Mekanik

Mekanik Taahhüt Faaliyetleri

Üçay Grup bünyesinde 2005 yılında kurulmuş olan Üçay Elektromekanik, günümüzde lüksten öte ihtiyaç haline elektrik ve mekanik tesisatın tüm alanlarında, her türden yapının projelendirme aşamasından devreye alma noktasına kadar hizmet vererek müşteri memnuniyetini kendimize odak noktası olarak seçmiş bulunmaktayız. Hastaneler, oteller, alışveriş merkezleri, endüstriyel tesisler, konutlar ve diğer tüm yapılarda elektromekanik disiplinlerde hizmet vermeyi, ilgili kanun, yönetmelikler ve uluslararası standartlara uygun olarak ekonomik, verimli ve çevreye duyarlı sistemlerin müşterilerimize teslim edilmesini ana politikamız olarak benimsiyoruz. Gelişen teknoloji ile paralel olarak kendimizi sürekli yenileyerek genç, dinamik kadromuz ile sektörün öncü şirketlerinde olmaya devam ediyoruz.

Mekanik taahhüt alanındaki faaliyetler Isıtma Sistemleri-Soğutma Sistemleri, Sıhhi Sistemler, Havalandırma Sistemleri, Yangın Önleme ve Söndürme Sistemleri, Otomasyon Sistemleri ve benzeri sistemler gibi birden çok gruba ayrılmaktadır. Söz konusu sistemler toplu konut projelerinde komple ya da parça parça kurulabilmektedir

Isıtma Sistemleri

Radyatörlü Isıtma Sistemleri

Sıcak sulu ısıtma sistemlerinde, ısıtılacak uygun bir yere yerleştirilen ısıtıcı yüzeyi geniş cihazdır. Günümüzde çok yaygın olarak kullanılan kaloriferli, sıcak sulu ısıtma sistemlerinde, kazan dairesinde ısınan sıcak su; daha çok pencere önlerindeki radyatörlere üstten girerek alttan dönüş yapar ve dönüş kolon boruları ile tekrar kazan dairesine gelir. Dönen su sıcaklığı, giden sıcak suya göre ortalama 20°C daha azdır. Isıtılacak ortamın konfor sıcaklığı ve ısı kaybına göre dilim sayısı değişiklik gösterebilmektedir. 30, 50, 100 cm boylarında çok değişik tip radyatörler vardır. Radyatörlerin cazip görünüşlü ve daha yüksek ısı verimli olabilmesi için, alüminyum pres dökümlü kanatlı radyatörlerle, panel tip çelik radyatörler bulunmaktadır.

Aparey Isıtma Sistemleri

Sıcak hava apareyi başlıca avantajları; ekonomik olması, yüksek ısıtma kapasitelerine oranla kapladığı hacimlerin küçük olması ve kullanıcı dostu olmasıdır. Bina içerisindeki kalorifer tesisatından çekeceğiniz su, işletmenizdeki sıcak su veya buhar kazanından elde edilen buharı kullanılarak pratik bir şekilde en ekonomik ısıtma yöntemidir. Sıcak hava apareyi ısı gücü, ısıtıcı akışkan ile bataryadan geçen hava arasındaki fark ve hava hızına bağlı. Hava hızı ve sıcaklık farkı ne kadar yüksekse cihazın ısı gücü de o kadar yüksek olmaktadır. Fanlı sıcak hava apareyi tiplerinde 90/70 °C sıcak su ile 35000 kcal/h ve radyal fanlı sıcak hava apareyi tiplerinde yine 90/70 °C sıcak su ile 48000 kcal/h güce kadar ulaşabilir.

Yerden Isıtma Sistemleri

Döşeme üzerindeki şap içine belli aralıklarla döşenen borulardan sıcak su geçirilerek yapılan ısıtma şekline yerden ısıtma denir. Bazı özel uygulamalarda boru yerine, elektrikli ısıtıcı kablo ve levhalar kullanılarak yapılan ısıtma yöntemidir. Diğer ısıtma sistemlerinden farklı olarak, yerden ısıtma tesisatında ısı, mahal büyük oranda (%60 ve üstü) aşama ile yayılır. Bundan dolayı düşük mahal sıcaklıklarında bile konforlu ısınma sağlanmış olur. Yerden ısıtma toz yapmaz yerden ısıtma mite böceklerinin yaşamasını desteklemez sağlıklıdır. Çünkü; Hesap edilerek bulunmuş, aslına uygun gerçek ısı miktarları ile uygulanan yerden ısıtma sistemleri, yapılarda üniform ve insan anatomisine uygun bir yaşama ortamı yaratır. Radyatörlü sistemlere göre ömrü daha uzundur. Yerden ısıtma sistemlerinde Pe-x borular kullanıldığı için çalışma sıcaklığına ve basıncına bağlı olarak ömürleri en az 50 yıldır. Radyatörler metal malzemeden yapıldığı için korozyona karşı ömürleri daha kısadır.

