Elektrik

Elektrik Taahhüt Faaliyetleri

2007 yılında Üçay Mühendislik olarak elektrik faaliyetleri alanında , sistem taahhütleri konusunda önemli projelere imza atarak sektördeki varlığımızı ortaya koymuştuk. Elektrik alanında kaliteli enerji verimliliğini ilke edinmiş, teknolojik gelişmeleri takip eden uygulamaları, köklü deneyimleri ve operasyonel gücü ile fark yaratarak sistem taahhütleri konusunda da ülkemizin önde gelen yapı şirketlerinin önemli projelerinde yer almaktayız. Üçay Mühendislik elektrik faaliyetleri kapsamında ” Zayıf Akım Sistemleri ve Alçak Gerilim Sistemleri ” alanlarında hizmet vermekteyiz. Sürekli gelişen kadro ve mühendislik anlayışıyla hizmet vermeye devam etmekteyiz.

Zayıf Akım Sistemleri

Yapıların içerisinde bilgi akışını ve iletişimi sağlayarak, kontrol ve güvenliğin düzenlenmesi ve yönetilmesi işlemini gerçekleştiren sistemlerdir. Herhangi bir yapı, zayıf akım sistemleri olmadan sadece betondan ya da ahşaptan ibarettir. Yapıya işlevselliğini kazandıran, güvenlik ve iletişimini sağlayan zayıf akım sistemleridir. Bir yapı için tüm bilgi ve kontrol akışını sağlamaya yardımcı olan ve bütün iş süreçleri için temel oluşturan zayıf akım sistemleri; bilgisayar ağı, internet, bina kontrol, ses iletişimi ve güvenlik gibi pek çok sistemin işleyişini kontrol altında tutar. Tüm bunların yanı sıra günümüzde havalandırma, ısıtma, sıhhi tesisat ve kanalizasyon sistemleri gibi sistemlerde de işlevsellik gösterir.

Üçay Mühendislik Elektrik Grubu,

  • Seslendirme ve Acil Anons Sistemi,
  • Yangın Algılama ve İhbar Sistemi,
  • Kartlı Geçiş Sistemi,
  • TV/IPTV/SMATV Sistemi,
  • Data Sistemi,
  • Otopark Yönlendirme Sistemi

vb. gibi Zayıf Akım Sistemlerini, toplu konut ve yaşam projelerini yürüten Türkiye’nin büyük ve marka bilinirliği yüksek inşaat taahhüt firmalarına kurmaktayız.

Alçak Gerilim Sistemleri

Voltaj değerleri 1 Volt (“V”) ve 1000 V arasındaki gerilimlerin oluşturduğu sistemlerdir. Ülkemizde konutlarda kullanılan enerjinin gerilimi 220 V, sanayide kullanılan üç fazlı alternatif akımın gerilimi ise 380 V’tur. Alçak gerilim sistemlerinde ve tesisatlarında güvenlik, kontrol, anahtarlama gibi pek çok faaliyet için elektrikli, mekanik ve elektromekanik birçok ekipman kullanmaktadır. Konutlarda elektrik anahtarları, otomatik sigortalar, devre kesiciler, kaçak akım röleleri, parafudur gibi alçak gerilim ürünleri kullanılır. Şebekelerde, sanayi ve endüstriyel tesislerde ise reaktif güç kontrol röleleri ve yardımcı ekipmanları, enerji sayaçları, enerji analizörleri, ölçüm cihazları, yük ayırıcılar, devre kesiciler, kontaktörler, motor koruma şalterleri, röleler, yol vericiler gibi alçak gerilim ürünleriyle üst seviyede güvenlik ve üretim kalitesi sağlanır.

Üçay Mühendislik Elektrik Grubu,

  • Aydınlatma Armatür Tesisatları,
  • Bina Aydınlatma Otomasyonu,
  • Jeneratör Sistemleri,
  • Yıldırımdan Korunma ve Topraklama,
  • Enerji İzleme Otomasyonu (“SCADA”),
  • Dağıtım ve Kompanzasyon Panoları,
  • Busbar Sistemleri (Sac ve alüminyum gövde içerisinde izole edilmiş barlar vasıtasıyla dağıtılan enerjiyi özel çıkış üniteleri ile istenilen noktalardan güvenli bir şekilde enerjiyi kesmeden almayı sağlar)
  • Kablo taşıma sistemi,

vb. gibi Alçak Gerilim Sistemlerini, toplu konut ve yaşam projelerini yürüten inşaat taahhüt firmalarına kurmaktayız.

