaştırmak dağıtım şirketinin görevidir. Bu işlemin yapılması için bağlantının teknik açıdan mümkün olması gerekir. Bu bağlantının ardından yetkili firmalar aracılığıyla kolon ve iç tesisatınızın montajı yapılır.
Doğalgaz Tesisatında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Öncelikle güvenli bir şekilde doğalgaz tesisatı yaptırmanız ve doğalgaz kullanımına başlamanız için bu alanda uzman olup profesyonel hizmet veren firmalardan hizmet almanız / iş yaptırmanız gerekir.
⦁ Doğalgaz tesisatınızdaki boruların erişimi kolay olmalı ve tesisat her daim görünür yerlerden geçirilmelidir.
⦁ Bağlantı noktaları dişli tesisat ise; sızdırmazlık macunu ve ketenle kaplanmalıdır. Kaynaklı tesisat ise kaynak bölgelerine dikkat edilmelidir.
⦁ Doğalgaz tesisatınızda kullanılan çelik boruların tehlike anında hemen müdahale edilebilmesi için erişilebilir yerlerden geçirilmesine son derece dikkat edilmelidir.
⦁ Borular kelepçeler yardımı ile yüzeye sabitlenmeli, elektrik tesisatlarına uzak geçirilmesine dikkat edilmelidir.
⦁ Bölgenizdeki gaz dağıtım şirketinin şartnamelerine ve belirlediği kurallara uyularak doğalgaz tesisatı döşenmelidir.
Doğalgaz Tesisatında Hangi Malzemeler Kullanılır?
Doğalgaz tesisatında kullanılan malzemeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Fittings malzemeler
- Vanalar
- Çelik borular
- Esnek bağlantı elemanları
- Kelepçeler
- Deprem emniyet sistemleri