Fancoil Sistemleri

Fan-coil sistemleri, kapalı devre bir sistem içerisinde dolaştırılan suyun (sıcak/soğuk) sistemdeki bileşenlerin içinden geçirilmesi ve ortamdaki fan vasıtasıyla havanın önce sisteme alınıp ihtiyaca göre ısıtma/soğutma işlemi yapılarak tekrar ortama verilmesiyle binadaki ısıtma ve soğutmanın gerçekleştirilmesidir. Özellikle hastane, otel, AVM, iş merkezleri gibi ticari binalarda kullanılan fan-coil sistemleri iki tip olarak çalışır. 2 borulu ve 4 borulu olarak adlandırılan bu sistemler kullanıcıların konforunu ve enerji tasarrufunu doğrudan etkiler.

Konvektör Isıtma Sistemleri

Konvektör ile Isıtma kapalı mekanlarda ısınma ihtiyacını karşılayan ısıtıcılar, ortamdaki havayı konveksiyon prensibi ile ısıtan cihazlardır. Gövdenin alt tarafında bulunan kanallarda olan soğuk hava, cihazda bulunan rezistansın ısınan kanatları arasından geçerek ön tarafta bulunan yüzey üzerindeki hava kanallarına ısınarak yükselir ve sıcak hava ortaya çıkar. Bu şekilde konvektör ısıtıcılar hava, doğal ısı dolaışmı yaparak bulunduğu ortamın hızla ısınmasını sağlar. Konvektör ile ısıtma sistemlerini Yazlık ve kışlık evlerde, apartman dairelerinde, çocuk odası, yatak odası gibi tek bir odada, ofis, otel, pansiyon, lokanta, kafe, yat, tekne gibi pek çok alanda konforlu ısınma sağlamak için kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Radyant Isıtma Sistemleri

Radyant sistem ile ısıtma Geleneksel ısıtma yöntemleri olan konvansiyonel ısıtıcılardan farklı olarak hava molekülleri yerine doğrudan maddeyi ısıttır. Yüksek tavanlı ve açık alanlarda konvansiyonel ısıtma yapmaktadır. Yatırım maliyetinin yanı sıra yüksek işletme maliyetleri çıkmasına sebep olur. Radyant ısıtıcılar infrared ısıtıcı olarak da adlandırılır. Geçmiş yıllarda kendine endüstriyel işletmelerde yer bulan radyant ısıtma sektörü son 20 yıldır cafe, restoran, spor salonu, ibadethane, mağaza ve showroom gibi açık, yarı açık veya yüksek tavanlı ısıtılması zor ve yüksek maliyetli olan birçok alanda kendine yer bulmaktadır. Radyant sistem ile ısıtma, Yakıcı haznenin içerisinde yanan gaz vakumlu fan yardımı ile özel kuvars kaplı borular içerisinde ısısını boruya bırakarak ilerler. Borudan yayılan ısı üzerinde bulunan reflektör yardımı ile yansıyarak zemine iletilir. Radyant sistem ile ısıtma Temel çalışma prensibi güneşe benzeyen radyant ısıtıcılar; ısıtılması istenmeyen alanları ısının hava yolu ile taşınma yöntemi ile ısıtmaz ışınım yolu ile doğrudan ısıtılmak istenen bölgeyi ısıtır. Kapalı alan ve yalıtımı yüksek alanlarda ısınan madde moleküllerinin havayı ısıtmasından kaynaklı alanın tamamına ısı yayılır.

Klima Santrali ile Isıtma Sistemleri

Klima santrali ile ısıtma sisteminin çalışma prensibi ısıtma işlemi uygulanacak olan mekanda ortamdaki havayı içine almak için aspiratör kullanımından ve havayı geri vermek için ise vantilatör kullanımından oluşmaktadır. Isı geri kazanımlı klima santralleri büyük oranda enerjiden tasarruf eder. Klima santrali ile ısıtma sistemleri egzoz havası ile temiz hava fiziki olarak birbirine karışmadan ısı geri kazanım hücresinde birbirlerine enerjilerini vererek havayı koşullandırmaktadır. İki tip geri ısı kazanımı çeşitleri vardır. Bunlar Havadan havaya ve havadan suya ile ısıtma sistemleridir. Klima santrali ile ısıtma ile havadan havaya ısı geri kazanım sistemlerinde ise egzozdaki havanın enerjisi taze havaya geçmesi işlemi, ısı dönüştürücüler alüminyum profil levhalar kullanarak yapılmaktadır. Sudan havaya ısı geri kazanım sistemlerinde, taze havanın girdiği tarafta ve egzoz tarafında olarak iki adet batarya bulunmaktadır. Su sirkülasyonu pompası yardımı ile iki batarya kapalı alanda devre olarak birbiri arasında çalışır.

Soğutma Sistemleri

Değişken Debili Klima Sistemleri

VRF; değişken debili soğutucu akışkan klima sistemi olarak Türkçe’ ye çevrilir.

DSD ; Değişken Soğutucu akışkan debili klima sistemini ifade eder . VRF, VRV ve DSD iklimlendirme sistemleri aynı teknolojik sistemler olup ayrı markalar tarafından söyleniş biçimleri değişmektedir. VRF , VRV , DSD iklimlendirme sistemlerinde havayı işleyen iç ünite belli bir sayıya kadar (64 iç ünite) modüler bir dış üniteye başlanabilir. Bu arada iç ünitelerin modelleri duvar, kaset, kanallı, tavan tipi olması hiç fark etmez. İklimlendirme ihtiyacının olduğu ve yük ihtiyacının sürekli değiştiği otel, hastane, ofis, restaurant ,mağaza, tiyatro, sinema gibi birbirinden bağımsız yapılarda kullanılabilmektedir. Değişken Debili Klima ile Isitma Sistemleri ; bir dış ünite ile, iç ünitede bulunan TXV ( Termostatik genleşme vanası) yada (AEV) otomatik genleşme vanası yardımıyla birden fazla iç ünitenin birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebildiği iklimlendirme sistemleridir.