Aydınlatma Armatür Tesisatları

Bina otomasyon sistemleri rezidanslarda, alışveriş merkezlerinde, fabrikalarda, stadyumlarda, eğlence merkezlerinde ve plazalarda rahatlıkla uygulanabilmektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile bu yapıların tamamında hem hayatı hem de iş gücünü kolaylaştıran, gerekli kontrol ile müdahalelerin kontrol merkezinden manuel ya da otomatik olarak yapılmasını sağlayan bina otomasyon sistemleri yeni yapılan binaların tamamında kullanılmaktadır.

İnsanlar artık iş yerlerine ya da evlerine giriş yapmadan, güvenlik kameraları sayesinde iş yerlerinin ve evlerin kontrolü yapılabilmektedir. Hırsızlık gibi durumlarda da bilgisayar ya da cep telefonları üzerinden anında bilgi alınarak müdahale edilebilmektedir. Günümüzde olmazsa olmazlar arasında verimlilik ilk sırada yer almaktadır. Bu anlamda bina otomasyonu ile verimlilik çözümlerinde başarılı uygulamalar gerçekleştiriyoruz.

Bina ( Aydınlatma ) Otomasyonu

Bina otomasyon sistemleri rezidanslarda, alışveriş merkezlerinde, fabrikalarda, stadyumlarda, eğlence merkezlerinde ve plazalarda rahatlıkla uygulanabilmektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile bu yapıların tamamında hem hayatı hem de iş gücünü kolaylaştıran, gerekli kontrol ile müdahalelerin kontrol merkezinden manuel ya da otomatik olarak yapılmasını sağlayan bina otomasyon sistemleri yeni yapılan binaların tamamında kullanılmaktadır.
İnsanlar artık iş yerlerine ya da evlerine giriş yapmadan, güvenlik kameraları sayesinde iş yerlerinin ve evlerin kontrolü yapılabilmektedir. Hırsızlık gibi durumlarda da bilgisayar ya da cep telefonları üzerinden anında bilgi alınarak müdahale edilebilmektedir. Günümüzde olmazsa olmazlar arasında verimlilik ilk sırada yer almaktadır
Bu anlamda bina otomasyonu ile verimlilik çözümlerinde başarılı uygulamalar gerçekleştiriyoruz.

Jeneratör Sistemi

Jeneratörler mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren genellikle elektromanyetik endüksiyon kullanan bir cihazdır. Tam tersi olan elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren motorlarla benzerlik göstermektedir. Jeneratörler içerisinde kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bataryalar, ısı enerjisini elektrik enerjisine çeviren termo elektrik jeneratörler ve ışık enerjisinde elektrik enerjisine çeviren fotoelektrik devreler bulunur.

Bizim düşündüğümüzün aksine jeneratörler çok basit bir çalışmasına sahiptir. Elektrik motoru gibi çalışır ancak tersine çalışır. Önemli olan nokta eksenin dönme hızının akımın büyüklüüünü etkilemesidir. Buda elektriklerden beklediğimiz verimin bizler için daha verimli olmasını sağlar.

Yıldırımdan Korunma ve Topraklama

Elektrik tesislerinde yıldırıma karşı korunmak için, parafudrların topraklama uçları ile açık hava tesislerinde yıldırımın düşmesi ihtimali olan bütün madeni kısımlar, mesela hava hatlarının koruma iletkenleri, madeni veya beton direkler özel bir topraklayıcı üzerinden topraklanır. Buna yıldırım topraklaması adı verilir. Yıldırım topraklaması da bir nevi koruma topraklamasıdır ve onun için iki topraklama birbirine bağlanır.
Yıldırım topraklamasının amacı, her elektrik tesisine düşen bir yıldırım darbesinin sebep olduğu aşırı gerilim dalgasının, işletme araçlarına zarar vermeden toprağa iletilmesi ve hem de binalara düşen yıldırımın, insan hayatına zarar vermeden ve bir yangına sebep olmadan toprağa atılarak zararsız hale getirilmesidir.