Split Klima Sistemleri

Lokal çözüm gerektiren durumlarda split klima cihazlarından faydalanılır. Münferit kullanılan bağımsız mekanlar da ekonomik ve hızlı bir çözümü eklidir. Birçok model ve kapasite seçeneği mevcuttur. Konvansiyonel tiplerin yanı sıra invertör tipler de yaygın olarak kullanılmaktadır. Split klima çeşitleri; Duvar tipi, salon tipi, yer tipi, kanallı tipi, gizli tavan tipi gibi kullanıldığı ortama göre çeşitlenen split klimalar, iklimlendirilecek alanlara uygun tasarımlarla üretilir.

Fancoil Sistemleri

Fan-Coil sistemleri, kapalı devre bir sistem içerisinde dolaştırılan suyun (sıcak/soğuk) sistemdeki bileşenlerin içinden geçirilmesi ve ortamdaki fan vasıtasıyla havanın önce sisteme alınıp ihtiyaca göre ısıtma/soğutma işlemi yapılarak tekrar ortama verilmesiyle binadaki ısıtma ve soğutmanın gerçekleştirilmesidir. Özellikle hastane, otel, AVM, iş merkezleri gibi ticari binalarda kullanılan fan-coil sistemleri iki tip olarak çalışır. 2 borulu ve 4 borulu olarak adlandırılan bu sistemler kullanıcıların konforunu ve enerji tasarrufunu doğrudan etkiler. Fan-coil cihazları yazın soğutma, kışın da ısıtma yapılır. Ortamda hava hareketi sağlanır. Ortam havası filtrelenerek ve seçime göre dış hava ile karıştırılarak hava kalitesi iyileştirilir. Mimari seçim ve uygulama çeşitliliğine cevap vermek üzere fan-coil çeşitleri; kasetli veya kasetsiz, döşeme veya gizli tavan tipi, basınçlı tip, yüksek duvar tipi veya kasetli dört yöne üflemeli tipte seçilebilirler.

Klima Santralleri

Klima santrali ile soğutma sisteminin çalışma prensibi ısıtma işlemi uygulanacak olan mekanda ortamdaki havayı içine almak için aspiratör kullanımından ve havayı geri vermek için ise vantilatör kullanımından oluşmaktadır. Isı geri kazanımlı klima santralleri büyük oranda enerjiden tasarruf eder. Klima santrali ile soğutma sistemleri egzoz havası ile temiz hava fiziki olarak birbirine karışmadan ısı geri kazanım hücresinde birbirlerine enerjilerini vererek havayı koşullandırmaktadır. Klima santralleri kapalı ortamdaki havanın nemini ve sıcaklığını istenilen şartlarda sabit tutarak konfor sağlamaktadır. Klima santrali çeşitleri bilinen dört termodinamik hava şartlandırılma fonksiyonları olan ısıtma, soğutma, nem alma, nemlendirme işlemlerini yapmaktadır.

Yerden ve Duvardan Soğutma Sistemleri

Yerden ve duvardan soğutma sistemlerinde bir yerden ısıtma sisteminin çalışmasını tersine çevirmek, yaz aylarında bir binanın soğutulmasının etkili yolu olabilir. Bu binanın ısı kazancı ve kurulan sistemin verimi ile orantılıdır. Mevcut bir yerden ısıtma sisteminden bir soğutma sistemi tasarlanırken, istenen soğutma yüzeyi istenen zemin yüzey sıcaklığı hesaplanarak yapılabilir. Yerden serinletme sisteminde ısı kazancının olabildiğince azaltılması gereklidir. Bunun için en önemli yatırım ısı yalıtımıdır. Binanızda ısı yalıtımı ne kadar iyiyse kurulacak yerden soğutma sistemi o kadar efektif olacaktır. İyi yalıtılmış bir binada yerden soğutma gerekli konfor şartlarını sağlayabilir.

Sıhhi Sistemler

Temiz Su Sistemleri

Binalarda suyu, kullanma yerlerine kadar ileten boru ağına bina temiz su tesisatı denir. Bu tesisat, iki bölüme ayrılır:

Besleme borusu (Dış temiz su tesisatı): Binalarda boru hattının döşenmesinde şehir su borusu ile binada sayaç arasında kalan kısma besleme borusu denir.

İç temiz su tesisatı: Temiz suyu katlara dağıtan kolonlar ile kolonlardaki suyu kullanma yerlerine götüren bağlantı borularından oluşur.

Pis Su Sistemleri

Yapılarda çeşitli su akıtma yerlerinden gelen pis ve kirli suları şehir kanalizasyonuna ya da şehir kanalizasyonu olmayan yerlerde çürütme çukurlarına, süzme çukurlarına ileten boru sistemine “Bina pissu” tesisatı denir. İyi yapılmış bir pissu tesisatında: Pis ve kirli suları kesintisiz, çabuk, sağlığa zarar vermeden, insanlara rahatsızlık vermeyecek şekilde uzaklaştırır.

Yağmur Suyu Sistemleri

Yağmur suyu tesisatı, mekanik tesisatın en az önem verilen konularından olmasına rağmen, projelendirilen yapının tipine bağlı olmakla beraber, her zaman dikkatlice göz önünde bulundurulması gereken bir husustur. Yüksek ama kat alanı fazla olmayan binalarda, çatı ve teraslarda oluşacak yağmur suyu gider miktarından çok taşınması gereken kot farkından kaynaklanan sorunlar ortaya çıkabiliyorken, tek katlı ama yayvan tabi edilen fabrika, depo, açık alan, vs. gibi yapı tiplerinde ise en az kanalizasyon sistemi kadar önem kazanmaktadır. Son zamanlarda çevreci yaklaşımlar doğrultusunda yağmur suyunun toplanıp, gerekli arıtma işlemlerine tabii tutularak geri kazanılması önemli bir detaydır.

Sifonik Sistemler

Sifonik Sistem, akışkanın enerji denkliği prensibinden yararlanarak, suyun tahliye edilmesini sağlayan bir drenaj sistemidir. Sistem, Bernoulli İlkesinin temel prensiplerine göre tasarlanır. Sistem, oluktan veya çatıdan tahliye sırasında herhangi bir eğime gerek duymaz. Tahliye işlemi yapılırken herhangi bir pompa kullanılmamaktadır ve hattın kendiliğinden vakum yapabilmesi için boruların tamamen dolması ve doğru tasarlanması yeterlidir. Tasarım, sifonik drenaj sistemi için geliştirilmiş özel bir bilgisayar programı kullanılarak ve projenin mimari kesitleri, çatı planı, mekanik tesisat projesi ve altyapı projesi dikkate alınarak yapılır.

Yangın Önleme ve Söndürme Sistemleri

Sprink Söndürme Sistemleri

Sprinkler (yağmurlama) sisteminin amacı; yangına erken tepki verilmesinin sağlanması ve yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi için belirli bir süre içerisinde tasarım alanı üzerine belirlenen miktarda suyun boşaltılmasıdır. Sprinkler sisteminin en önemli elemanı sprinkler başlıklarıdır. Sprinkler başlıklarını kabaca metal su yansıtıcısı, sıcaklığa duyarlı metal veya içi uygun sıvı dolu cam tüp ve tüm bu elemanları taşıyan metal bir bölümden oluşur. Özellikle otellerde yaygın olarak kullanılır. Sulu söndürme sistemleri (sprinkler sistemi) değişik tiplerde bulunmaktadır. 4 farklı çeşidi bulunan sprikler yangın söndürme sistemleri; yanıcı madde, raf düzeni olup olmadığı, donma riski olup olmaması, risk grubu ve buna bağlı olarak ayarlanan debi, boru montaj güzergahı, deprem bölgesinde olup olmadığı gibi detaylar dikkate alınarak hazırlanır. Bu doğrultuda nozul modeli seçilir ve nozulun patlama ısısı belirlenir. Sprinkler söndürme sistemlerinin modeli göre; vana grupları da düzenlenir.

Yangın Dolabı Söndürme Sistemleri

Yangın dolap sistemi, pompa istasyonundan gelen basınçlı suyun yangın dolabının içinde bulunan hortumun ucundaki kadar gelmesi ile oluşan yangın tesisatı sistemidir. Tesisatın amacı, bina içinde yangın ile mücadelede güvenilir ve yeterli suyun sağlanmasıdır. Hortumların saklandığı dolabın ve kabinlerin gerekli cihazların kullanıma izin verecek şekilde döşenmelidir. Sistemin sadece yangın sırasında herhangi bir zorluk çıkmaması için uygun şekilde olması ve sadece yangın sırasında kullanılması gerekmektedir. Yangın dolapları, her katta ve yangın duvarları ile ayrılmış her bölümde aralarındaki mesafe 30 m’den fazla olmayacak şekilde düzenlenmektedir. Yangın dolapları mümkün olduğu kadar koridor çıkışlarına ve merdiven sahanlığının yakınına kolaylıkla görülebilecek şekilde yerleştirilir.

Köpüklü Söndürme Sistemleri

Sentetik bazlı, protein bazlı, film oluşturucu ve alkole dayanıklı gibi çeşitleri bulunan “köpük” bazlı söndürme sistemleri; daha çok yakıt ve yanıcı sıvı yangınlarının söndürülmesinde kullanılmaktadır. Köpüklü söndürme sistemleri, özellikle yayılma riski olan sıvı yangınlarında kullanılır. Pompalanan su sabit ya da değişken aralıklı bir oranlayıcı yardımıyla köpük konsantresi ile karışır. Sonrasında köpük jenaratörü, nozul veya monitörler içerisinde yüksek basınçta hava ile karışarak genleşir (bu genleşme miktarı köpüğün ve boşaltma ağzının cinsine göre değişir.) ve bu boşaltma ekipmanından yangın mahaline gönderilir. Kullanım alanları; İlaç, gıda, lastik, baskı, akaryakıt üretim ve depolama tesisleri, yanıcı – parlayıcı kimyasal madde üretim tesisleri ve depoları, uçak ve helikopter hangarları, akaryakıt dolum istasyonları, deniz sektörü kargo tankları ve kimyasal madde tankları, tersanelerde iskele ve marinalar, rafineriler, savunma sanayi vb.