SCADA ve Enerji İzleme Otomasyonu

Günümüzde enerji tüketimini kontrol altında tutmak zorunlu hale gelmiştir. Enerji otomasyonlarının temel amacı mevcut enerjiyi verimli bir şekilde kullanmak, riskleri ve kayıpları en aza indirmektir. Enerji otomasyonu ile temel olarak;
Enerji tüketim noktalarının tespiti sayesinde enerji tasarrufu, enerji maliyetlerinin hesaplanması, enerji devamlılığının sağlanması ve raporlanması, oluşabilecek arızaların zamanında tespiti ve vakit kaybetmeden müdahale etme imkanı sağlanmaktadır.

Orta Gerilim Sistemleri

Üçay Mühendislik ailesi olarak; Transformatör Tesisleri 36 kV’ a kadar her güç ve tipte Transformatör Merkezi Tasarımı, Tesisi ve işletimi Orta Gerilim Hücre Tesisleri 36 kV’a kadar Metal Enclosed, Metal Clad şalt Hücre Tasarımı, Tesisi ve işletimi Orta Gerilim Bina/Köşk Uygulamaları 36 kV’a kadar Betonarme/Metal Trafo Merkezlerinin Tasarımı, Tesisi ve işletimi Trafo Merkezleri işletme ve Bakım Uygulamaları-Trafo Merkezlerinin Yönetmelikler Gereği işletme ve Bakım Hizmetlerinin Yürütülmesi, Tadilat ve Rehabilitasyon Sağlanması, Arıza Giderme Çalışmaları, hizmetlerini sürdürüyoruz.

Seslendirme ve Acil Anons Sistemi

Seslendirme ve acil anons sistemleri, binalarda müzik yayını ve acil durumlarda insanların tahliyesi için kullanılırlar.
Müzik yayınında amaç insanların bulunduğu hacimlerde hoş bir ambians sağlamak iken, acil anonsta amaç insanların güvenli bir şekilde ortamdan tahliye edilmesini sağlamaktır.
Sistemlerin kurulacağı yerlerin büyüklüğü, zon sayısı, hacimlerin akustik yapısı ve istekler sistemin yapısını belirlemektedir. Tek zondan, yüzlerce zona, tek anons noktasından yüzlerce anons noktasına kadar farklı büyüklükte sistemlerin tesis edilmesi mümkündür.

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri

Konutlar, fabrikalar eğitim ve sağlık tesisleri vb. binalarda, bina içerisinde olası bir yangın tehlikesine karşı duman veya aleve duyarlı olan yangın sensörleri ve bu sensörlere bağlı yangın kontrol panelinin koordineli şekilde çalışmasını kapsar. Sistem genel olarak otomatik uyarı vermesi için tasarlanmıştır, ayriyeten sistem yangın ihbar butonlarına (kırbas) basarak da çalışır. Her iki durumda da sistem çalıştığında sisteme bağlı yangın sirenleri hem sesli hem de görsel olarak alarm durumuna geçer. Amaç tüm binalarda, yangını başlangıç aşamasında fark edip gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktır.
Bu anlamda yangın algılama ve ihbar sistemlerinde başarılı uygulamalar gerçekleştiriyoruz.