Gazlı Söndürme Sistemleri

Yangının oluşabilmesi için yanıcı maddelerin belirli bir sıcaklığa ulaşabilmesi ve ortamda yeterli miktarda oksijen miktarının bulunması gerekmektedir. Temiz bir ortamdaki havada % 20,9 oranında oksijen vardır. Yanma olayının gerçekleşmesi için bu oranın ‘nın altına düşmemesi gerekir. Oksijen oranının inmesiyle yanma reaksiyonu yavaş yavaş sönmeye yüz tutar. Oksijen oranının ‘ün altına düşmesi halinde yanma sonlanır. Gazlı söndürme sistemleri, ekipmanların korunmasında veya çalışma devamlılığının sağlanması gereken hacimlerde etkin şekilde kullanılan sistemlerin başında gelmektedir. Bilgi işlem odaları, izleme ve kontrol merkezleri, data ve endüstriyel odalar, telefon santralleri, enerji üretim merkezleri, arşivler vb. hacimlerde yaygın olarak kullanım alanı bulunmaktadır.

Hidrant Sistemleri

Bir bölgenin yangın riski dikkate alınarak cadde ve sokaklarda veya büyük işyeri ve topluma açık binaların dış kısımlarına kurulur. İçinde basınçlı su bulunmakta olup hortum takılarak yangına müdahale ve araçlara su temini amacıyla kullanılan tesisatlardır. Hidrant hatlarının bağlantıları şehir suyu şebekesinden veya büyük işletmelerde yangın pompasından beslenir. Yangın esnasında itfaiye araçlarının kolaylıkla ulaşabileceği ve bağlantı yapabileceği noktalara konulmalıdır.

Havalandırma Sistemleri

Otopark Havalandırma Sistemleri

Günümüzde Kalabalıklaşan büyük şehirlerimizin şehir merkezlerinde yoğun insan kalabalıklarının ziyaret ettiği, sinema, tiyatro, alışveriş merkezleri, havalimanları, otogarlar gibi komplekslerin yanı sıra çok katlı konutların artması ile birlikte otopark ihtiyacı artmıştır. Binaların bodrum zemin katları yoğunluğun olduğu yerlerde bu ihtiyacı karşılamaya çalışmaktadır. Otoparkların kapalı ve yoğun, araçlarında fazla olması havalandırma ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Otopark havalandırma sistemleri ihtiyacının iki temel hedefi bulunmaktadır; günlük işletmede, zararlı araç gazlarının tahliyesi ve acil yangın durumunda dumanın bir tarafa hapsedilmesi, insanların kaçışına ve itfaiye personelinin yangına müdahalesine yardımcı olmaktır.

Klima Santrali Havalandırma Sistemleri

Klima santralleri atmosferden alınan taze havanın ısıtma, soğutma, nemlendirme, nem alma, filtreleme, ısı geri kazanma gibi bazı koşullarda şartlandırarak uygun ortam koşullarını sağlamak üzere ortama gönderilmesini sağlayan cihazlardır. Ayrıca klima santralleri ortam havasında bulunan toz, parçacık ve klima santrali tipine göre mikro organizmaları da başarılı bir şekilde filtreleyebilir. Günümüzde paket tip klima santralleri otomasyon sistemi ile kontrol edilebilmesi, kullanım kolaylığı ve az yer kapladığı için daha çok tercih edilmektedir.

Ortam Taze Hava ve Egzost Sistemleri

Mahal Egzost ve Taze Hava Sistemleri egzoz havası ile taze hava fiziki olarak birbirine karışmadan ısı geri kazanım hücresinde birbirlerine enerjilerini vererek havayı koşullandırır. Karışım havalı klima santrali egzoz havasını istenen miktarda taze hava ile karıştırabilen santraldir. Egzoz havası dış havaya göre konfor seviyesine yakın olduğu durumlarda egzoz havası taze havaya karıştırılır ve taze hava damperi kısılarak dışarıdan daha az taze hava alınır.

Jet Fan Egzost Sistemleri

Oto park ve tünel içerisinde hava akımını kontrol etmek, yönlendirme ve tahliye etmek için kullanılmaktadır. Kanallı sisteme göre kıyaslandığında daha az uygulama maliyeti ve daha çok araç park alanı gibi kullanım alan genişliği sağlar. işletmede daha az işletim maliyeti ve ses seviyesi oluşturur. Otopark ve Tünel duman tahliye ve havalandırılması için idealdir. Fan ve susturucu ekipmanlarından oluşmaktadır.

Duman Tahliye – Basınçlandırma

Mahal basınçlandırmanın amacı yangın merdivenlerine ve asansörlere duman girişinin önlemek insan tahliyesinin dumansız bir ortamda sağlanmasıyla itfaiye görevlilerinin yangına müdahalesi için uygun ulaşım yolu sağlanması için uygulanmaktadır. Merdiven kovası yangına dayanıklı ve duman sızdırmaz kapılarla bina bölümlerinden ayrıldığından, merdiven kovasına verilen hava ile pozitif basınç uygulanır ve merdiven kovasına komşu bölümlerden duman girişi önlenir.

Endüstriyel Havalandırma Sistemleri

Endüstriyel Havalandırma Sistemleri Atölyeden fabrikaya kadar tüm sanayi işletmelerinin üretiminde kullanılan hammadde ve kimyasallar partiküller ve gazlar çalışanların sağlığını tehlikeye atmaktadır. Sağlıklı bir ortamın oluşması ve işçi sağlığı için Endüstriyel havalandırma sistemlerinin uygulanması gerekmektedir. Endüstriyel Havalandırma Sistemleri taze hava tedariki ve kirli hava tahliyesi sırasında etkin olarak rol almaktadır. Gıda, ilaç, Kauçuk, Kimya, Makine, Metal, Mobilya, Otomotiv, Plastik, Sağlık, Tekstil, sektörlerinde Endüstriyel Havalandırma Sistemlerini başarı ile uygulanmaktadır.

Duman Tahliye – Basınçlandırma

Mahal basınçlandırmanın amacı yangın merdivenlerine ve asansörlere duman girişinin önlemek insan tahliyesinin dumansız bir ortamda sağlanmasıyla itfaiye görevlilerinin yangına müdahalesi için uygun ulaşım yolu sağlanması için uygulanmaktadır. Merdiven kovası yangına dayanıklı ve duman sızdırmaz kapılarla bina bölümlerinden ayrıldığından, merdiven kovasına verilen hava ile pozitif basınç uygulanır ve merdiven kovasına komşu bölümlerden duman girişi önlenir.

Arıtma Sistemleri

Klor Dozajlama Sistemleri

Oto park ve tünel içerisinde hava akımını kontrol etmek, yönlendirme ve tahliye etmek için kullanılmaktadır. Kanallı sisteme göre kıyaslandığında daha az uygulama maliyeti ve daha çok araç park alanı gibi kullanım alan genişliği sağlar. İşletmede daha az işletim maliyeti ve ses seviyesi oluşturur. Otopark ve Tünel duman tahliye ve havalandırılması için idealdir. Fan ve susturucu ekipmanlarından oluşmaktadır.

Ultraviyole Sterilizasyon Sistemleri

Dezenfeksiyon Sistemleri, ultraviyole ışınları ile sterilizasyon, kimyasal madde gerektirmediği için yan etkisi olmayan hızlı ve etkili tek dezenfeksiyon yöntemidir. Ultraviyole ile, bakteri virüs mantar ve diğer mikroorganizmaları uv ışınlarına maruz bırakarak öldüren dezenfeksiyon sistemidir. Isı ve kimyasal madde kullanılmadan dezenfeksiyon yapıldığı için suyun tadında ve kimyasal bileşiminde bir değişiklik meydana getirmez. Mikropların öldürülmesi ışının yoğunluğuna ve temas süresine bağlıdır. Cihaz; içme suyu arıtma üniteleri, hastaneler, restoranlar, oteller, siteler, şişeleme ve dolum tesisleri, soğutma kuleleri, laboratuvarlar, gıda endüstrisi, balık çiftlikleri gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Su Yumuşatma Sistemleri

Su içerisindeki çözünmüş halde bulunan kalsiyum ve magnezyum iyonları suda sertliğe sebep olmaktadır. Sudaki sertlğin giderilmesi, iyon değşitirme yöntemi dediğimiz, su yumuşatma sistemleri ile gerçekleşmektedir Reçine, kalsiyum ve magnezyum iyonları bakımından doyuma ulaştığı zaman sodyum klorür erişi (tuz çözeltisi ) ile rejenere edilir Yüksek kaliteli reçine ve ileri teknoloji re jenerasyon tekniği sayesinde ileri seviyede kireç giderimi ile beraber en az seviyede tuz ve su tüketimine ihtiyaç duyar. Böylece evinizdeki tesisat borularında, yıkama ısınma ve ısıtma sistemlerinizde kireçlenme sorununuzu ortadan kaldırır. Yüksek oranda enerji tasarrufu ve verim elde edersiniz.

Filtreleme Sistemi

Aktif Karbon Filtreler Quartz ve kömür tarzı granüllerden oluşan yapıya sahiptirler. Bu amaçla lokal havalandırma sisteminizdeki tüm filtrasyon işlemlerinde dumanları bu aktif karbon filtre kapsüllerinin içine hapseder. Karbon filtreler yapılan işin cinsine göre ömrü belirlenirken, işin büyüklüğüne göre de sayısı artmaktadır.

Isıtma ve Soğutma Tesisatlarında Koruma Sistemleri

Klor dozajlama sistemleri dezenfeksiyon amaçlı kullanılan en yaygın sistemlerden biridir. Klor dozajlama sisteminde sahip olduğu kalıcı etkinin yanı sıra en ekonomik yöntemlerdendir. Klor bütün organizmalar üzerinde yeterli dezenfeksiyon etkisi bulunan kimyasal olarak kararlı bir ürün olup, dozaj pompası ile sisteme enjekte edilir.