Kartlı Geçiş Sistemi

Kartlı geçiş sistemleri, basitçe, kişilere verdiğiniz bir kart ve bu kartı okuyarak kişinin/çalışanın/misafirin/aracın giriş, çıkış saatlerini kaydeden, ilgili kapı/bariyer/turnikenin açılmasını/kapanmasını sağlayan bir okuyucu sistemidir.
Kartlı geçiş sistemlerinde, kişinin okuttuğu kart neticesinde
– Bir kapı/bariyer vb. otomatik olarak açtırılabilir.
– Bir turnikeli giriş sistemi otomatik olarak çalıştırılabilir.
– Karttan ücret/kontür düşülebilir (Yemekhanelerde takip sistemlerinde olduğu gibi)
– Ya da sadece kişinin giriş ve çıkış saatleri raporlanabilir (öğrenci kartlı geçiş sistemleri ya da yurt kartlı geçiı sistemleri gibi)
Kartlı geçiş sistemleri vasıtasıyla belirli bir mahale giriş ve çıkışlar kontrol altına alınabileceği gibi girişten sonra belirli bölümlere belirli şahısların girişine izin verilip verilmeyerek herkesin sadece kendi izinli olduğu alanda dolaşması sağlanabilir. Gizli bölümlere yetkisiz kişilerin girişlerinin önüne geçilebilir. Günümüzde kartlı geçiı Kontrol sistemlerinde çok farklı yöntemler kullanılmaktadır. Geçiş Kontrol Sistemi Proximity diye tabir edilen, içerisinde elektronik olarak bir kimlik bilgisi barındıran kartlarla yapılabileceği gibi daha profesyonel çözümler olan biyometrik sistemlerle de geçiş kontrolü sağlanabilmektedir.(Parmak izi Tanıma Sistemleri, İris ve Retina Tanıma Sistemleri, Yüz Tanıma Sistemleri)

TV/IPTV/SMARTV Sistemi

Merkezi TV Sistemi nedir; Bina veya tesis kullanıcılarının, belirlenmiş içerik ve sayıda televizyon kanalını uydu alıcı (uydu receiver) olmadan ve herhangi bir dijital platforma (Digiturk, Dsmart vs. ) aylık yıllık abonelik ücreti ödemeden dairelerin veya otellerin odalarına gelen bir kablo üzerinden izlemesine olanak sağlar. En fazla kullanılan alanlar; toplu konut, site, lojman ve rezidans, turizm tesislerinde otel ve tatil köyü, hastane ve okul gibi çok odalı yaşam birimlerinde uygun maliyeti ve kaliteli görüntü alması sebebi ile tercih edilir.

Data Sistemi

Günümüzde sıkça adını duymaya başladığımız Data, her ne kadar teknolojinin ilerlemesi ve kullanım alanlarının artması ile ortaya çıkmış bir kelime olarak görülse de, yıllardır içerisinde bulunduğumuz fakat gelişiminden pek haberdar olamadığımız bir olgudur. Bu olguya farkında olmadan sürekli destek vermekte ve “Büyük Veri” olarak isimlendirdiğimiz bu ortama sürekli veri akışı sağlanmasında bizler de katkı sağlamaktayız.

Otopark Yönlendirme Sistemi

Modern yaşam ve artan nüfusa bağlı artan araç sayısı yalnızca otopark sayısını artırmakla kalmadı, var olan otoparkların daha verimli kullanılmasını zorunlu kıldı.
Kalabalık şehir merkezlerindeki park yeri ihtiyacı zamanla büyüyen bir sorun halini aldı.
Sınırlı park alanları talebi karşılamadığından mevcut otoparkların daha verimli kullanılması için çeşitli çözümler üretilmektedir.
Günümüzde otoparkların ortak problemleri ise şunlardır:
1. Özellikle büyük otoparklarda yönetimin boş park alanını saniye saniye takip etmesi zordur. Otopark görevlileri her defasında ‘müsait mi’ diye tek tek alan kontrolü yapmalıdır ki bu pratik bir çözüm değildir.
2. Araç sahibi ilk bakışta ‘boş park yeri’ tespiti yapamaz. Boş park alanı ararken hem koridorları meşgul eder hem de zaman kaybı yaşar.
3. Otoparktaki araç trafiğini yönlendirebilmek için birden fazla görevliye ihtiyaç vardır. Bu durum otopark işletme maliyetlerini arttırır.
4. Otopark yönetimi farklı zaman dilimlerindeki araç hareketlerini izleyemez ve otoparkın kaynaklarını buna göre optimize edemez.
Otopark kaynaklarının daha verimli kullanılması, araç sahiplerinin güvenli, pratik ve konforlu park etmesi, zamanını daha verimli kullanabilmesi için Dijital Mühendislik olarak ileri teknolojili çözümler üretiyoruz. Bu amaçla HızlıPark Ultrasonik Otopark Yönlendirme Sistemini geliştirdik. Bu sistem araçları park yerinin boş alanlarına doğru yönlendirmekte, işletme maliyetlerini düşürmekte, otoparkta yer arama sorununa çare olmakta ve otoparkı mükemmelleştirmektedir.