Otomasyon Sistemleri

Jet Fan Kontrol Sistemi

Kontrol panosu, otoparktaki durumu analiz eden her karbon monoksit algılama sisteminden ve/veya yangın/duman algılama sisteminden gelen sinyallere göre sistemdeki tüm mekanik cihazların (aksiyal fanlar, jet fanlar, hava/duman damperleri, kapılar vs.) bünyesinde taşıdığı PLC (Programmable Logic Card)’a işlenen havalandırma senaryolarına uygun olarak çalıştırılmasından sorumludur.

Fotovoltaik Sistemler

“Fotovoltaik hücreler” ya da “Güneş hücreleri”, güneş ışınını doğrudan elektrik enerjisine çeviren ve bu süreçte silikon, galyum arsenit, kadmiyum tellürid ya da bakır indiyum diselenid gibi yarı iletkenleri kullanan aygıtlardır. Genelde, yüzeyleri kare, dikdörtgen veya daire şeklinde biçimlendirilen güneş hücrelerinin alanları 100 / 156 / 243 cm2 civarında, kalınlıkları ise 0,2-0,4 mm arasındadır. İnce film hücreler ise istenilen yüzeylere farklı ebatlara uygulanabilmektedir. Güneş hücreleri yapılarına bağlı olarak %5 ile %20 arasında bir verimle çalışırlar. Hareketli yapıları olmaması sayesinde neredeyse hiç bakım gerektirmezler.

Çevre dostu ve sessiz çalışan sistemlerdir. Ayrıca güneş enerjisinin hemen hemen her yerde olması sayesinde bu sistemlerle enerji yerel olarak üretilip tüketilebilir.

Otomatik Kontrol Sistemleri

Mekanik tesisatın olmazsa olmazı kontrol sistemidir. Çünkü size uzaktan kontrol ve izleme imkanı sunarak gereksiz yere personel çalıştırmanızın önüne geçiyor ve anında müdahale ile enerji tasarrufu ve yüksek konfor sağlıyor. Kontrol edilecek ekipmanlara hakimiyeti sağlayabilmek için pnomatik, elektronik ve elektro mekanik saha ekipmanlarının bir arada kullanılması gerekmektedir. Yapılması gereken mahallin sıcaklık, nem ve hava kalite değerlerinin bilgisayar ortamında istenilen ayar değerlerine getirilmesidir. Geriye kalan işlemleri saha ekipmanları kendi arasında koordine ederek sistemin gerekli alanlarını, kapasite kontrolü sağlayarak çözümü kendisi sunuyor.

Bina Otomasyon Sistemleri

Bina otomasyon sistemlerindeki temel amaç tek bir kanaldan bütün sistemin izlenmesi ve kontrol edilebilmesidir. Günümüzde de hem orta hem de devasa büyüklükteki binalar için otomasyon 3 ayrı kısımda incelenmektedir. Bunlar mekanik sistem kontrolü, aydınlatma sistemi kontrolü ve elektriksel sistemin kontrolüdür. Enerji verimliliğinin sağlanabilmesi için bina otomasyonları olmazsa olmazlardandır. Sizlere hem aydınlatma hem de iklimlendirme çözümlerinde model olmaktadır. Bina güvenliğinin sağlanabilmesi için bina otomasyonunun önemi çok büyüktür. Yangın, doğalgaz kaçağı, sel ve buna benzer tehlikeli durumlarda bina otomasyon sistemlerimiz hem binanızı hem de bina içerisindeki insanları en hızlı ve güvenilir bir şekilde uyarmaktadır. Bu da bina sahiplerine zaman kazandırır. Daha az çalışan ile bütün sistem kolayca kontrol edilebilmektedir. Bu da personel giderlerinizin azalmasına yardımcı olmaktadır. Son teknolojik bina otomasyon sistemleri ile verimlilik maksimum seviyeye çıkarılmaktadır.

Güneş Enerji Sistemleri

Güneş enerjisi, sınırsız enerji kaynağı güneşten faydalanması sebebi ile tükenmeyen bir enerji türüdür. Yenilebilir ve temiz enerji olması sebebi ile çevreye zararlı duman, gaz, karbon monoksit, kükürt ve radyasyon gibi etkileri yoktur. Güneş enerjisi çevreci ve maliyeti düşük bir sistemdir. Yatırım maliyetinin düşük olması ve yüksek verim elde edilen bir enerji türü olması sebebi ile tercih edilmektedir. Yenilebilir enerji sistemleri içerisinde kurulumu, bakımı ve işletimi en kolay olan güneş enerjisi santralleridir. Enerji ihtiyacı olan her yerde güneş enerjisi sistemleri kurulabilir. Çatı gibi boş alanların işlev kazanarak enerji kaynağı olarak kullanılması ve bu alanlardan enerji üretimi sağlanır. Modüler yapısı sayesinde montajı oldukça kolaydır. Ekonomik olarak dışa bağımlılığı azaltarak doğal kaynaklardan elde edilen gelirin artmasına olanak sağlar. Güneş enerjisi sistemlerinin bakım maliyetleri oldukça azdır.

Doğalgaz Sistemleri

 

Bireysel Doğalgaz Sistemleri

Doğalgaz, yer kabuğunun derinliklerinde bulunan fosil temelli bir tür yanıcı petrol türüdür. Doğalgazın büyük bir kısmı metan gazından oluşmaktadır. Doğalgazın metan gazı dışındaki bileşenleri ise etan, bütan ve propan gazlarıdır. Domestik Doğalgaz Tesisatı, konutlar için yapılmaktadır.

Endüstriyel Doğalgaz Sistemleri

Endüstriyel Doğal Gaz Tesisatı Sistemleri, Genellikle sanayide kullanılmaktadır. Doğalgaz, yer kabuğunun derinliklerinde bulunan fosil temelli bir tür yanıcı petrol türüdür. Doğalgazın büyük bir kısmı metan gazından oluşmaktadır. Doğalgazın metan gazı dışındaki bileşenleri ise etan, bütan ve propan gazlarıdır. Endüstriyel Doğalgaz Tesisatı, sanayi tarzı kullanılan binalar için yapılmaktadır. Endüstriyel Doğalgaz tesisatı, konut dairelere yapılan doğalgaz tesisatı sistemlerinden farklı olarak çok daha büyük çaplıdır.

Endtüstriyel Sistemler

Buhar Tesisatı Sistemleri

Buhar tesisatı dağıtım sisteminin amacı buharı, kullanım noktasına gerekli basınçta taşımaktır. Bu sebeple buhar dağıtım hatlarındaki basınç düşümü önemli bir konudur. Atmosferde açık bir kapta bulunan su, bir ısı kaynağı tarafından ısıtıldığında suyun sıcaklığı giderek artar ve belirli bir noktada buharlaşmaya başlar. Bu noktaya “kaynama noktası” veya “buharlaşma noktası” adı verilir. Buharın istenen basınç, kalite ve miktarda buhar kullanan cihaza sağlanması, tekniğe uygun tasarlanıp uygulanmış bir buhar dağıtım hattı ile mümkündür.

Kızgın Su Sistemleri

Yüksek basınç altında sıcak su üreten kazanlara Kızgın su kazanı denir. Kızgın su kazanlarında 120 derece üzerinde sıcak su üretilir. Kızgın su kazanları genellikle merkezi sistemlerde tercih edilmektedir. Bu kazanlardaki sıcak suyu belli bir derecede tutmak için sistemin basıncı sürekli olarak belli bir basınçta tutulmalıdır. Kızgın Su Tesisatları üç tam geçişli, alev ve duman borulu, yüksek verim değerlerine sahip bir üründür. Kızgın Su Kazanlarının alev ve duman boruları aynalara kaynaklıdır. Bu sayede tamir ve bakım işleri kolaylıkla yapılabilir. Yarım silindirik Kızgın Su Kazanları, katı yakıtlı Kızgın Su Kazanları serisi Kızgın Su Kazanları gerektiğinde doğalgaz yakmaya elverişli hale getirilebilir.

Kızgın Yağ Sistemleri

Günümüz teknolojisinde ısı transfer akışlarında yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüksek sıcaklık, yüksek basınçlı kaynar su, doymuş buhar veya kızgın buhar ile elde edilir. Yüksek sıcaklık kızgın yağ ile basınçsız olarak elde edilir ve kullanılır. Doymuş buhar ve kaynar su için 250 -300°C derece sıcaklık, 42 ile 90 barlık yüksek ve tehlikeli basınca ihtiyaç vardır. Kızgın yağda ise 300 derece sıcaklığa kadar sadece tesisat direnci kadar basınca gereksinim olmaktadır ki, bu direnç hemen hemen tüm durumlarda 3 bar’ın altındadır.

Basınçlı Hava Sistemleri

Basınçlı Hava Tesisatı, hava içerisinde biriktirdiği enerjiyi uzak bölümlere ileterek basınç potansiyelinden mekanik enerjiye dönüştürür. Genellikle üretim ve servis sektöründe kullanılan bir Endüstriyel Enerji türüdür. Basınçlı Hava Tesisatı Sistemleri, yaygın olarak imalat, bakım endüstrileri, gemi, inşaat ve madencilik sektörlerinde genellikle tercih edilmektedir.

Nem Alma Sistemleri

Aşırı nem insanları rahatsız eder, sağlık problemlerine ve kapalı mahallerde rutubet, kötü koku oluşumu, elektronik ekipmanlarda arıza ve hasara neden olur. Kapalı havuzlarda, buharlaşan su ve havuz kimyasalları konfor şartlarını bozmakta ve binaya zarar vermektedir. Bu nedenle havuz yüzeyinden buharlaşan suyun ortamdan atılması ve ortamdaki nemin %60 ‘ın altında tutulması gerekmektedir. Nem Alma Tesisatı, başta kapalı yüzme alanları olmak üzere, spor salonları, hamamlar ve diğer nem almaya ihtiyaç duyulan tüm alanlarda nem oranının kontrolünü sağlar.

Medikal Sistemler

Hastanelerde hijyenin sağlanması için gerekli olan klima tesisatı odalarda konforun sağlanmasının yanı sıra hastane içerisinde mikroorganizmaların, tozların, narkoz gazlarının ve pis kokuların da en alt seviyelere çekilmesini temin etmek için ameliyathane tesisatı kullanılmaktadır. Hastanelerdeki standart odaların dışında daha steril bir ortam gerektiren ameliyathane süitlerinde ise enfeksiyon risklerini en alt seviyelerde tutabilmek ve mikroorganizma konsantrasyonunu standartlar ile belirtilen değerlerde tutabilmek için klima sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.