Merkezi Saat Sistemi

Binalarda bulunan lokal saatlerin tek bir merkezden kontrol ve yönetimini sağlayan teknolojidir. Ana saat ünitesi ve buna bağlı lokal saatlerden oluşur.
Ana saat ünitesi kendine bağlı bulunan dijital ve Analog lokal saatleri sürekli kontrol eder ve gerektiğinde ayalar.

SCADA

SCADA terimi “Supervisory Control And Data Acquisition” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuştur. Türkçe’ye “ Danışmalı Kontrol ve Veri Toplama Sistemi “ veya “Uzaktan Kontrol ve Gözleme Sistemi“ olarak çevrilebilir. Kısaca bilgisayarlardan, haberleşme aletlerinden, algılayıcılardan veya diğer aygıtlardan oluşturulmuş denetlenebilen ve kontrol edilen bir sistemin genel adıdır.

En genel olarak enerji scada’sı (Elektrik-Su-Doğalgaz) ve proses scada’sı (fabrika-tesis otomasyonu) olarak ikiye ayrılır.
Bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki son gelişmeler ve bunlarla ilgili cihazlardaki maliyet düşüşleri, elektrik dağıtım sistemlerinin otomasyonunu teknik ve ekonomik olarak yapılabilir hale gelmiştir. Örneğin dağıtım ve su otomasyonu ile şebekenin uzaktan izlenmesi ve hızlı ve etkin bir şekilde kontrolünü sağlanır ve sonuçta daha güvenilir, sürekli ve kaliteli elektrik enerjisi ve su beslemesi olası duruma gelir. Sistem bilgileri arşivlenebilir ve istatistiki raporlar ile en etkin ve ekonomik işletme yönetimi sağlanır.

Süreçler için gözetleyici denetim ve veri toplama işlemlerini yapan sistemler için kullanılan SCADA sistemleri, fabrikadaki süreçlerin (hammadde, üretim ve mamul madde takibi vb.) denetiminde kullanılan çeşitli araçlarla (RTU, PLC vb.) birlikte fabrikanın üretim kontrolü ve takibine yönelik bir alt yapı oluştururlar. Bu alt yapının imkan verdiği ölçüde üretim kaynakları planlaması (MRPII) ve işletme kaynakları planlama (ERP) sistemleriyle gerekli bağlaşımlar kurularak ideal bir yapıya erişilebilir. Amaç en düşük maliyetle, daha kaliteli ve daha çok üretmek için gerekli yapıyı kurmaktır. İşletmedeki tesislerden en yüksek verimlilikle yararlanmak, yöneticilerin işletmeye ve üretim bilgilerine tam olarak hakim olmasıyla sağlanabilir.

SCADA yazılım paketleri endüstriyel tesislerde alt yapı yazılım görevini üstlenmeli ve fabrika içi ile dışındaki ağlara bağlanarak şirketin bütün katmanlarının uyum içerisinde çalışmasına imkan verir. SCADA işletme genelinde herkese, her zaman erişebilecekleri, gerçek zamanlı ve ayrıntılı bilgiyi sağlar.

SCADA sistemi, hidroelektrik, nükleer güç üretimi, doğalgaz üretim ve işleme tesislerinde, gaz, yağ, kimyasal madde ve su boru hatlarında pompaların, valflerin ve akış ölçüm ekipmanlarının işletilmesinde, kilometrelerce uzunluktaki elektrik aktarım hatlarındaki açma kapama düğmelerinin kontrolü ve hatlardaki ani yük değişimlerinin dengelenmesi gibi çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir.
Günümüzde tüm tesis ve işletmeler SCADA sistemini kurmaya bağlamışlardır; giderek de daha fazla ivme kazanacaktır…